Bankboek | Boekhouden

Wat is bankboek in de boekhouding?

Het bankboek is een onderdeel van een boekhoudprogramma en het is:
Het bankboek bevat alle banktransacties die op je bankafschriften staan. Het gaat dus over alle inkomsten en uitgaven. Het zijn de brutobedragen, dus inclusief btw. Het bankboek is een van de 5 financiële dagboeken waaruit de boekhouding bestaat. De andere dagboeken zijn: inkoop-, verkoop- en kasboek en memoriaal (zie uitleg elders in begrippenlijst).
De term dagboek komt voort uit het tijdperk voor de uitvinding van de computer. De boekhouder(assistent) schreef dagelijks in grote boeken de wijzigingen op.

Banktransacties importeren bespaart 80% van het boekhouden

Hoe komt het dat de banktransacties inlezen in je online boekhoudprogramma zoveel tijd bespaart?
Als je betaalt en betaald wordt, dan zijn de meeste data voor boekhouden beschikbaar. Je voegt vervolgens nog maar 2 gegevens toe: btw-tarief en grootboekrekening (en misschien factuurdatum).
Hoe fijn is dat? De volgende boekhoudprogramma's lezen direct de banktransacties in of met een simpele handeling via een download. Je bankboek is dan altijd volledig. Een eis van de Belastingdienst. Voor ZZP   Voor MKB   Meer uitleg van boekhoudtermen In mijn begrippenlijst staat nog meer relevante zaken kort uitgelegd. Het geeft je meer inzichten over de boekhouding en belastingzaken, voor nu of later. Kijk hier>>  
arrow_drop_up arrow_drop_down