3% van de studenten die een plan hebben zijn later succesvol
arrow_drop_up arrow_drop_down

3% van de studenten die een plan hebben zijn later succesvol

Ikzelf begon een beetje later. Een jaar of 28 was ik toen ik mijn eerste persoonlijke plan ging maken. Beter laat dan nooit!

Leer van mijn eerste plan

Het eerste plan stond bol van doelen voor materiële zaken. Met deadlines zoals: nu, morgen en overmorgen. Tja, daar ben je jong voor, vooral als je op de meest geliefde laan van Breda woont. Je wordt “besmet” met je omgeving 🙂

Twintig jaar later weet ik dat mijn beste plannen op een bierviltje passen. Waarom?

  • Het heeft me tot nadenken gezet wat ik echt belangrijk vind
  • Het heeft mijn belangrijkste keuzes geforceerd
  • Het zorgt voor een visueel beeld die ik beter onthoud
  • Het is beperkt in tekst of plaatjes toelaten
  • Het zorgt voor kernwoorden die krachtig zijn voor mij (er zit achter ieder woord een belevingswereld)
  • Het zorgt voor vragen bij een ander (omdat die er niets van snapt:-) )

Vragen zorgen voor betere antwoorden!!

Waarom is bierviltje beter dan een Post-it?

Kwestie van schaarste en overvloed . Ik heb een stapel post-it waarop ik kan blijven schrijven. Van bierviltjes heb ik er maar een paar in de kast. En ze zijn ook nog duurder in aanschaf, dus dat doet een op kosten lettende boekhouder niet :-))

De post-it gebruik ik meer voor gedachtevorming, dus bijvoorbeeld tijdens het proces naar het plan op een bierviltje. Je wilt niet weten hoeveel Post-it geeltjes ik nu om mij heen heb liggen. Een Post-it forceert me niet om mijn overvloedige gedachten te focussen. Ik pak gewoon weer een nieuw. Bij een bierviltje niet. Dat vind ik een zonde.

Hoe verder een plan maken?

Morgen ga ik een tweet-sessie houden (@elmadebruijn) om je te inspireren het plan van jouw ondernemerslifestyle te maken. Het financiële aspect zal uiteraard aanwezig zijn, naast de 4 andere kernbehoeften die een kleine zelfstandige heeft.

Tot gauw, tot morgen

Elma

P.S. Leuk als je laat weten of je de tweet-sessie een goed idee vindt. Hier kan je je reactie kwijt >>

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Reactie plaatsen