Een boekhouding opzetten als zzp’er
Een boekhouding opzetten als zzp’er
Boekhoudprogramma
Redactie / Gastblogger
Boekhoudprogramma
1 min

Een boekhouding opzetten als zzp’er

1 min

Als je een eigen onderneming bent gestart of als zzp’er begint te werken, horen daar ook klusjes bij die wat minder leuk zijn. Een van deze klusjes is het opzetten van de boekhouding. Bij het opzetten van een boekhouding moet je rekening houden met veel verschillende regeltjes. Dit kan erg overweldigend zijn.

We gaan je wat tips geven waar je rekening mee kunt houden om het opzetten van je boekhouding als zzp’er wat makkelijker te maken voor jezelf!

Het boekhoudprogramma

Er zijn veel verschillende manieren en vooral ook veel verschillende programma’s waar je je boekhouding in kunt gaan bijhouden. Als je boekhouding niet ingewikkeld is, kun je bijvoorbeeld kiezen om je boekhouding simpelweg in Excel te maken. Zeker wanneer je begint en nog geen geld wilt uitgeven aan een boekhoudprogramma kan dit een goede manier zijn om te beginnen.

 Een onderdeel van de boekhouding is ook het maken en versturen van facturen. Dit kan soms nog wel een flink werkje zijn. Je kunt dan ook kiezen voor een gratis factuurprogramma. Het voordeel hiervan is dat zo’n programma het werk van het maken van facturen voor je uit handen neemt. Je kunt het ook koppelen aan andere boekhoudprogramma’s, waardoor het verwerken van facturen ook een stuk makkelijker wordt.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Voor het bijhouden van een boekhouding moet je natuurlijk niet alleen de uitgaande facturen registreren. Ook de inkomende facturen en verschillende kosten die je maakt zijn aftrekbaar. Dit kan veel belastingvoordeel kunnen opleveren bij de btw-aangifte. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld je telefoonkosten, internetkosten of andere kosten die je voor je bedrijf moet maken.

Lees wel goed de regels door, want niet alle kosten die je voor je bedrijf maakt zijn aftrekbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld rondom etentjes, overnachtingen en cursussen verschillende regels.  Niet alleen de maandelijkse uitgaven, maar ook de aanloopkosten zijn aftrekbaar. Dit zijn de kosten die je hebt gemaakt voordat je met je onderneming van start ging. Denk hierbij aan kosten voor marktonderzoek of het maken van een website.

Je moet deze kosten wel kunnen aantonen als je ze wilt terugvragen. Vergeet dus ook zeker niet in je aanloopfase alle bonnetjes al te bewaren voor je boekhouding!

Zet elke maand opzij voor de belasting!

Afhankelijk van je bedrijf moet je elke maand of elk kwartaal belastingaangifte doen. Het is dan ook zeker aan te raden om maandelijks dit bedrag opzij te zetten. In je factuur- en boekhoudprogramma zal er automatisch een overzicht gemaakt worden, zodat je precies weet hoeveel belasting je moet af gaan dragen. Zo weet je elke maand precies hoeveel je apart moet zetten.


Categorieën