Boekdatum

Boekdatum

Wat is boekdatum?

Je komt deze boekhoudterm tegen in boekhoudprogramma's.

  Wat is boekdatum?

De boekdatum is de boekhoudterm voor de datum dat een boeking is gedaan in de financiële administratie. Een boeking is bijvoorbeeld een geldtransactie noteren in het bankboek. Of de inkoopfactuur ontvangen van een leverancier inboeken. De boekdatum is dus niet de betaaldatum of factuurdatum, maar de dag dat je de boeking hebt verwerkt in de boekhouding.

Waar kom je het begrip?

Alleen in je administratie en om precies te zijn in je boekhoudprogramma. Wat is boekdatum in je boekhoudprogramma?

Voorbeeld van boekdatum

Het spreekt voor zichzelf. Je opent een boeking in je software en bijvoorbeeld bij menu of tabblad over notities  (of opmerkingen of toelichting) wordt de boekdatum geregistreerd Boekdatum voorbeeld


Wanneer gebruik je boekdatum?

In een Excel boekhouding wordt meestal geen boekdatum bijgehouden. Het vergt namelijk extra werk. In een boekhoudprogramma zie je wel vaak een boekdatum genoteerd. Dit gebeurt op autopilot. Het is ook handig als je een notitie maakt of je de factuur werkelijk naar je klant hebt gestuurd.  Het is dus ook een boekdatum. Vooral handig als de klant een wanbetaler is. Gegevens die je nodig hebt, wettelijk verplicht, als je naar het incassobureau stapt.


Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma


Ontzorgen

Een goed boekhoudprogramma ontzorgt je hierin. Zij hebben een email-service waardoor je direct de factuur als pdf naar je klant kan sturen. Je klant denkt dat het vanuit je eigen mailbox wordt gestuurd. Jij weet beter en doet het slim. Het online boekhoudprogramma registreert automatisch je verzenddatum. Voorbeelden hiervan zie bij online boekhoudsoftware zoals:

Voor ZZP

 

Voor MKB

 

Meer uitleg nodig voor nu of later? In de begrippenlijst vindt je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.