Wat is belangrijker dan doelen stellen en klanten zoeken?
25 april 2014 
1 min. leestijd

Wat is belangrijker dan doelen stellen en klanten zoeken?

Doelen stellen en ondernemersplannen maken is het eerste wat je moet doen als ondernemer. Anders duurt het lang voordat je eerste klant komt. De business coaches waarschuwen je hiervoor, omdat je anders kan fluiten naar een hoger ondernemersloon.

Je moet ook nog een begroting hebben. Ik heb hierover gemengde gevoelens. Meestal belanden de begrotingen in een mapje op je laptop en daar blijft het voor de rest van het jaar.

Hoe komt dat? Waarom gaan business coaches door met plannen maken? Ik weet dat niet. Wat ik wel weet is dat de wereld zo snel verandert dat het plannen langer duurt dan de verandering zelf.

Zijn er alternatieven?

Keuzes maken gaat voor doelen stellen

Jazeker, er zijn er alternatieven. Ik noem het: koken met ingrediënten uit de koelkast in plaats van koken op recept. Als ondernemer heb je meestal niet met de ideale situatie te maken. Bijna nooit loopt iets volgens plan, dus je kan niet “koken volgens recept”. Je hebt het maar te doen met de middelen die er zijn; de ingrediënten in de koelkast.

Ik heb ontdekt, net als andere succesvolle mensen, dat keuzes maken véél essentiëler is voor ondernemerschap dan doelen stellen. Je keuzes kun je continue aanpassen. Vervolgens maak je steeds betere besluiten in de loop van de tijd. De toekomst ontpopt zich dan vanzelf zoals jij het wenst.

Hoe maak je goede keuzes?

Bekijk nu de video. Het voorkomt dat je wegzakt in het moeras van plannen;-)

.

Hier de genoemde infobron: boekje over betere keuzes maken

 

Als ex-trainer van Stephan R. Covey´s instituut, van het boek “7 eigenschappen van effectief leiderschap” ( 25 mio keer verkocht), weet ik hoe belangrijk het is om vanuit waarden en keuzes te handelen. Zorg dat je het einde voor ogen hebt. Zowel zakelijk als privé merk ik elke dag de essentie hiervan voor een financieel gezond leven. Soms frustrerend, vaak bijzonder!

Succes met ondernemen.

Elma

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding.Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers.Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook.Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Backoffice
Door

Backoffice

op 19 Jun 2015

En dit is wat Sjoerd spontaan schreef op een andere blogpost over mijn uitgevoerde opdracht 》 http://bit.ly/1LiVohM Leuk toch?

sjoerd soet
Door

sjoerd soet

op 25 Apr 2014

Dank je wel, ik vindt het een heel inspirerend filmpje! Je eindigt met mijn hulp inroepen. Wat moet ik me daar precies bij voorstellen? Korte situatieschets; Vooral in mijn hoofd een plan. Probeer dit plan momenteel vorm te geven in businessplan. Wil op een zo kort mogelijke tijd plan uitvoeren. Jij kan vast helpen, maar hoe werkt dat in de praktijk? Dank je wel, Sjoerd

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 25 Apr 2014

Dag Sjoerd, Fijn dat het je inspiratie geeft. Daar doe ik het voor :-) . Ik ben van de praktische aanpak. Coaching/begeleiding is alleen leuk als er concrete acties en voortgang is. En vooral als er een einde in zicht is. . Normaal heb ik eerst telefonisch contact met een ondernemer om vervolgens een speciaal plannetje te maken “hoe het aan te pakken”. Het wordt dus afgestemd op jouw specifieke behoefte. Meestal bestaat het uit 2-tal sessies (bij mij op kantoor maar het kan ook via skype), met “veel” huiswerk voor de ondernemer en dus ook tussentijdse contactmomenten indien nodig. . In jouw situatie zou het plan van aanpak bijvoorbeeld als volgt uit zien: 1. Je krijgt een aantal vragen, eventueel infobronnen, toegestuurd om je goed voor te bereiden op de eerste sessie. Vragen kunnen zijn: a. zet alles wat in je hoofd hebt omtrent je ondernemingsplannen met kreten op papier zonder dat je je laat belemmeren door enige gedachten b. wat weet je al zeker, waarover nog niet, wat is helemaal onbekend? c. etc. 2. Sessie 1: we gaan werken aan jou keuzes gericht op een goed verdienmodel. 3 elementen van van belang: 1) JIJ, 2) de ANDER, 3) hoe het gewenste bereiken 3. Huiswerk bijv. : eventueel verfijnen van je keuzes, check of er markt is, welke belangrijkste processen ga je doorlopen (we houden het eenvoudig) en brainstorm van acties, invullen financiele rekensheet (indien mogelijk of van toepassing) 4. Je stuurt je huiswerk op naar mij en ik kijk ernaar 5. Sessie 2: we maken je plan compleet, en stellen 1 á 2 Waanzinnig Belangrijke Doelen vast, actie gericht waar je werkelijk sturing aan kunt geven. . Investering á €300 excl btw (indien btw verlegd :0%) die je snel gaat terugverdienen :-) . Deze blogreactie is niet helemaal geschikt om uitgebreid te bescheven waarom ik bepaalde zaken voorstel en hoe “huiswerk” aan te pakken. Stuur mij een mail naar info@elmadebruijn.nl met je contactgegevens en ik neem contact met je op. Goed plan?

Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen: