Je boekhouding, inkomstenbelasting en toeslagen: een vinger aan de pols

‘Elma, ik hierbij de voorlopige boekhouding van ons t/m november. Zou je er even naar kunnen kijken, in verband met de jaaromzet en hoe we ervoor staan? Of we in december nog iets moeten doen aan investeren?’ Ik houd van dit soort klanten. Ze zijn zich super bewust hoe een bepaald inkomen/winst gruwelijk invloed heeft op de toeslagen. Geld dat je ontvangt en waarvoor je niet hoeft te werken. Ga een beetje minder werken en je houdt meer geld over.

Toch knaagt er bij mij altijd iets bij dit soort vragen:

  • Is mijn kennis onvoldoende overgebracht om zeker te zijn van de winstberekening?
  • Heb ik onvoldoende kennis overgebracht bij hoeveel winst extra je beter zinvol kan investeren in relatie tot belastingaanslagen en toeslagen?
  • Ze sturen de boekhouding nog steeds op in een Excel template en ik promoot zelf boekhouden met boekhoudsoftware. Heb ik gefaald?
  • Ze zijn afhankelijk van mijn tijd in de maand december die ik ook wil besteden aan vrije dagen, dus hoe ga ik de check doen: perfect of met een vinger aan de pols?
  • Hoe gaan ze als hart-ondernemers doorbreken zonder een gevoel van harder werken waardoor ze minder afhankelijk worden van de Belastingdienst en toeslagen?

Vijf vragen waar ik een monsterlang blog over kan schrijven. Ik laat het, want ik wil je maar van één ding bewust maken:

Wanneer doe je het als ondernemer goed?

Goed in de zin van de juiste en tijdige investeringen, uitgaven maken in balans met omzet, hoogte van de winst en tevredenheid. Tevredenheid hoe je je klanten blij maakt en hoe je je werk in de juiste omstandigheden vervult.


Geen zekerheid meer

Sommige mensen zijn pur-sang geen ondernemer, maar hebben toch de moed om hun hartmissie achterna te gaan. Ze kiezen toch voor het ondernemerschap omdat ze in loondienst te vaak hebben gezien en ervaren dat hun vorm nooit past in een bestaand bedrijf. Ze voelden zich in loondienst als een bijna dood vogeltje in een gouden kooi. De kooi van geld verdienen met zekerheid. Ook al weten we allemaal dat we ook in loondienst geen zekerheid meer hebben zoals vroeger: een werkverband, een baan voor het leven? Nee, dat is vergane glorie.

Zekerheid neemt plaats voor vrijheid 

Dit is de trend die ik zie: vrijheid nastreven, meer dan zekerheid. Prachtig vind ik het, als het lukt. Veel mensen blijken gelukkiger te zijn met veel minder geld als het werk en de omstandigheden veel meer bij ze passen. Waar ze werkelijk voor staan.

De laatste maanden heb ik geëxperimenteerd met mijn eigen vernieuwende dashboard. Het VW dashboard. Het heeft dezelfde afkorting als verlies-winstrekening, maar is vele malen krachter. Het gaat over:

  1. Voorwaarde van je bedrijf, winst maken
  2. Waardering, hoe jij de resultaten vanuit je hart voelt

Bizar genoeg kan je gevoel compleet anders zijn dan de feiten je vertellen. Beiden heb je nodig om succesvol te zijn met je bedrijf. Succes die je trouwens zelf definieert, want wie bepaalt:

  • hoeveel geld je nodig hebt?
  • van wie je afhankelijk bent of niet?
  • hoe je je bedrijf runt?
  • of je er tevreden mee bent of niet?
  • hoe groot de bijdrage aan de maatschappij is?
  • wat je doet om wie je bent?
  • hoe en waarmee je je boekhouding opzet (op voorwaarde dat je voldoet aan de belastingwetten)
  • hoe vaak en met wie je naar de cijfers kijkt?
  • welke waardering je zelf geeft aan je bedrijf en dus niet iemand anders?

Bepaal je koers

Ikzelf heb als ondernemer, voor mijn tijd als boekhouder, de boekhouding als een zegen ervaren wegens de cijfers. Cijfers die mij de koers laten zien. Het is bekend in de pilotenwereld dat je bij een 1% afwijking op een gigantisch verkeerde plek gaat uitkomen. In Oostenrijk in plaats van Frankrijk, om een voorbeeld te noemen. Je moet bijsturen, altijd!

Mijn klant weet het drommels goed en checkt elk jaar tijdig aan het eind van het jaar of de koers nog bijgestuurd moet worden of de winst niet te hoog uitvalt om de toeslagen mis te lopen. Verder doen ze het goed volgens hun huidige maatstaven van succes.

Wil je ook weten hoe jij ervoor staan?

Check deze rekentool ‘ inkomstenbelasting berekenen’. Met een belangrijke bonus, want daarom komt mijn klant trouw met de vraag: ‘Zou je er even naar kunnen kijken, in verband met de jaaromzet en hoe we ervoor staan? Of we in december nog iets moeten doen aan investeren?’ Ze weten het zelf al, maar ze gaan voor 1000% zekerheid. Het gaat voor hen om een kleine actie die grote belastingissues voorkomt.

ik bereken inkomstenbelasting


Test bot