Prive opname of storting

Prive opname of storting

Super dat je hier bent. Hier een korte uitleg over privé opnamen en privé stortingen.

Introductie

Wat veel startende ondernemers niet weten is dat de jaarrekening met de balans en winst/verlies - rekening zonder btw berekend is. Wat men ook vaak vergeet is dat het banksaldo anders is dan de berekende winst. Als ondernemer kun je zelf bepalen of je geld opneemt voor je privé leven of dat je het op je zakelijke bankrekening blijft staan. Voor de winst maakt het niet uit als je een eenmanszaak of VOF hebt. P.S. voor BV´s werkt het weer heel anders. Dat is een apart verhaal en hiervoor kun je beter contact met me opnemen.

Wat gebeurt er in de praktijk

Als je dus `inkomsten`krijgt op je bankrekening, dan is dit omzet, maar het kan ook een privé storting zijn. Die privé storting zal een verkeerd beeld geven over de omzet en dus winst in de Excel boekhouding template. Vandaar dat je invult het bedrag `prive storting´en daardoor zal het winstbedrag in de sheet omlaag gaat. Het leek of de omzet hoog was, dus ook de winst, maar dat was dus onterecht. Je corrigeert het.   Bij een privé opname gaat het net anders om. Het lijkt of je hoge uitgaven hebt, maar dat is dus ook een vertekend beeld. Je vult het bedrag in de Excel boekhouding template bij ´privé opname´en de kosten worden lager en dus je winst gaat  omhoog. Hetzelfde verhaal geldt voor de overboekingen van en naar je zakelijke spaarrekening.

Handmatig trucje

Het is dus een trucje om snel overzicht te krijgen wat je winstindicatie is. Je kunt het een en ander ook zelf automatiseren als je handig bent in Excel. Mogelijk raak je geïrriteerd waarom het zo omslachtig moet. Een betere gedachte is je af te vragen hoelang je doorgaat met Boekhouden in Excel, omdat hieraan meerdere nadelen kleeft als je bedrijf, ook als zzp´er, groeit! Iets om over na te denken Ik hoop dat het verder helder voor je is, anders laat het me hieronder weten in het reactieveld >>   Ik ga in de loop van 2015 verder aan de slag met dit onderwerp. Het zal top zijn! Ik beloof het. Het levert direct inzicht in hoeveel inkomstenbelastingen je mag /moet betalen.   

Ga ondertussen ook  naar:  Fiscale winst - wat is dat? 

Met een hartelijke groet, Elma