Passiva | Balans in Jaarrekening

Passiva | Balans in Jaarrekening

Wat is Passiva?

Ik houd van simpelheid:

  Wat is passiva op de balans van je jaarrekening?

En hier een uitgebreide definitie over passiva op je balans:

Passiva is een term van de balans in de jaarrekening. Het geeft aan hoe de bedrijfsbezittingen (Activa genoemd) gefinancierd worden. Dat kan met eigen vermogen of door middel van schulden. Voorbeelden van schulden zijn de leningen, maar ook de crediteuren (schulden aan leveranciers) en nog te betalen btw aan de Belastingdienst. Het eigen vermogen is in feite ook een schuld, namelijk aan de eigenaren van de onderneming. Het is niet "uitbetaald" vermogen. De Passiva staat aan de rechterkant, de creditzijde, van de balans.

Waar kom je het tegen?

Voornamelijk als je bezig bent met belastingzaken en speciaal het verkrijgen van een juiste jaarrekening. Echter een balans en dus ook de 'passiva' wordt onderschat door kleine ondernemingen. Het is een essentieel element voor een financieel gezond bedrijf. Wat is passiva op de balans in de jaarrekening?

Hoe maak je de Passiva?

Met behulp van de boekhouding. Hierdoor kan je vrij makkelijk de jaarrekening maken. De beste boekhoudprogramma's zorgen dat je rapporten kan maken. Twee rapporten zijn absoluut belangrijk voor je, namelijk:

  • winst- en verliesrekening
  • balans met de activa en passiva

Het beste maak je de rapporten door online boekhouden. Een paar eenvoudige boekhoudprogramma's heb ik voor je geselecteerd. Hieronder staat het nut voor jou beschreven:

 

Wil je ook je administratie skippen en minder werk voor Belastingdienst? 

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt.


Meer uitleg nodig voor nu of later?

In de begrippenlijst vindt je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.