Wat is het verdienmodel voor meer winst?
07 augustus 2013 
in Winst
2 min. leestijd

Wat is het verdienmodel voor meer winst?

Het verdienmodel is zo oud als de weg naar Rome! Om meer winst te krijgen heb jij een plan nodig. Een winstplan. U weet waarschijnlijk wel wat Cruijff altijd zei:

“Als je je doel niet weet, dan kan je ook niet scoren!”

Houd het super eenvoudig. Als je je winstplan op een gele Post-It kan schrijven, dan is dat helemaal prima! Ik praat dus over je verdienmodel voor meer winst. Het is niets anders dan het beschrijven of uittekenen van hoe de binnenkomende geldstromen ontstaan.

Als je namelijk op één paard wedt, dus maar één soort product of dienst verkoopt, dan is de kans aanwezig dat het even minder gaat met de omzet. Voorbeeld: in de zomermaanden heb ik bijna geen boekhoudklussen. Onder meer de aangiftes inkomstenbelasting zijn meestal voor 1 Mei de deur uit. Gelukkig heb ik het het eerste kwartaal knetterdruk en kan ik dan uitrusten :-).

Het kan jou ook overkomen: een periode van minder verkoop. De vaste kosten gaan wel gewoon door, dus je winst neemt snel af. Om te voorkomen dat je bedrijf ‘vliegt’ naar een faillissement, zorg je ervoor dat je andere producten en/of diensten verkoopt. Je creëert dus extra geldstromen.

Voorbeelden van verdienmodel

Hieronder staan twee blogs benoemd waarvan de eerst goed beschrijft wat een verdienmodel inhoudt en enkele voorbeelden geeft. De ander geeft weer een praktisch voorbeeld van hoe het bedrijf invulling geeft aan hun verdienmodel.

Ikzelf heb naast de boekhoudklussen ook een verdienmodel als blogger. Jawel, ik verdien geld aan: door kennis en informatie die voor jou gratis is. Dat kan dus ook. Op deze manier vang ik de inkomensreductie in de zomermaanden op.

Hoe maak je winst – met welk verdienmodel?

Actie doet wonderen, dus bestudeer een aantal blogs over verdienmodellen. Door deze informatie inspireer je jezelf om ook op lange termijn winstgevend te blijven.  Nadat jij  tot creatieve ideeën bent gekomen, is van belang de volgende stappen te nemen:

  • Benoem waarmee je geld kan en wil verdienen.
  • Specificeer de verschillende categorieën, producten of diensten.

Voorbeeld in mijn situatie: boekhoudklussen, financieel management, trainingen, verkoopproducten als affiliate.

  • Hoeveel verdien jij per keer (of gemiddeld) per categorie product of dienst (= verkoopprijs)?
  • Hoe vaak kan jij zo’n product of dienst verkopen per jaar (=frequentie)?
  • Hoeveel omzet kan jij dan maken (=verkoopprijs*frequentie van verkopen)?

Laat de btw buiten beschouwing.

Berekening verdienmodel: focus op moeiteloosheid


Eenvoudige berekening van verdiensten

Een verdienmodel kan je tot in de details doorrekenen, zeker een aanrader als je personeel in dienst heeft. Echter eenvoudig gezegd ziet jouw verdienmodel er als volgt uit:

 

Product A: verkoopprijs A * verkoopfrequentie A per jaar = productomzet A per jaar

Product B: verkoopprijs B * verkoopfrequentie B per jaar = productomzet B per jaar

Dienst C: gemiddelde verkoopprijs C * verkoopfrequentie C per jaar = omzet C

Idem voor de andere producten en diensten die hij hebt.

De omzet van A, B en C tel je bij elkaar op. Je verdienmodel levert het totaal aan omzet op.

Naast deze cijfers moet je ook inzicht krijgen in de kosten. Mogelijk kan de kostprijs van je product (of dienst) veel hoger liggen dan de productomzet. Het gevolg is dat je een slecht verdienmodel heeft.

Je kunt een waardevol product hebben, maar dat mensen het alleen willen kopen voor een superlage prijs. Of dat je kosten voor productinkoop of productie te hoog zijn, dan kun je ook stellen dat je verdienmodel slecht is.

Advies voor een beter verdienmodel voor meer winst

Ga praten met je boekhouder of accountant over je verdienmodel – hoe de geldstromen zijn geregeld. Vervolgens ga je met een goede marketeer om de tafel zitten, of volg zijn/haar blog, voor creatieve ideeën. Vervolgens laat je het weer doorrekenen door je boekhouder. Het verhoogt de kans dat je tot een (nog) beter verdienmodel komt.

Tip: meestal zijn Amerikanen voorlopers op het gebied van businesstrends en dat kan een geweldige aanvulling zijn op je verdienmodel.


Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen: