ZZPer, Zonder Je Doel Stellen Scoor Je Niet !!
Zonder doelen of intenties scoor je nooit als zzp'er
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
3 min

ZZP, zonder je doel stellen, scoor je niet!

3 min

Over doelen stellen, John Cruijff zei altijd:

Als je je doel niet kent, dan kun je ook niet scoren


Een andere topsporter, de schaatser Sven Kramer is ook ijzersterk in zijn doel stellen en bereiken. Zijn prestaties tijdens de Olympische spelen heeft me hiervan weer bewust gemaakt. Je doel stellen is voor een topsporter een gewone zaak. Maar voor de gewone man ook een vanzelfsprekendheid?

Een doel stellen levert succes op

En toch passen we het maar mondjes maat toe. Logisch dat we niet verder komen dan onze dromen. Of op een dag wakker worden en denken: ´Is dit het nu?´

Ik heb daarom een vraag voor je:

Waar sta je nu en waar wil je naar toe? 

Wat is je roadmap als ondernemer?

Sorry het zijn 3 vragen geworden, maar je snapt wel mijn bedoeling.

Heb je geen idee? Of heb je een vaag beeld? Misschien ben je wel zo´n ondernemer waarvan de ondernemersplannen in de papierbak terecht komen?!

Hoe ga je van A naar B?

In mijn leven heb ik meerdere wegen naar Rome gevonden. Soms via vagen beelden in mijn hoofd, maar wel met een krachtige intentie. Soms helder, maar met een omweg mijn doel gerealiseerd. Soms al lang `Rome bereikt´, maar het zag er effe anders uit. Ik herkende het niet.

Eén ding is altijd waardevol geweest als ik serieus aan de bak wilde. Luister naar mijn verhaal. Mijn aanpak in 11 minuten uitgelegd. Ik weet het zeker dat je het kunt en dat je  sneller je gewenste resultaten bereikt. 

Kijk maar naar mijn de video’s:De details worden hieronder uitgelegd. Het maakt een plan die actie en dus resultaten opleveren waar je blij van wordt.

90 dagen actie plan

1. Brainstorm


Laat gedachten en ideeën gaan. Schrijf alles op wat boven komt drijven over wat je wilt en moet bereiken Het is net als het puntje van een ijsblok in ijskoud water: het meeste is onder de waterspiegel.

2. Sorteren


Zoek de ideeën bij elkaar die een directe link met elkaar hebben. Rangschikken is ook je hoofd helder krijgen. Ikzelf plaats de ideeën vaak in een kader. Bijvoorbeeld: in hokjes, in een diagram, in processtappen of als spinnenweb rond een belangrijk element. Ik maak het levendig door beelden, kleuren en lijnen. Mijn doel stellen wordt fun door de stroom van creativiteit.

3. Maak keuzes


Noodzakelijke stap, omdat je niet alles kan. Super belangrijk is 1 á 2 hoogst belangrijke resultaten voor ogen te houden. Dit betekent dat je nog veel andere zaken kan of moet regelen, maar er zijn maximaal 2 top doelen.

4. Geen actie – geen reactie


Aan de slag dus. Lees ook mijn 4 gewoonten er op na. Houd bij welke acties je in gang zet. En meet. Meet je voortgang. Door keiharde feiten of door subjectieve waarnemingen. Mijn ervaring is dat beide goed samenwerken.

Topmanagers zijn niet voor niets gefocust op de (financiële) cijfers. Maar ook de meest zakelijke leiders luisteren stevig naar hun onderbuik gevoel. Het is een directiekamer geheim. Ik kan het beamen;-)

5. Job klaar – Noteer het – Waarom?


Succesvolle ondernemers nemen dit serieus t.s.m. stap 4. Deze stap 5 is stimulerend, omdat je aandacht gaat naar het glas half vol met water. De berg “to do” is altijd hoog. Als bergwandelaar weet ik dat het enorm helpt op moeilijke momenten mezelf te vragen: weet je wat je al bereikt hebt? Ga gewoon lekker stap voor stap door en wees trots op jezelf met elke stap voor uit.

Zakelijk is het nog belangrijker. Als je resultaten tegen vallen, dan ga je na welke acties je hebt genomen. Zo bepaal je betere acties die resultaten geven waarvan je wel blij wordt.

P.S. Over resultaten heb je geen controle. Het zijn de acties die leiden tot resultaten. Dan pas kun je triple bullseye gooien.

je doel stellen als ondernemer

 

Bonus stap


Je doelen stellen en je acties moeten gebaseerd zijn op:

  • jou en de ander
  • je waarden
  • je missie
  • je visie

Anders word je een stuurloos schip.

Vind je doelen stellen en ondernemersplannen maken lastig?

Maak gebruik van mijn consult. Samen zullen we snel achterhalen waarom je doel stellen niet vlotjes verloopt. Neem contact met me op

 

 

Categorieën