3 leerlessen van Sven Kramer voor ondernemers
3 leerlessen van Sven Kramer voor ondernemers
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
2 min

3 leerlessen van Sven Kramer voor ondernemers

2 min

Een kampioen en een schaatsheld. Gisteren dé 10km. We gingen voor goud, zilver en brons. We hebben het! Alleen hij niet. Foute wissel met diskwalificatie als gevolg. Ik heb het over Sven Kramer en zijn Olympische Spelen. Wat kunnen we van hem leren?

Ondernemers worden vaak gestimuleerd door topsporters. Neem Sven Kramer. Iedereen in NLD dacht dat hij Goud zou winnen op de 10 km schaatsen. Een buitengewone prestatie van een concurrent, Jorrit proficiat, deed het licht (even) uit.

Sven zijn tweet, midden in de nacht, deed mij de volgende drie punten (weer) beseffen:

sven-kramer-tweet

 

#1 Spreid je risico’s

Bijzonder en bizar dat een schaatsprof 4 jaar aan het trainen is (lees: hard werken), voor 3 pogingen om nr. 1 te zijn. Totale benodigde tijd:

Het moet dan wel goed gaan! Pff, je zult maar 1 product of dienst hebben, veel tijd besteden aan de ontwikkeling ervan … en dan verkoopt het niet. Idem als bij Sven.

Ondernemer, zorg voor een back-up scenario om risico’s te spreiden!

#2 Wees een kampioen op de baan, en naast de baan

Sven was enorm teleurgesteld na zijn race. Wat een moedig man om met dit verlies om te gaan. Felicitaties én een omhelzing voor Jorrit Bergsma direct na de race. Bijna met tranen in zijn ogen in het Holland House staan en zien hoe iemand anders feest aan het vieren was. Zelfs twee mensen, want onze Bob was ook blij met brons! Toch ook een beetje goud voor hem. sven-kramer-goede-verliezer

 

Winnen is knap. Je verlies nemen ook. Sven leert ervan. Het maakt hem een held. Wat leert u ervan als hét u niet lukt?

#3 Doe iets wat resultaat geeft

De grootmeester Sven weet precies wat hij moet doen in een schaatswedstrijd. Exact, op de 1/10 seconde na! Dit is geen toeval. Dit is uitgetest door een vakman. (P.S.: kunt ook voor uw financien doen!).

Sven weet als geen ander dat hij te maken heeft met omstandigheden. Bijvoorbeeld, de enorme druk van een paar miljoen Nederlanders voor een topprestatie. Hij kan dit aan. Hij is pro-actief.

Hij weet ook dat 1 middel altijd optimaal onderhoudt moet zijn: zijn lichaam!! En daar ging het gisteren mis. Hij was niet vitaal genoeg. Helaas zijn rug speelde weer op. Eenmaal een zwakke plek, altijd een zwakke plek, zegt mijn eigen ervaring. En toch ga ik er telkens beter mee om. Sven doet dat ook.

Hoe ga jij met je zwakke plek (in uw onderneming) om?

Wat ondernemers leren van topsporter?

De 3 leerpunten geven aan dat we altijd veel kunnen leren van topsporters.  Volg ze , bestudeer ze, interview ze en je gaat het ook snappen hoe ze tot topprestaties komen.

Persoonlijk hanteer ik  4 gewoonten om mijn doelen te bereiken. Eén keuze  is dat ik ook van het pad ernaar toe geniet. Doet Sven het ook?! Ik denk (en hoop) het wel.

 

4 gewoonten voor prestaties

 

Wil jij in de wereld van (top)prestaties stappen? 

Ontdek nu mijn 4 gewoonten en hoe ik het toepas >


Categorieën