Fiscale winst | Inkomstenbelasting

Fiscale winst | Inkomstenbelasting

Wat is fiscale winst?

Fiscale winst verschilt van de commerciële winst (zie begripsbeschrijving). Fiscale winst is de winst die je doorgeeft aan de Belastingdienst tijdens de inkomstenbelastingaangifte of vennootschapsbelasting. Het bevat de elementen: omzet, kosten, rentekosten, afschrijvingen en bijzondere baten en lasten.

Leidend zijn de formele regels van kas- en factuurstelsel, kosten opvoeren (wel of niet aftrekbaar van de belasting).Willekeurig afschrijven is niet toegestaan, behalve voor startende ondernemers. Vanuit de fiscale winst berekent men direct de belastingaanslag. Op de winst- en verliesrekening in je boekhoudprogramma staat dus de commerciële winst. Ik heb met behulp van

 

een voorbeeld gemaakt van het saldo winst. Simpel verwoord is het de aftreksom van de omzet minus de kosten. En dat zijn nettobedragen dus zonder de btw.  In de tabel zie dat de optelsom van het 'verlies', dus de kosten, lager is dan de optelsom 'winst' (de omzet). 

Hoe bereken je de fiscale winst?

Als serieuze ondernemer doe je dat nooit met de hand. Je wilt waarde creëren voor de klanten. Hier valt niet onder: handmatige berekeningen uitvoeren. Dat doet boekhoudsoftware voor je. Een paar voorbeelden vind je hieronder

 


Ze zijn erop geselecteerd dat je gratis testaccounts kan openen of je krijgt gratis demo's. Hierdoor ga je met meer zekerheid de juiste keuze maken. En je garandeert jezelf met een snelle berekening van de fiscale winst. Dit bespaart boekhouderskosten is mijn praktijkervaring. Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn? En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.Meer uitleg nodig voor nu of later?

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

En in de begrippenlijst vind je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.