Een papierloze administratie zonder boekhouder, kan dat?
Een papierloze administratie zonder boekhouder, kan dat?
Boekhoudprogramma
Elma de Bruijn
Boekhoudprogramma
1 min

Een papierloze administratie zonder boekhouder, kan dat?

1 min

Ze staat een beetje wiebelig tegenover mij en zegt schoorvoetend: “Dat is wel makkelijk geld verdienen voor je, al die ondernemers die hun vervelende boekhouding naar je toeschuiven.”

Zo dat is direct voor iemand die ik voor het eerst ontmoet. Haar handbeweging is me helder. Ik voel een beetje irritatie, maar ik kan het hebben. Het stoffige karakter van de branche is me ook vaak een doorn in het oog. Trouwens, het doet me ook pijn als ondernemers weer een schoenendoos vol met papieren willen meebrengen.

Het kan anders

“Nou nee” antwoord ik, “zo werkt het voor mij niet. Ik doe het anders en stimuleer zelf boekhouden bij ondernemers.”

Haar mond valt een beetje open en er klinkt een geluidloze ‘oh’. Althans, dat vermoed ik.

“Weet je waarom?” vervolg ik. “Om te kunnen blijven ondernemen is het zo belangrijk om de cijfers snel te krijgen. Om het direct overzichtelijk te hebben.”

Niet meer van deze tijd

Mijn woorden dringen zichtbaar tot haar door. Of ze er wat mee doet, is aan haar. Ik kan alleen maar denken dat de hoogste tijd is om flinke stappen voorwaarts te maken. Die duwbeweging van alle facturen naar de boekhouder toeschuiven, met de houding van ‘die zoekt het maar verder uit’ is toch niet meer van deze tijd.

Boekhouders sterven uit?

Ik sta als boekhouder op de lijst van uitstervend ras. Ja, al twee of drie jaar lang. Ik weet niet welke trendwatchers het allemaal voorspellen. Vreemd, want wekelijks kom ik ondernemers tegen die af willen van hun ontzettend vervelende administratie. Er lijkt dus werk in overvloed te zijn.

Papierloos ondernemen

Ergens gaat er iets vreselijks mis in Nederland. En ik weet nu waar het verbeterd kan worden. Het is tijd voor papierloos ondernemen en papierloze administratiekantoren, in heel Nederland. Het is tijd voor skippen van je administratie zonder belastingzorgen. Nog sterker, je maakt de Belastingdienst er zelfs blij mee! Het is tijd voor opzetten van je administratie op de autopiloot.

Het is tijd voor: geen boekhouders, maar wel apps!

Toch gelijk

Zo, ik ga voldoen aan wat trendwatchers voorspellen. Doe je mee?

Hoe? Even geduld, maar de eerste stap is gezet.

P.s. Wat te doen als ik als boekhouder geen werk meer heb? Wat dacht je van bijvoorbeeld belastingzaken, bloggen of cijfermeester zijn;-) Mijn boodschap is: wees nooit angstig dat je je werk saneert. Daarna kan je nog meer waarde creëren!

Categorieën