Boos over belasting betalen? | belastingbesparing tip
Belastingbesparingstip visie op keuzes
Belastingen
Elma de Bruijn
Belastingen
2 min

Boos over belasting betalen aan de Belastingdienst?

2 min

"Mijn zus heeft het altijd over investeren in jezelf, in je bedrijf. Je gaat toch niet veel belasting betalen?! Na jaren is ze best wel boos dat ze voor het eerst geen (btw-)teruggave krijgt, maar juist moet betalen. Dan is er toch iets mis met je mindset!", zegt mijn klant tegen mij.

Zo'n gesprekje tovert altijd weer een glimlach op mijn gezicht. Waar komt het toch vandaan dat sommige ondernemers alles in het werk stellen om geen (omzet-)belasting te betalen? Ik snap het niet. En dat straal ik ook uit. Een zakenpartner heeft zelfs op mijn auteurspagina op hun website gezet:


Ze betaalt dolgraag belasting, maar nooit te veel!


En zo is het...

Mindf@cking: het is toch aftrekbaar van de belasting?

De meeste ondernemers realiseren zich te weinig dat ze onder aan de streep veel minder overhouden als ze gefocust zijn op belastingreductie.

100% aftrekbaarheid van de winst

Is niet gelijk aan

100% belastingreductie


Let op, dit bedoel ik er mee:

Als je iets aanschaft van €1000 excl. btw, dan daalt je winst met €1000.

Maar, hier komt het, je inkomstenbelasting tarief is max. 49.5%. En voor veel ondernemers zelfs veel lager. Als je maar rond de €20.000 winst hebt, betaal je maar +/ 5%. Dat is het in dit voorbeeld maar €50 belastingbesparing. Oeps, was dat je (fun)aankoop waard?

[ je kunt hier narekenen >> ]

Dus je gooit (mogelijk) €950 weg als het een FUN uitgave is om de belasting te reduceren.

Hoe extra geld overhouden?

Ik hou inmiddels elk jaar 6 a 7 duizend aan extra geld over doordat ik beter kijk naar:

1. Hoeveel belasting ga ik besparen?

2. Wat levert de uitgave mij werkelijk op? (Dus ROI, return of investment, en dat is meer dan alleen geld)

Hoe zit dat met de investering in jezelf?

Los van de vraag of het daadwerkelijk aftrekbaar is ...

Als je een training volgt en je kunt het niet toepassen op je klanten, omdat ze er niet of nauwelijks zijn,  dan heb je iets geleerd, maar je bent er niet wijzer van geworden. Dat word je pas als je het geleerde in de praktijk toepast.

Je gooit geld weg

Daarom houd je minder geld over om andere, meer noodzakelijke dingen te doen. Begrijp me niet verkeerd, het is geen oordeel, maar deze mensen vragen zich vaak af waarom ze zo weinig geld hebben.

Betere vragen stellen

Kortom, stel jezelf nooit de vraag: hoe kan ik belasting reduceren? Zeker niet als je nog niet weet hoeveel inkomstenbelasting je gaat betalen.

Stel jezelf altijd betere vragen zoals:

Welke uitgave of investering kan ik doen waardoor mijn bedrijf floreert en ik optimaal laag belasting betaal?

Hoe verder?

Het proberen te verlagen van je belastingen kan dus aanvoelen als een lastige, steile opgave, vergelijkbaar met het beklimmen van de Mont Blanc. Ik begrijp je worsteling, omdat ik zelf het heb ervaren als ondernemer zonder accountancy kennis. Dat is precies de reden waarom ik BelastingBlitz heb gecreëerd voor zzp'ers die zich gefrustreerd of zelf radeloos voelen. Ontdek daarom deze pagina: Inkomstenbelasting berekeningen en nog veel meer >>Categorieën