3% van de studenten die een plan hebben zijn later succesvol
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
1 min

3% van de studenten die een plan hebben zijn later succesvol

1 min

Ik was pas een jaar of 28 toen ik mijn eerste persoonlijke plan ging maken. Dus al lang klaar met studeren. 

Leer van mijn eerste plan

Het eerste plan stond bol van doelen voor materiële zaken. Met deadlines zoals: nu, morgen en overmorgen. Tja, daar ben je jong voor, vooral als je op de meest geliefde laan van Breda woont. Je wordt “besmet” door je omgeving 🙂

Twintig jaar later weet ik dat mijn beste plannen op een bierviltje passen. Waarom?

  • Het heeft me tot nadenken gezet wat ik echt belangrijk vind
  • Het heeft mijn belangrijkste keuzes geforceerd
  • Het zorgt voor een visueel beeld die ik beter onthoud
  • Het is beperkt in tekst of plaatjes toelaten
  • Het zorgt voor kernwoorden die krachtig zijn voor mij (er zit achter ieder woord een belevingswereld)
  • Het zorgt voor vragen bij een ander (omdat die er niets van snapt:-) )

Vragen zorgen voor betere antwoorden!!

Waarom is bierviltje beter dan een Post-it?

Kwestie van schaarste en overvloed . Ik heb een stapel post-it waarop ik kan blijven schrijven. Van bierviltjes heb ik er maar een paar in de kast. En ze zijn ook nog duurder in aanschaf, dus dat doet een op kosten lettende boekhouder niet :-))

De post-it gebruik ik meer voor gedachtevorming, dus bijvoorbeeld tijdens het proces naar het plan op een bierviltje. Je wilt niet weten hoeveel Post-it geeltjes ik nu om mij heen heb liggen. Een Post-it forceert me niet om mijn overvloedige gedachten te focussen. Ik pak gewoon weer een nieuw. Bij een bierviltje niet. Dat vind ik een zonde.

Hoe verder een plan maken?

Op Twitter heb ik eens een tweet-sessie houden (@elmadebruijn) om je te inspireren het plan van je ondernemerslifestyle te maken. Het financiële aspect zal uiteraard aanwezig zijn, naast de 4 andere kernbehoeften die een kleine zelfstandige heeft. Wil je in een consult je ondernemers-lifestyle en de financiële consequenties uitwerken, neem dan contact met me op. Ik ben meer dan boekhouder die je sneller op weg kan helpen moeiteloos je bedrijf te runnen. Categorieën