Online Boekhouden MKB-ZZP: uitgebreide vergelijking door expert
Online boekhouden MKB oplossingen

Online boekhouden voor de kleine ondernemer | MKB - ZZP

Als kleine ondernemer met een MKB-bedrijf of ZZP'er is een goed boekhoudprogramma essentieel. Wanneer je staat ingeschreven bij de KvK zul je bijvoorbeeld iedere kwartaal of maand je btw-aangifte moeten invullen. Aan het einde van het jaar komt daar dan de belastingaangifte nog bij. Wanneer je weinig kennis hebt van deze zaken kan een goed boekhoudprogramma een echte uitkomst zijn. Niet alleen maakt dit al deze zaken stukken makkelijker, het scheelt in de meeste gevallen ook nog eens enorm veel tijd.


Online boekhouden mkb voor grip op financien en sneller inzichten waarde creatie


Veel startende ondernemers hebben weinig kennis in huis over deze zaken. Dat is helemaal niet erg. Veel boekhoudprogramma's die zich richten op ondernemers met een eenmanszaak en MKB'ers zijn dusdanig ontwikkeld dat het voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Hierdoor wordt het niet moeilijker gemaakt dan het is. Mocht je er nog niet uitkomen, dan is het altijd nog een optie de hulp van een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen. In de praktijk blijkt dit trouwens met een goed boekhoudprogramma zeker niet altijd noodzakelijk.

Met de volgende boekhoudsoftware kun je onafhankelijk je boekhouding en belastingzaken regelen:

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.Waarom een goed boekhoudprogramma waardevol is

Met goede boekhoudsoftware neem je jezelf als ondernemer een hoop gedoe uit handen. We kunnen daarbij alvast verklappen dat een degelijk en functioneel boekhoudprogramma helemaal niet veel hoeft te kosten, maar hierover later meer. Sterker nog, vaak kun je het in het begin zelfs gratis gebruiken voor een bepaalde periode.


Een boekhoudprogramma schept duidelijkheid. Het helpt om een kleine onderneming of eenmanszaak beter te kunnen runnen, wanneer je precies weet welke uitgaven en inkomsten er zijn. Door de administratie goed bij te houden met behulp van de juiste boekhoudsoftware heb je duidelijk inzicht als ondernemer. Daardoor valt het eerder op als er bepaalde ontwikkelingen plaatsvinden, positief of negatief. Zo kun je in ieder geval zo snel mogelijk actie ondernemen. Buiten dat kun je onder andere de volgende inzichten krijgen door een overzichtelijke boekhouding:

  1. Precies zien of de winst stijgt over bepaalde periodes en met hoeveel deze stijgt
  2. Duidelijk overzicht hebben in verschillende kostenposten
  3. Zien wat er allemaal aan privé-kosten wordt geboekt

Voorbeelden van boekhoudprogramma's voor MKB'ers

Allemaal enorm handig en goed om te weten natuurlijk, maar wat zijn dan goede boekhoudprogramma's voor MKB-bedrijven en ZZP'ers? Dat ligt er een beetje aan wat voor bedrijf je precies hebt. Denk hierbij in de branche waarin je werkzaam bent en hoeveel personeel je eventueel in dienst hebt. Toch geldt dat voor de meeste kleine ondernemers de volgende programma's uitstekende mogelijkheden bieden. Hiermee worden zaken als het maken en versturen van facturen stukken makkelijker, net als het doen van de BTW-aangifte. Dit is zó geregeld als je het al een paar keer hebt gedaan en weet hoe het moet.


 Zie hier voorbeelden van de beste boekhoudprogramma's voor MKB'ers en eenmanszaken:


Nadelen van boekhouden zonder programma

De kosten voor een eenvoudig te gebruiken, maar compleet boekhoudprogramma hoeven dus helemaal niet hoog te zijn. Toch zijn er altijd kleine ondernemers die hierop proberen te besparen, bijvoorbeeld door zelf met Excel sheets aan de slag te gaan. Dit is absoluut af te raden. Met een toegewijd programma bespaar je enorm veel tijd en moeite. Je krijgt bovendien duidelijke inzage in alle financiën van je onderneming, terwijl het bijna niets kost. Misschien lijkt het aantrekkelijk om kosten te besparen. Denk er echter aan dat Excel enorm foutgevoelig kan zijn.


Wanneer er fouten worden gemaakt in de administratie kost dit over het algemeen veel geld wat natuurlijk zonde is. Dat er weinig automatie en mogelijkheden voor koppelingen zijn maakt het alleen maar moeilijker. Boekhoudprogramma's hebben vaak vele handige hulpmiddelen zoals een app om snel bonnen in te scannen of facturen mee in te boeken. Ook kan je makkelijk rapportages maken met geschikte boekhoudsoftware. Bespaar jezelf daarom veel ellende en doe niet moeilijk, maar kies voor een toegewijd boekhoudprogramma. De tijd die erin gaat zitten om alles zelf te doen is vele malen meer waard dan de lage maandelijkse kosten voor een goed boekhoudprogramma.

Dus kies er een uit via de vergelijkingsite


 Ik ontdek boekhoudprogramma