Factuuradres | Facturatie

Wat is een factuuradres?

Factuuradres kan verwarring opleveren, vooral als je klant een groter bedrijf is. Het is een onderdeel van goede facturatie, dus de juiste factuur sturen naar je klanten. Vooral een ZZP'er of MKB'er zal sneller je factuur betalen als die helder en goed is. Door voorbeelden vertel ik je wat een factuuradres is. En hoe je het snelst op de factuur plaatst waardoor je minder tijd kwijt bent aan je saaie administratie. Hier is de definitie

Factuuradres is het adres van de klant waar de factuur/rekening naar verzonden wordt. Dat kan anders zijn dan waar de bestelling naar toe verzonden wordt. Je ziet het in de voorbeelden. Dat laatste noemt men het afleveradres, bezorgadres of verzendadres. Je hebt het factuuradres nodig voor het maken van een factuur, met facturatiesoftware of online boekhoudprogramma.

Een voorbeeld is:  Tijdens het bestelproces van een product is het altijd relevant te vragen of het factuuradres hetzelfde is als het bezorgadres. Hetzelfde geldt voor een dienst. wat is factuuradres - met voorbeeld

Voorbeeld verschil factuuradres en afleveradres

Je klant of jezelf maakt dus een onderscheid tussen tussen:

  1. het adres waar de factuur naar toe wordt gestuurd en
  2. de plek van de dienst of afleveradres van een product is.

Op een factuur, meldt de Belastingdienst, is het factuuradres verplicht. Het afleveradres niet. Voorbeelden wanneer het afleveradres en factuuradres afwijkend van elkaar zijn:

  • versturen van een bloemetje als relatiegeschenk
  • een onderneming met meerdere vestigingen
  • zakelijke bestelling aan privéwoning bezorgt (als je geen thuiskantoor hebt)
  • het magazijn voor een webshop op een andere locatie is dan je kantoor, etc.

Je herkent het mogelijk wel als je een bestelling doet bij bijvoorbeeld Bol.com. Je moet dan een vinkje uitzetten zoals je ziet in het bestelformulier hieronder. voorbeeld verschil factuuradres en afleveradres Het is een beetje slordig als je relatie ook nog de rekening krijgt, dus vinkje uit;-)Vervolgens kun je je eigen factuuradres invullen.

Waar valt het boekhoudbegrip onder?

Je ziet het in het plaatje. Uiteraard valt het onder het kopje 'facturen', maar ook is het van belang voor snel je geld innen bij je klant (debiteurenbeheer)Wat is factuuradres en wanneer heb je het nodig Het gebeurt regelmatig dat bedrijven niet betalen, omdat de factuur niet in orde is. En dat begint al bij de foutieve naamgeving van je leverancier. Of dat het geadresseerd is aan de verkeerde afdeling of persoon in het bedrijf.

Het is soms ontzettend flauw, maar bedrijven doen er soms alles aan om je factuur pas veel later te betalen. Als ze een foutje op je factuur vinden, dan is dit een excuus voor vertraagde betaling. Maak je factuur daarom 100% ok!

Een incorrect factuur gaat namelijk 'rondzwerven' in het bedrijf van je klant. Jij wordt ondertussen niet betaald.

Flauwe actie, omdat factuuradres incorrect was

Ik heb het wel eens meegemaakt, als debiteurenbeheerder, dat er geen BV achter de handelsnaam stond. Het bedrijf zei hier niets over en betaalde daarom niet. Pas toen ik achter het geld aan ging, koppelde ze mij het foutje terug. Heel flauw, maar het gebeurt wel. Waarom? De leveranciers aan het lijntje houden om je eigen geldproblemen (term: slechte liquiditeit) op te lossen.

Hoe ziet een factuuradres eruit op de factuur in Word of Excel?

Je vermeldt alleen een factuuradres.  Natuurlijk kan je in de product/dienst-beschrijving het leveringsadres vermelden. In het voorbeeld hieronder wordt het helder wat ik bedoel. voorbeeld factuur in Excel met factuuradres en afleveradresFactureren en boekhouden in Excel heeft trouwens ernstige beperkingen. Vooral voor relatiebeheer en dat is cruciaal om voldoende omzet te maken. Het hoognodige kan je maar doen in Excel. Als je relaties toenemen, dan vergt het veel extra administratie. Er zijn betere oplossingen waarover ik je zo dadelijk meer vertel.

Hoe verwerk je factuur- en afleveradres met online boekhouden?

De betere online boekhoudprogramma's hebben speciaal relatiebeheer in hun software. Hierdoor maak je direct een onderscheid tussen de verschillende adressen. Dit geldt voor je klantengegevens, maar het is ook handig voor de gegevens van je leverancier. Vooral als deze leverancier in het buitenland gevestigd is, want dat vergt speciale btw-tarieven en eisen aan de facturen. Een voorbeeld is

 

waarin je zelfs 2 email-adressen kan invullen. Super handig! Factuuradres in relatiebeheer van online facturatiesoftware Een gratis testaccount van

 

aanvragen en je ziet hoe het werkt.

Weten hoe snel facturen maken?

Als jij een ZZP- of MKB-er bent, dan helpt software je met sneller geld innen bij je klanten. In de ultieme gids van facturatie licht ik dit ook toe. Een paar goede voorbeelden van facturatiesoftware staan hieronder vermeld.

 

 

Alternatief facturen maken met onderscheid factuuradres?

Je kan direct overstappen op online boekhouden. De facturatiesoftware is dan inclusief. Het maakt het goedkoper. Je ontdekt hieronder meer, speciaal voor starter. Ben je een MKB- er? Bekijk de top 5 >>

 

Meer uitleg over factuur begrippen nodig?

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

In de begrippenlijst vind je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken. Een aanrader is de ultieme online gids voor facturatie: maak je klanten blij en wordt sneller betaald.