Brutobedrag | Facturatie & Boekhouden

Brutobedrag | Facturatie & Boekhouden

Wat is een brutobedrag? 

Laatste update: 9 juni 2022 door Elma de Bruijn

Het brutobedrag is het bedrag van verkoop (of inkoop) inclusief het btw-bedrag. Voorbeeld: Een product heeft een netto verkoopprijs (dus zonder btw) van €100. Het btw tarief voor dat product is 21%. Het bruto bedrag is dan: €100+21%=€100+€21=€121

Je kunt het snel berekenen door de rekensom: €100×1,21=€121

Dit betekent als je brutobedrag €121 is, je dit bedrag deelt door 1,21 om het nettobedrag uit te rekenen, dus: 121/1,21=100 Veel voorkomende fout is dat men denkt: 121 - 21% = 95,59 Dit is dus fout!


Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma


Hoe voorkom je fouten in je berekening?

Zorg dat de berekening automatisch gaat. In je Excel boekhouding kan je dat instellen, als je kennis van Excel hebt. Let op dat de formules door onwetendheid verdwijnen.  Dit heb je vaak te laat in de gaten waardoor bijv. een verkeerde omzetbelasting-aanslag. Nog beter is een facturatie- of simpel boekhoudprogramma te gebruiken.  Tip: facturatiesoftware is meestal geïntegreerd in online boekhouden. Een paar voorbeelden van software staan hieronder. Je leest wat het voor je doet waardoor je geen fouten maakt met berekeningen zoals bruto en netto bedragen. Ik zou zeggen: maak het je gemakkelijk.  

Speciaal voor ZZP 


DigiBTW gratis facturen maken

DigiBTW maakt het makkelijk voor ZZP'ers

★★★★★ (1163)  - Prijs: € 0 dus GRATIS !

Met enkele simpele handelingen is een mooie, foutloze factuur zo gemaakt en direct per e-mail verstuurd met een zakelijke of persoonlijke boodschap. Je klant verwerkt je factuur ook snel in zijn administratie door de PDF en UBL e-factuur.  

Heldere, foutloze facturatie zorgt voor snellere betaling, zeker als je een iDeal - betaallink toevoegt. Na een korte, simpele opstart kun je snel facturen maken en moeiteloos je geld ontvangen met DigiBTW, speciaal voor zzp'ers. Incl. facturatie, uren- en rittenregistratie en nog veel meer!

Ontdek DigiBTWRompslomp gratis facturen maken

Altijd en overal facturen maken 

★★★★★ (383)  - Prijs: € 0 dus GRATIS!

Met de handige online factuur app kun je overal waar je wilt je facturen maken, bekijken en bijwerken. Rompslomp heeft zowel een Android als iOS app die op elke telefoon of tablet werkt. 

Dus, of je onderweg bent of lekker op je bank zit, je kunt met de factuur app op elk moment gemakkelijk al je facturen maken.

Ontdek RompslompDigiBTW gratis facturen maken

e-Boekhouden.nl razend populair onder starters

★★★★★ (1361)  - Prijs: €  9.50  - GRATIS 15 maanden voor starters

Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Je stuurt de factuur direct per e-mail naar je klantBetalen kan via een iDEAL-betaallink, automatische incasso of je klant maakt de factuur zelf over. Uitstekende, vriendelijke helpdesk en online trainingen voor extra hulp. Met startersactie: 15 maanden gratis. 

Ontdek #1 software


Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn? 

En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.

 Ontdek meer boekhoudsoftware