Wat is belangrijker dan doelen stellen?
Wat is belangrijker dan doelen stellen en klanten zoeken?
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
1 min

Wat is belangrijker dan doelen stellen en klanten zoeken?

1 min

Doelen stellen en ondernemersplannen maken is het eerste wat je moet doen als ondernemer. Anders duurt het lang voordat je eerste klant komt. De business coaches waarschuwen je hiervoor, omdat je anders kan fluiten naar een hoger ondernemersloon.

Je moet ook nog een begroting hebben. Ik heb hierover gemengde gevoelens. Meestal belanden de begrotingen in een mapje op je laptop en daar blijft het voor de rest van het jaar.

Hoe komt dat? Waarom gaan business coaches door met plannen maken? Ik weet dat niet. Wat ik wel weet is dat de wereld zo snel verandert dat het plannen langer duurt dan de verandering zelf.

Zijn er alternatieven?

Keuzes maken gaat voor doelen stellen

Jazeker, er zijn er alternatieven. Ik noem het: koken met ingrediënten uit de koelkast in plaats van koken op recept. Als ondernemer heb je meestal niet met de ideale situatie te maken. Bijna nooit loopt iets volgens plan, dus je kan niet “koken volgens recept”. Je hebt het maar te doen met de middelen die er zijn; de ingrediënten in de koelkast.

Ik heb ontdekt, net als andere succesvolle mensen, dat keuzes maken véél essentiëler is voor ondernemerschap dan doelen stellen. Je keuzes kun je continue aanpassen. Vervolgens maak je steeds betere besluiten in de loop van de tijd. De toekomst ontpopt zich dan vanzelf zoals jij het wenst.

Hoe maak je goede keuzes?

Bekijk nu de video. Het voorkomt dat je wegzakt in het moeras van plannen;-)

.

Hier de genoemde infobron: boekje over betere keuzes maken

Als ex-trainer van Stephan R. Covey´s instituut, van het boek “7 eigenschappen van effectief leiderschap” ( 25 mio keer verkocht), weet ik hoe belangrijk het is om vanuit waarden en keuzes te handelen. Zorg dat je het einde voor ogen hebt. Zowel zakelijk als privé merk ik elke dag de essentie hiervan voor een financieel gezond leven. Soms frustrerend, vaak bijzonder!

Succes met ondernemen.


Categorieën