Investeringen | Boekhouden & Financiën

Investeringen | Boekhouden & Financiën

Wat zijn investeringen? 

Een investering is een relatief hogere uitgave die je doet voor je bedrijf om een verbetering te behalen. Het is uiteindelijk gericht op je (potentiële) klanten te blijven helpen met je producten en/of bedienen. Iedere ondernemer interpreteert een investering op eigen wijze en dat mag. De Belastingdienst maakt het wel specifiek wegens de investeringsaftrek voor een belastingverlaging, namelijk: “Een investering is een aankoop van een bedrijfsmiddel die u nodig heeft om producten te maken of uw diensten te verlenen”.

De waarde van een bedrijfsmiddel kan in de loop van de tijd door allerlei factoren dalen. Het heeft als belangrijke gevolg dat u dan moet afschrijven. Voor de investering kunt u mogelijk ook investeringsaftrek (KIA) krijgen voor de inkomstenbelasting.”

Welke soorten belastingvoordelen heb je met investeringen?

De verschillende belastingaftrekken bij investeringen zijn uitgelegd in video.

Deze video is gemaakt door mijn samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>

Wanneer zie je dat je moet investeren?

Uiteraard zijn er meerdere redenen. Wat ondernemers vaak doen is regelmatig checken wat hun winst is en wat ze verwachten voor de rest van het jaar. Om belasting te reduceren gaan ze investeren door:

  • bedrijfsmiddelen tijdig te vervangen
  • extra uitgaven in kennis, strategie-adviezen of tools

Het beste is de winst te volgen via online boekhouden, want dit kost je het minste moeite. Voor betere besluiten ga je in de financiële cijfers duiken. Ik geloof in intuïtief ondernemerschap, maar als ik eerlijk ben, heb ik hierdoor veel geld overboord gegooid.

Intuïtie + Cijfers = Goud waard

Ik heb deze overtuiging opgedaan als zzp'er, als mkb'er en als manager bij multinationals. Gevoel kan je namelijk op het verkeerde been zetten, omdat het rekening houdt met welke roze bril je kijkt naar de situatie. En met 'roze bril' bedoel ik je overtuigingen. Vaak zijn deze beperkend (en dat is jouw fout niet). Een paar voorbeelden van slim online boekhouden zijn:

 



Meer uitleg nodig voor nu of later?

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma

In de begrippenlijst vind je meer relevante uitleg over boekhouding en belastingzaken.