Btw verlegd | Btw aangifte

Btw verlegd | Btw aangifte

Btw-verlegd toepassen in je btw-aangifte

Wat is btw verlegd? Het is een btw-verleggingsregeling afgesproken tussen de Belastingdiensten tussen EU-landen. 

Laatste update: 12 jan 2024 door Elma de Bruijn

Definitie: Wat is btw-verlegd?

Als je internationaal zaken doet met bedrijven, dan heb je te maken met een aantal EU-afspraken die zorgen dat de administratie minder wordt.  Hier is zo eenvoudig mogelijk uitgelegd wat het begrip 'btw-verlegd' betekent:

De btw-afdracht die een bedrijf (leverancier) moet doen in een ander EU land, maar dat overlaat aan het andere bedrijf (klant) in dat andere land. De leverancier verlegt zijn verantwoordelijkheid van de btw-afdracht in het andere EU-land naar de klant. Dit doet hij via een ICP-aangifte. De klant verwerkt de 'btw verlegd' in zijn btw-aangifte op een speciale wijze.

Er zijn diverse eisen aan het proces verbonden (facturatie, ICP-aangifte, btw-aangifte). De administratielast voor de leverancier wordt hierdoor verminderd. De klant heeft als voordeel geen btw-voorbelasting is betalen. In een land zelf kan ook een btw-verlegd situatie zijn. Als voorbeeld: tussen aannemer van een bouwopdracht en een onderaannemer die de aannemer ondersteunt met specifieke werkzaamheden.

Maar er is nog meer om rekening te houden als je zaken doet met bedrijven in het buitenland [ zie video] 

Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>

Lastige situatie hoe je die btw-verlegd moet toepassen?

Het is even wennen wat het inhoudt;-) Maar je kunt hulp ontvangen. De beste boekhoudprogramma's van Nederland maken je het makkelijker. Zowel voor de juiste factuur maken én het daardoor direct goed in de boekhouding zetten. Dat is een enorm voordeel van online boekhouden. De beste en populaire boekhoudsoftware vind je hieronder:

Voor ZZP'ers:

 

Voor MKB'ers: 

 


Meer hulp voor je administratie nodig? 

Ga naar ...

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma