Beginbalans | Jaarrekening

Beginbalans | Jaarrekening

Wat is een beginbalans?

De beginbalans is een onderdeel van een jaarrekening in een boekhoudprogramma. Deze beginbalans is de financiële stand van zaken van een bedrijf en geeft aan wat de bezittingen en schulden zijn aan het begin van het boekjaar, meestal 1 januari. De beginbalans is (bijna) altijd hetzelfde als de eindbalans, de status op 31 december, welke op de jaarrekening staat naast de winst- en verliesrekening. In veel boekhoudprogramma's is voor een beginbalans een jaarafsluiting nodig. Hierdoor wordt de exact stand van zaken op 31 december bepaald door het verzamelen van verschillende gegevens. Je moet hierbij denken aan banksaldo's, debiteuren, crediteuren, voorraad, ect.


Laatste update: 26 april 2022 door redactie

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma


Is een balans maken veel werk?

Nee, dat niet. De beste en meest gebruikte boekhoudprogramma's helpen je er goed mee. Ze hebben een apart invulscherm. Hier vul je de data in van je laatste balans. Of niet als je pas gestart bent met je bedrijf.

Welke boekhoudprogramma's geschikt voor een beginbalans?

Er zijn er tientallen. Vandaar dat ik een paar goede software voor je heb uitgekozen. Althans dat vinden andere ondernemers en natuurlijk ik ook;-)

Voor ZZP'ers:

 Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn? En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.Voor MKB'ers

 Wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je administratie reduceren.Waarom beginbalans belangrijk?

Als je beginbalans niet goed is, dan gaan je jaarrekeningen niet aansluiten van het ene naar het andere jaar. De Belastingdienst zal dit signaleren en een belastingcontrole is het gevolg. Dit voorkom je door een goede jaarsluiting. Het is een van de meest voorkomende fouten en een goede jaarafsluiting wordt dan ook onderschat. Meestal is het weten wat je mag doen al genoeg voor een perfecte jaarafsluiting.

Jaarafsluiting voorkomt onaangename belastingcontrole