Brutobedrag | Facturatie & Boekhouden

Wat is een brutobedrag? 

Het brutobedrag is het bedrag van verkoop (of inkoop) inclusief het btw bedrag. Voorbeeld: Een product heeft een netto verkoopprijs (dus zonder btw) van €100. Het btw tarief voor dat product is 21%. Het bruto bedrag is dan: €100+21%=€100+€21=€121

Je kunt het snel berekenen door de rekensom: €100×1,21=€121

Dit betekent als je brutobedrag €121 is, je dit bedrag deelt door 1,21 om het nettobedrag uit te rekenen, dus: 121/1,21=100 Veel voorkomende fout is dat men denkt: 121 - 21% = 95,59 Dit is dus fout!

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

Hoe voorkom je fouten in je berekening?

Zorg dat de berekening automatisch gaat. In je Excel boekhouding kan je dat instellen, als je kennis van Excel hebt. Let op dat de formules door onwetendheid verdwijnen.  Dit heb je vaak te laat in de gaten waardoor bijv. een verkeerde omzetbelasting-aanslag. Nog beter is een facturatie- of simpel boekhoudprogramma te gebruiken.  Tip: facturatiesoftware is meestal geïntegreerd in online boekhouden. Een paar voorbeelden van software staan hieronder. Je leest wat het voor je doet waardoor je geen fouten maakt met berekeningen zoals bruto en netto bedragen. Ik zou zeggen: maak het je gemakkelijk.  

Voor ZZP

 


Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn? En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.


Voor MKB / ambitieuze ondernemers

 


Wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software

vergelijken die je helpen de administratie te reduceren.