Wat is factuuradres? Wanneer is het afwijkend?

Factuuradres | Facturatie

Wat is het juiste factuuradres waardoor je sneller je geld ontvangt?

Laatste update: 8 augustus 2022 door Elma de Bruijn

Factuuradres correct vermeld op een (digitale) factuur is een vereiste van de Belastingdienst, maar het zorgt ook dat je sneller je geld ontvangt. Een factuuradres kan verwarring opleveren, vooral als je klant een groter bedrijf is. En is de overheid je klant? E-facturen zijn onmisbaar. Het is een onderdeel van goede facturatie, dus de juiste factuur met het juiste factuuradres versturen naar je klanten. Naast de overheid en grote bedrijven zal ook een ZZP'er of MKB'er sneller je factuur betalen als die helder en goed is. Door voorbeelden vertel ik je wat een factuuradres is. Hoe je omgaat met afwijkingen. En hoe je het snelst op de factuur plaatst waardoor je minder tijd kwijt bent aan je saaie administratie. 

Hieronder ga je ook 3 verrassende tips ontdekken waarom je ook de administratie van je klant reduceert door het juiste factuuradres toe te passen.

De betekenis van factuuradres, afleveradres of verzendadres

Hier is de definitie die dekkend is om te voldoen aan de factuureisen van de Belastingdienst:

Factuuradres is het adres van de klant waar de factuur/rekening naar verzonden wordt. Dat kan anders zijn dan waar de bestelling naar toe verzonden wordt.  Dat laatste noem je het afleveradres, bezorgadres of verzendadres. Het factuuradres is gelijk of als aanvulling op het vestigingsadres van je klant. Als het afwijkend is dan moeten beide adressen op de factuur staan. Je ziet het hieronder in de voorbeelden. Je hebt het factuuradres nodig voor het maken van een factuur met Google docs, facturatiesoftware of online boekhoudprogramma. Bovendien belangrijk om de juiste omzetbelasting te betalen of af te trekken.

Is factuuradres verplicht?

Ja, als bedrijven elkaar een factuur sturen. Dit is van belang voor de btw-aangifte. Is je klant een particulier, dan ben je niet verplicht een formele factuur te maken.

Voorbeeld van een factuuradres

Een voorbeeld is: Controle: wat is het factuuradres van je klant? 

Tijdens het bestelproces van een product is het altijd relevant te vragen of het factuuradres hetzelfde is als het bezorgadres. Hetzelfde geldt voor een dienst. Je bezoekadres kan afwijken van factuuradres en dat geldt niet alleen voor grote bedrijven; zelfs voor zzp'ers. Steeds vaker is er ook een koppeling in de software met de Kamer van Koophandel – register. Superhandig, want je hoeft minder te typen én soms ook belangrijk om fraudeurs te ontdekken. De twee adressen vermeld je in je factuurprogramma zoals je hieronder kunt ontdekken.


# Tip 1: Zorg dat je het factuur- en/of bedrijfadres opzoekt en controleert in het KvK-handelsregister door een koppeling via je softwareEen voorbeeld van factuursoftware is DigiBTW  die je gratis helpt met de juiste factuur maken waardoor je sneller betaald wordt. Verkeerde naamgeving, bijvoorbeeld geen vermelding van BV achter de bedrijfsnaam, kan al zorgen dat een klant niet betaalt zonder dat ze je informeren. Het zijn mijn ervaringen als debiteurenbeheerder van paar duizend tot miljoenen euro's.


DigiBTW gratis facturen maken

DigiBTW maakt het makkelijk voor ZZP'ers

Met enkele simpele handelingen is een mooie, foutloze factuur zo gemaakt en direct per e-mail verstuurd met een zakelijke of persoonlijke boodschap. Je klant verwerkt je factuur ook snel in zijn administratie door de PDF en UBL e-factuur.

Ontdek DigiBTW


Het belangrijkste is dat je voorkomt dat je veel handmatig werk doet in bijvoorbeeld een Worddocument. Vijf á 10 minuten bezig met een factuur betekent dat je administratie uit de hand loopt als je meer klanten hebt. Onnodig en belastend als ondernemer.


# Tip 2 :  Heb je je dienst of product verkocht, offerte goedgekeurd gekregen en klant betaalt pas achteraf? Vraag direct om factuuradres en voor bedrijven, of deze afwijkend van het vestigingsadres van het bedrijf is. Verwerk het direct in je CRM-relatiebeheer én facturatiesoftware. Het liefst koppel je deze twee aan elkaar d.m.v. apps of dat ze geintegreerd zijn in één bedrijfssofware zoals online boekhoudprogramma's; ook als zzp'er.wat is factuuradres - met voorbeeld


Voorbeeld verschil factuuradres en factuur verzendadres

Je klant of jezelf maakt dus een onderscheid tussen:

  1. het adres waar de factuur naar toe wordt gestuurd en
  2. de plek van de dienst of afleveradres van een product is.

Op een factuur, meldt de Belastingdienst, is het factuuradres verplicht. Het afleveradres niet. Voorbeelden wanneer het afleveradres en factuuradres afwijkend van elkaar zijn:

  • versturen van een bloemetje als relatiegeschenk
  • een onderneming met meerdere vestigingen
  • zakelijke bestelling aan privéwoning bezorgt (als je geen thuiskantoor hebt)
  • het magazijn voor een webshop op een andere locatie is dan je kantoor, etc.

Zoals bijvoorbeeld bij Bol.com

Factuuradres aanpassen in  Bol.com account

Je herkent het mogelijk wel als je een bestelling doet bij Bol.com.

