ZZP, zonder je doel stellen, scoor je niet!
25 september 2014 

ZZP, zonder je doel stellen, scoor je niet!

`Als je je doel niet kent, dan kun je ook niet scoren`, zei Johan Cruijff altijd.

Sven Kramer is ook ijzersterk in zijn doel stellen en bereiken. Zijn prestaties tijdens de Olympische spelen heeft mij hiervan weer bewust gemaakt. Je doel stellen is voor een topsporter een gewone zaak. En toch…

We weten dat een doel stellen succes oplevert.

En toch … passen we het maar mondjes maat toe. Logisch dat we niet verder komen dan onze dromen. Of op een dag wakker worden en denken: ´Is dit het nou?´

Ik heb daarom een vraag voor je:

Waar sta jij nu en waar wil je naar toe?

Wat is jouw roadmap als ondernemer?

Sorry het zijn 3 vragen geworden, maar je snapt de intentie.

Heb je geen idee? Of heb je een vaag beeld? Misschien ben je wel zo´n ondernemer waarvan de ondernemersplannen in de papierbak terecht komen?!

Hoe ga je van A naar B?

In mijn leven heb ik meerdere wegen naar Rome gevonden. Soms via vagen beelden in mijn hoofd, maar wel met een krachtige intentie. Soms helder, maar met een omweg mijn doel gerealiseerd. Soms al lang `Rome bereikt´, maar het zag er effe anders uit. Ik herkende het niet.

Eén ding is altijd waardevol geweest als ik serieus aan de bak wilde. Luister naar mijn verhaal. Mijn aanpak in 11 minuten uitgelegd. Ik weet het zeker dat je het kunt en dat je  sneller je gewenste resultaten bereikt. Kijk maar naar mijn de video’s:

De details worden hieronder uitgelegd. Het maakt een plan die actie en dus resultaten opleveren waar je blij van wordt.

90 dagen actie plan

1. Brainstorm


Laat gedachten en ideeën gaan. Schrijf alles op wat boven komt drijven over wat je wilt en moet bereiken Het is net als het puntje van een ijsblok in ijskoud water: het meeste is onder de waterspiegel.

2. Sorteren


Zoek de ideeën bij elkaar die een directe link met elkaar hebben. Rangschikken is ook je hoofd helder krijgen. Ikzelf plaats de ideeën vaak in een kader. Bijvoorbeeld: in hokjes, in een diagram, in processtappen of als spinnenweb rond een belangrijk element. Ik maak het levendig door beelden, kleuren en lijnen. Mijn doel stellen wordt fun door de stroom van creativiteit.

3. Maak keuzes


Cruciale stap, omdat je niet alles kan. Super belangrijk is 1 á 2 hoogst belangrijke resultaten voor ogen te houden. Dit betekent dat je nog veel andere zaken kan of moet regelen, maar er zijn maximaal 2 top doelen.

4. Geen actie – geen reactie


Aan de slag dus. Lees ook mijn 4 gewoonten er op na. Houd bij welke acties je in gang zet. En meet. Meet je voortgang. Door keiharde feiten of door subjectieve waarnemingen. Mijn ervaring is dat beide goed samenwerken.

Topmanagers zijn niet voor niets gefocust op de (financiële) cijfers. Maar ook de meest zakelijke leiders luisteren stevig naar hun onderbuik gevoel. Het is een directiekamer geheim. Ik kan het beamen;-)

5. Job klaar – Noteer het – Waarom?


Succesvolle ondernemers nemen dit serieus t.s.m. stap 4. Deze stap 5 is stimulerend, omdat je aandacht gaat naar het glas half vol met water. De berg “to do” is altijd hoog. Als bergwandelaar weet ik dat het enorm helpt op moeilijke momenten mezelf te vragen: weet je wat je al bereikt hebt? Ga gewoon lekker stap voor stap door en wees trots op jezelf met elke stap voor uit.

Zakelijk is het nog belangrijker. Als je resultaten tegen vallen, dan ga je na welke acties je hebt genomen. Zo bepaal je betere acties die resultaten geven waarvan je wel blij wordt.

P.S. Over resultaten heb je geen controle. Het zijn de acties die leiden tot resultaten.

je doel stellen als ondernemer

 

Bonus stap


Je doelen stellen en je acties moeten gebaseerd zijn op:

  • jou en de ander
  • je waarden
  • je missie
  • je visie

Anders word je een stuurloos schip.

 

Vind je doelen stellen en ondernemersplannen maken lastig?

Maak gebruik van mijn gratis 30 minuten consult. Samen zullen we snel achterhalen waarom jou doel stellen niet vlotjes verloopt.

Neem contact met me op. Het is vrijblijvend, maar dat begreep je al.

 

Succes.

Elma

 

 

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is (online) boekhouder en dol op cijfers. Ze helpt kleine ondernemingen met hun boekhouding en belastingzaken. Het eenvoudig opzetten en helder maken vindt ze belangrijk. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan. Lees verder bij "Waarom Elma" in het topmenu.
Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen:

arrow_drop_up arrow_drop_down