Bedrijfsmiddel | Boekhouden & Financiën

Wat is een bedrijfsmiddel? 

Een bedrijfsmiddel is in principe alles wat je koopt en dus ook gebruikt voor je bedrijf om je doel te bereiken. In het kader van investeringen en investeringsaftrekken (KIA) is een bedrijfsmiddel: “Een bedrijfsmiddel is een bezit van een bedrijf zoals een machine, transportmiddel, gereedschap, inventaris, goodwill of computers, software en dergelijke. “
De waarde van een bedrijfsmiddel daalt vaak in de loop van de tijd. Het komt door slijtage, roestvorming en/of verouderde technologie waardoor het niet bedrijfsmiddel niet meer goed functioneert. Het bedrijfsmiddel wordt daarom in een aantal jaren afgeschreven.

Waar zie je de afschrijving van het bedrijfsmiddel terug?

In de jaarrekening, op de balans aan de linkerkant. Dit wordt de Activa genoemd. Hieronder vind je een voorbeeld.  Deze balans is door een boekhouder gemaakt op basis van een Excel boekhouding. Veel beter is online boekhouden waarin de balans bijna automatische gemaakt wordt. Let op: Veel eenvoudige boekhoudprogramma's zijn alleen gericht op facturen en een beetje boekhouden voor de btw-aangifte. De balans staat er dan niet of niet goed in. En dat is wel wat de Belastingdienst wenst. Uiteraard wil je geen afschrijvingen mislopen, dus lagere belasting. Daarom een paar goede voorbeelden van online boekhouden op een rij:

Voor ZZP

 

Voor MKB

 

Meer uitleg nodig voor nu of later?

In de begrippenlijst vindt je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.
arrow_drop_up arrow_drop_down