HELP! Een belastingaanslag € 5393
9 mei 2014 

HELP! Een belastingaanslag € 5393

Oorzaak: gebrek aan basiskennis boekhouden en belasting!

Onverwacht een belastingaanslag krijgen is nooit leuk. Meestal, dat wil zeggen in 98,9 % van de gevallen, is een ondernemer hier zelf schuldig aan.

Was het te voorkomen met basiskennis boekhouden?

Ja, natuurlijk.
Vandaag ga ik je niet in detail uitleggen wat de precieze oorzaak van de belastingaanslag was.
Belangrijker is :

  • te herkennen waarvoor en wanneer je basiskennis van belastingen mist
  • te voorkomen dat je reactief reageert op een probleem.

Basiskennis boekhouden én andere vakgebieden

En dat gaat verder dan de boekhouding en belasting. Je moet namelijk als ondernemer van meerdere vakgebieden basiskennis hebben.

Dit maakt het ondernemen een groot avontuur. Het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Winst maken is er een van. Het is het resultaat van een proces bestaande uit diverse disciplines.

Verweven in het ondernemersproces zijn financiële feiten of sterk gerelateerd aan financiën en dus jouw boekhouding.
Laten we kijken naar mijn video. Aan het eind van de video (37 min) weet je het, hebt je een kader wanneer u basiskennis (boekhouden en belasting) mist – in welke situatie u zich ook bevindt.

 

P.S. Je wordt ook aan het ‘huiswerk’ gezet. Zonder acties geen betere resultaten. 🙂

P.S. 2. Ik ben benieuwd waarover je meer informatie wilt hebben. Super als je het hieronder laat weten. In een van de volgende blogposts geef ik hier aandacht aan!!

 

Fijne dag!

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
jos brok
Door

jos brok

op 9 May 2014

Hoi Elma, Goed verhaal, zonder afbreuk te doen aan het zelf boekhouden, laat je duidelijk zien op welke momenten aanvullende kennis nodig is. Kennis die je eenvoudig kunt halen bij mensen zoals jij. Ik vind de boekhouding langzamerhand het spannenste onderdeel van mijn bedrijfje! ga zo door! jos

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 9 May 2014

Dank je wel, Jos. Boekhouding wordt vaak het meest spannende van je bedrijf, omdat, in mijn optiek: a. de gevolgen zo groot kunnen zijn (m.n. belastingzaken en moeten stoppen met je bedrijf wegens cash-gebrek) b. de materie nog te complex wordt gebracht of een sfeer van "geheimzinnig" blijft houden c. verwarrende 'boodschappen'worden afgegeven; wel / niet een jaarrekening verplicht voor kleine ondernemingen? Dit laatste is een leuk artikel-onderwerp voor een volgende keer. Belangstelling? Wie stemt? :-)

jos brok
Door

jos brok

op 9 May 2014

ps. Ik ben nog aan het puzzelen hoe ik in mijn boekhouding, die helemaal gebaseerd is op jouw excelwerkblad, ruimte kan maken voor boekingen op kas of factuurbasis. Ik werk vaak voor grote organisaties die erg traag zijn met betalen. Ik doe het nu op factuurbasis en daardoor moet ik de BTW voorschieten. Bij grotere bedragen is dit niet te doen... Maar boekhouden op kasbasis is weer veel lastiger dan op factuurbasis, denk ik zo! Graag aandacht hiervoor in een van je blogs!

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 9 May 2014

Goed onderwerp, Jos. Ik ga binnenkort aandacht aan geven een hoe eenvoudig gratis Excel sheet toepassen in de praktijk!

anja
Door

anja

op 6 June 2015

kan je ook je maand excel uitprinten ? en hoe doe je dat

Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen:

arrow_drop_up arrow_drop_down