Iedereen houdt van gratis geld – Hoe je belastingen optimaal kunt verlagen zonder gedoe
Waarschuwing als je het verhaal in dit blog leest: pas de mindset 'de ratten van de Belastingdienst' van deze man, Piet, nooit toe, want dat gaat je juist (belasting-)geld kosten.
Waarom voelt het betalen van belastingen soms alsof je geld weggooit? Wat als je slimmer om zou kunnen gaan met je financiën en meer geld zou overhouden na belastingbetaling? Winst, die jij hebt verdiend, wil je natuurlijk behouden en niet zomaar 'weggooien' naar de Belastingdienst.
Stellen veel ondernemers daarom de boekhouding uit?! Om de pijn van het wegbrengen van geld naar de Belastingdienst uit te stellen?
Het is zo grappig dat geld energieneutraal is, zoals ik dat altijd zeg. Geld is niet goed en niet slecht. Het is een hulpmiddel voor de mensen. De kracht van geld is de waarde-uitwisseling. Zo helpt belastinggeld ons om de (zorg)maatschappij te ondersteunen. Mooi doel, maar we vinden er ook wat van, ja, ook ik. Die geldovertuigingen kunnen mij onbewust in de weg zitten.
Ik zie het vaak terug bij klanten, vooral als het over belasting betalen gaat. Een mooi voorbeeld heb ik opgeschreven in mijn boek 'De illusie van geld, een andere kijk op geld'. Je leest het hier ...
De ratten van de Belastingdienst
“Waarom werk ik nog hard als ik zo weinig overhoud? En de rest gaat toch naar de Belastingdienst. Of naar de garage, omdat de bedrijfsauto weer eens kuren heeft.”
Piet stuurt mij een app. De ratten van de Belastingdienst hebben weer geïnd. Zie jij het nog positief, want... Ik glimlach. Piet, denk ik dan, zie het een beetje positiever. Het maakt je leven zonniger en dan gaat alles makkelijker, met meer plezier.
Toch vind ik het wel grappig dat hij mij blijft stangen om de Belastingdienst eindelijk eens een keer als ratten te zien.
“Ben je nu nog steeds positief of ben jij die rakkers nu ook zat?” zegt hij direct als hij mijn kantoor binnenstapt. Piet doelt op de nieuwsberichten over de Belastingdienst, die pittig zijn. Het is daar weer een puinhoop. Alle menselijkheid lijkt te verdwijnen en dus springen alle journalisten er bovenop.
Ik begin te lachen. “Nou, ze maken het nu wel heel bont. Weet je wat ik vorige week hoorde van een ondernemer? Ze vroeg om haar nieuwe btw-nummer en toen zei de helpdesk: daar hebben we geen tijd voor om uit te zoeken. Vervolgens verbrak de medewerker de verbinding. Dat was echt onbeschoft.”
Het zijn echt ratten?
Piet begint te glimmen. Ik zie hem denken: zie je wel, Elma, het zijn ratten! Met pretoogjes kijk ik hem aan: “Maar we blijven positief, Piet.”
Waarom ik zo positief kijk? Ik zie de Belastingdienst als de meest succesvolle donateurwerver van Nederland. Oké, er zit enige druk achter om te doneren, maar je hebt ook een keus om ons kikkerland te verlaten. Letterlijk als een ‘Ik vertrek’-personage. Of figuurlijk door jezelf soeverein te verklaren, dus jezelf buiten de belastingwetten te laten vallen.
Dit laatste lijkt aantrekkelijk, maar is onverstandig vind ik. Maar goed, ik ben even off-road. Je hebt ook nog de keuze om voor een heel ander politiek klimaat te kiezen. We hebben een stem. Dus kies en leg je vervolgens neer bij je situatie; je bent een belastingbetaler. Oh ja, ik ben ermee eens dat ons belastinggeld vaak veel beter ingezet kan worden. Maar meestal gaat het geld naar zij die hulp nodig hebben.
Het goede vergeten we vaak
We vergeten te vaak hoe goed we het hebben in Nederland. Ofschoon alles relatief is. De ouderen met alleen een AOW’tje, zieke en zwakkere mensen hebben het regelmatig moeilijk ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Echter, ten opzichte van de rest van de wereld hebben deze mensen het nog steeds heel goed. Het enige dat het werkelijke verschil maakt tussen rijk en arm in Nederland, is ons ego. Die denkt dat geld ons een beter mens maakt of zoiets.
Het is een beetje een zwart-wit gedachte van mij, maar het bezit van geld bepaalt mede hoe we naar onszelf kijken. En vooral hoe we een ander beoordelen. Hebben we veel geld, dan voelen we ons een hero. Hebben we weinig geld, dan voelen we ons een slachtoffer.
Blijf je slachtoffer voelen?
Het gevoel van slachtoffer zijn wordt versterkt als we belasting moeten betalen. Maar hoe kan je de Belastingdienst als een rat zien, als zij zorgt voor het innen van belasting voor het algemene, goede doel? Hoe kan je mopperen als:
• De wegen goed zijn en je op autovakantie kan?
• Je makkelijk naar je werk reist?
• Je AOW of een UWV-uitkering ontvangt?
• Je Toeslagen ontvangt?
Het verbaast me dan niet dat deze mopperende mensen het geld dat ze ontvangen weer net zo hard verliezen door pech. Onverwachte hoge kosten komen op hun pad. Hoe dat komt? Dat ontvangen belastinggeld willen ze namelijk niet echt ontvangen, want het is rattengeld!
PS Je leest meer verhalen over illusie van geld in mijn boek.
Dit betekent het voor jou …
Ik snap het wel, dat gevoel van ‘ratten’ als het om belastingen gaat. Maar uiteindelijk hebben we de keuze om óf te blijven mopperen over wat we moeten betalen, óf te kijken naar hoe we er slim mee om kunnen gaan. Het gaat er niet om dat je het ‘systeem’ verslaat, maar dat je jouw positie daarin optimaliseert.
Je kunt blijven kijken naar belasting als ‘weggegooid geld’. Of je kunt het zien als een kans om je financiën slimmer te beheren, meer over te houden, en misschien zelfs een stukje rust in je hoofd te creëren. Want zeg nou zelf: wat als je de regie terugpakt en ervoor zorgt dat je zelf bepaalt hoeveel van jouw harde werk je écht mag behouden?
Daarom heb ik BelastingBlitz ontwikkeld—een toolkit om je te laten zien hoe je optimaal minder belasting betaalt en meer winst overhoudt. Het gaat niet alleen om besparen, maar ook om inzicht, controle en uiteindelijk vrijheid.
Dus, waar kies je voor?
De ratten de schuld blijven geven?
Of kies je voor jouw situatie te verbeteren, zodat je met een glimlach naar de belastingaangifte kijkt? Ja, ik wil ook BelastingBlitz ontdekken en begin vandaag nog met belasting besparen zonder gedoe.