Investeren in Goud en Zilver, en Hoe Verwerk je het in de Boekhouding?
Investeren in goud en zilver als ondernemer
Financieel management
Redactie / Gastblogger
Financieel management
1 min

Investeren in goud en zilver als ondernemer

1 min

Ondernemers zijn altijd op zoek naar manieren om hun financiële positie te versterken. Investeren in goud en zilver wordt vaak gezien als veilige optie om dat te doen. Met name in tijden van economische onzekerheid bieden edelmetalen stabiliteit. Maar waar moet je vervolgens op letten me de boekhouding? In dit artikel bespreken we hoe je een dergelijke investering goed kunt verwerken in je boekhouding.

Waarom investeren in goud of zilver?

Goud en zilver bewijzen al eeuwenlang stabiele en waardevaste investeringen te zijn. Hierdoor zijn ze niet alleen aantrekkelijk voor particulieren, maar ook voor ondernemers. Wanneer de markten onrustig zijn, behouden goud en zilver namelijk hun waarde. Daarnaast is specifiek zilver kopen een interessante optie voor ondernemers met een kleinere portemonnee. Vergeleken met goud is de prijs van zilver relatief laag, waardoor het toegankelijker is. Zilver heeft bovendien bredere industriële toepassingen dan goud. Hierdoor ontstaan er meer kansen.

Voordelen

  1. Het is een waardevaste investering.
  2. Goud en zilver zijn goed voor diversificatie en bieden extra risicospreiding in je portefeuille.
  3. Zowel goud als zilver zijn toegankelijk en makkelijk te kopen en verkopen.

Nadelen

  1. Goud en zilver genereren geen (passief) inkomen en leveren mogelijk pas wat op bij de verkoop.
  2. Het investeren in fysiek goud of zilver kan extra kosten met zich meebrengen voor opslag en verzekering.
  3. Hoewel de waarde van goud en zilver over het algemeen stabieler is dan andere activa, zijn ook de edelmetalen onderhevig aan prijsschommelingen.

Waar moet je op letten in de boekhouding?

Als ondernemer moet je natuurlijk je financiën nauwkeurig bijhouden. Dat is bij investeringen in goud of zilver niet anders. Enkele belangrijke punten om me te nemen:

1. Classificatie van de investering

Goud en zilver kunnen in de boekhouding worden opgenomen als langlopende activa. Dat is vooral van toepassing als je ze voor een langere periode vast wil houden. Een juiste classificatie helpt om een duidelijk overzicht te behouden van je financiële positie op de balans.

2. Waardering

Het is belangrijk om de actuele waarde van een investering regelmatig bij te werken in je boekhouding. Voor goud en zilver is dat relatief eenvoudig, omdat de prijs van de edelmetalen dagelijks wordt bijgehouden.

3. Verkoop en winstberekening

Wanneer je goud of zilver verkoopt, moet je de winst of het verlies berekenen op basis van de verkoopprijs min de aanschafwaarde. Dit resultaat neem je vervolgens op in de winst- en verliesrekening van de onderneming. De verkoop van edelmetalen kan bovendien belastingimplicaties met zich meebrengen. Dit is afhankelijk van de winst die je maakt.

4. Eventuele kosten

Als je kiest voor fysiek goud of zilver dan zijn er mogelijk nog extra kosten aan verbonden voor bijvoorbeeld opslag en verzekering van de edelmetalen. Deze kosten moeten uiteraard ook worden meegenomen in je boekhouding, aangezien ze de totale waarde van de investering beïnvloeden.


Categorieën