Wat is uw verdienmodel voor meer winst?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is uw verdienmodel voor meer winst?

Het verdienmodel is zo oud als de weg naar Rome! Om meer winst te krijgen heeft u een plan nodig. Een winstplan. U weet waarschijnlijk wel wat Cruijff altijd zei:

“Als je je doel niet weet, dan kan je ook niet scoren!”

Houd het super eenvoudig. Als u uw winstplan op een gele Post-It kan schrijven, dan is dat helemaal prima! Ik praat dus over uw verdienmodel voor meer winst. Het is niets anders dan het beschrijven of uittekenen van hoe de binnenkomende geldstromen ontstaan.

Als u namelijk op één paard wedt, dus maar één soort product of dienst verkoopt, dan is de kans aanwezig dat het even minder gaat met de omzet. Voorbeeld: in de zomermaanden heb ik bijna geen boekhoudklussen. Onder meer de aangiftes inkomstenbelasting zijn meestal voor 1 april de deur uit. Gelukkig heb ik het het eerste kwartaal knetterdruk en kan ik dan uitrusten :-).

Het kan u ook overkomen: een periode van minder verkoop. De vaste kosten gaan wel gewoon door, dus uw winst neemt snel af. Om te voorkomen dat uw bedrijf ‘vliegt’ naar een faillissement, zorgt u ervoor dat u andere producten en/of diensten verkoopt. U creëert dus extra geldstromen.

Voorbeelden van verdienmodel

Hieronder staan twee blogs benoemd waarvan de eerst goed beschrijft wat een verdienmodel inhoudt en enkele voorbeelden geeft. De ander geeft weer een praktisch voorbeeld van hoe het bedrijf invulling geeft aan hun verdienmodel.

  • Verdienmodellen gezien door de bril van Raymond Witvoet

Ikzelf heb naast de boekhoudklussen ook een verdienmodel als blogger. Jawel, ik verdien geld aan voor u: kennis en informatie die voor u gratis is. Dat kan dus ook. Op deze manier vang ik de inkomensreductie in de zomermaanden op.

Hoe maakt u winst – met welk verdienmodel?

Actie doet wonderen, dus bestudeer een aantal blogs over verdienmodellen. Door deze informatie inspireert u zichzelf om ook op lange termijn winstgevend te blijven.  Nadat u tot creatieve ideeën bent gekomen, is van belang de volgende stappen te nemen:

  • Benoem waarmee u geld kan en wil verdienen.
  • Specificeer de verschillende categorieën, producten of diensten.

Voorbeeld in mijn situatie: boekhoudklussen, financieel management, trainingen, verkoopproducten als affiliate.

  • Hoeveel verdient u per keer (of gemiddeld) per categorie product of dienst (= verkoopprijs)?
  • Hoe vaak kunt u zo’n product of dienst verkopen per jaar (=frequentie)?
  • Hoeveel omzet kunt u dan maken (=verkoopprijs*frequentie van verkopen)?

Laat de btw buiten beschouwing.

Verdienmodel brengt je hoger op

 

Eenvoudige berekening van verdiensten

Een verdienmodel kunt tot in de details doorrekenen, zeker een aanrader als u personeel in dienst heeft. Echter eenvoudig gezegd ziet uw  verdienmodel er als volgt uit:

 

Product A: verkoopprijs A * verkoopfrequentie A per jaar = productomzet A per jaar

Product B: verkoopprijs B * verkoopfrequentie B per jaar = productomzet B per jaar

Dienst C: gemiddelde verkoopprijs C * verkoopfrequentie C per jaar = omzet C

Idem voor de andere producten en diensten die u heeft.

De omzet van A, B en C telt u bij elkaar op. Uw verdienmodel levert het totaal aan omzet op.

 

Naast deze cijfers moet u ook inzicht krijgen in de kosten. Mogelijk kan de kostprijs van uw product (of dienst) veel hoger liggen dan de productomzet. Het gevolg is dat u  een slecht verdienmodel heeft.

U kunt een waardevol product hebben, maar dat mensen het alleen willen kopen voor een superlage prijs. Of dat uw kosten voor productinkoop of productie te hoog zijn, dan kunt u ook stellen dat uw verdienmodel slecht is.

Advies voor een beter verdienmodel voor meer winst

Ga praten met uw boekhouder of accountant over uw verdienmodel – hoe de geldstromen zijn geregeld. Vervolgens gaat u met een goede marketeer om de tafel zitten, of volg zijn/haar blog, voor creatieve ideeën. Vervolgens laat u het weer doorrekenen door uw boekhouder. Het verhoogt de kans dat u tot een (nog) beter verdienmodel komt.

Tip: meestal zijn Amerikanen voorlopers op het gebied van businesstrends en dat kan een geweldige aanvulling zijn op uw verdienmodel.

 

Heeft u een vraag die u nu al wilt stellen op deze blog? klik hier om de vraag te stellen >>

Succes!

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is (online) boekhouder en dol op cijfers. Ze helpt kleine ondernemingen met hun boekhouding en belastingzaken. Het eenvoudig opzetten en helder maken vindt ze belangrijk. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan. Lees verder bij "Waarom Elma" in het topmenu.
Reactie plaatsen