Factuur Je moet dan een vinkje uitzetten zoals je ziet in het bestelformulier hieronder.

  voorbeeld verschil factuuradres en afleveradres

Het is een beetje slordig als je relatie ook nog de rekening krijgt, dus vinkje uit;-)Vervolgens kun je je eigen factuuradres invullen.

Waar valt het boekhoudbegrip onder?

Je ziet het in het plaatje. Uiteraard valt het onder het kopje 'facturen', maar ook is het van belang voor snel je geld innen bij je klant (debiteurenbeheer) Wat is factuuradres en wanneer heb je het nodig Het gebeurt regelmatig dat bedrijven niet betalen, omdat de factuur niet in orde is. En dat begint al bij de foutieve naamgeving van je leverancier. Of dat het geadresseerd is aan de verkeerde afdeling of persoon in het bedrijf.


#Tip 3: Het is soms ontzettend flauw, maar bedrijven doen er soms alles aan om je factuur pas veel later te betalen. Als ze een foutje op je factuur vinden, dan is dit een excuus voor vertraagde betaling. Maak je factuur daarom 100% ok! Het liefst laat je het bedrijf, de ondernemer, zelf online de juiste gegevens invullen via bijvoorbeeld een online betaalpagina's of klantenportaal. Het scheelt dubbele administratiewerk: jij bent bezig en je klant is bezig met bedrijfsgegevens uitwisseling.


Een incorrecte factuur gaat namelijk 'rondzwerven' in het bedrijf van je klant. Je wordt ondertussen niet betaald.

Flauwe actie, omdat factuuradres incorrect was

Ik heb het wel eens meegemaakt, als debiteurenbeheerder, dat er geen BV achter de handelsnaam stond. Het bedrijf zei hier niets over en betaalde daarom niet. Pas toen ik achter het geld aan ging, koppelde ze me het foutje terug. Heel flauw, maar het gebeurt wel. Waarom? De leveranciers aan het lijntje houden om je eigen geldproblemen (term: slechte liquiditeit) op te lossen.

Hoe ziet een factuuradres eruit op de factuur in Word of Excel?

Je vermeldt alleen een factuuradres.  Natuurlijk kun je in de product/dienst-beschrijving het leveringsadres vermelden. In het voorbeeld hieronder wordt het helder wat ik bedoel. voorbeeld factuur in Excel met factuuradres en afleveradresFactureren en boekhouden in Excel heeft trouwens ernstige beperkingen. Vooral voor relatiebeheer en dat is cruciaal om voldoende omzet te maken. Het hoognodige kan je maar doen in Excel. Als je relaties toenemen, dan vergt het veel extra administratie. Er zijn betere oplossingen waarover ik je zo dadelijk meer vertel.

Hoe verwerk je factuur- en afleveradres met online boekhouden?

De betere online boekhoudprogramma's hebben speciaal relatiebeheer in hun software. Hierdoor maak je direct een onderscheid tussen de verschillende adressen. Dit geldt voor je klantengegevens, maar het is ook handig voor de gegevens van je leverancier. Vooral als deze leverancier in het buitenland gevestigd is, want dat vergt speciale btw-tarieven en eisen aan de facturen. Een voorbeeld is

 

waarin je zelfs 2 email-adressen kan invullen. Super handig!

  Factuuradres in relatiebeheer van online facturatiesoftware


Wil je weten hoe snel facturen maken met juiste factuuradres en verzendadres?

Als je een ZZP- of MKB-er bent, dan helpt software je met sneller geld innen bij je klanten. In de ultieme gids van facturatie licht ik dit ook toe. Een paar goede voorbeelden van facturatiesoftware staan hieronder vermeld.

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.


DigiBTW gratis facturen maken

DigiBTW maakt het makkelijk voor ZZP'ers

★★★★★ (1163)  - Prijs: € 0 dus GRATIS !

Met enkele simpele handelingen is een mooie, foutloze factuur zo gemaakt en direct per e-mail verstuurd met een zakelijke of persoonlijke boodschap. Je klant verwerkt je factuur ook snel in zijn administratie door de PDF en UBL e-factuur.

Heldere, foutloze facturatie zorgt voor snellere betaling, zeker als je een iDeal - betalingslink toevoegt. Na een korte, simpele opstart kun je snel facturen maken en moeiteloos je geld ontvangen met DigiBTW, speciaal voor zzp'ers. Incl. facturatie, uren- en rittenregistratie en nog veel meer!

Ontdek DigiBTWRompslomp gratis facturen maken

Altijd en overal facturen maken 

★★★★★ (383)  - Prijs: € 0 dus GRATIS!

Met de handige online factuur app kun je overal waar je wilt je facturen maken, bekijken en bijwerken. Rompslomp heeft zowel een Android als iOS app die op elke telefoon of tablet werkt.

Dus, of je onderweg bent of lekker op je bank zit, je kunt met de factuur app op elk moment gemakkelijk al je facturen maken.

Ontdek RompslompDigiBTW gratis facturen maken

e-Boekhouden.nl razend populair onder starters

★★★★★ (1361)  - Prijs: €  9.50  - GRATIS 15 maanden voor starters

Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Je stuurt de factuur direct per e-mail naar je klant. Betalen kan via een iDEAL-betaallink, automatische incasso of je klant maakt de factuur zelf over. Uitstekende, vriendelijke helpdesk voor extra hulp. Met startersactie: 15 maanden gratis.

Ontdek #1 software