Wat is rentabiliteit en hoe verbeter je het?
31 juli 2022 
1 min. leestijd

Wat is rentabiliteit en hoe verbeter je het?

Rentabiliteit: als je een eigen onderneming hebt ga je daar onoverkomelijk mee te maken krijgen. Rentabiliteit geeft weer hoe rendabel je eigen bedrijf is. Simpel gezegd: hoeveel winst er is gemaakt in verhouding tot het vermogen van het bedrijf. Een belangrijke indicator voor bedrijfseigenaren, investeerders en beleggers. In dit artikel gaan we iets dieper op rentabiliteit in en hoe je het kunt verbeteren in je bedrijf.

Drie vormen van rentabiliteit

We onderscheiden de rentabiliteit in drie vormen, namelijk:

Rentabiliteit op het totale vermogen (RTV):

Dit is de winstgevendheid van je bedrijf en dus de verhouding tussen het inkomen en de investering van de onderneming.

Rentabiliteit op het eigen vermogen (REV):

Hieruit kun je opmaken hoeveel winst er wordt gemaakt op jouw eigen vermogen. Hoe lager deze ratio, hoe ‘goedkoper’ het vermogen is dat je hebt aangetrokken. Voor geldverschaffers is de rentabiliteit van het in de onderneming geïnvesteerde vermogen gelijk aan het rentepercentage.

Rentabiliteit op het vreemd vermogen (RVV):

Dit kengetal geeft weer hoeveel winst er wordt gemaakt op het vreemd vermogen dat is aangetrokken. Hoe lager deze ratio, hoe ‘goedkoper’ het vermogen is dat is aangetrokken. Voor de geldverschaffers is de rentabiliteit van het in de onderneming geïnvesteerde vermogen gelijk aan het rentepercentage.

Hoe kun je je rentabiliteit verhogen?

Zoals al eerder benoemd is de rentabiliteit belangrijk voor jouzelf, maar ook voor investeerders en beleggers. Het is dus logisch dat je je rentabiliteit continue wilt blijven verbeteren. Hoe doe je dit?

-    Verlaag je kosten: minder kosten en dezelfde winst betekent meer rentabiliteit

-    Verhoog je omzet: meer omzet betekent meer winst en dus meer rentabiliteit

-    Maak gebruik van het hefboomeffect: met dit effect kun je hogere opbrengsten behalen dan de rentekosten voor vreemd vermogen

-    Verbeter de omloopsnelheid van je werkkapitaal: het beschikbare vermogen kun je zo efficiënt mogelijk inzetten door het verhogen van de omloopsnelheid van je werkkapitaal.


Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding.Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers.Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook.Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen: