Ondernemingen/zzp'ers vallen om door coronavirus: Wat nu?
16 maart 2020 
5 min. leestijd

Ondernemingen/zzp'ers vallen om door coronavirus: Wat nu?

Ik word langzaam wakker uit een diepe slaap. Het is zaterdagmorgen. Naast mij ligt mijn partner die al klaarwakker is. Al snel zegt ze: “Weet je wat misschien wel het mooie aan het coronavirus is? Dat we eindelijk de tijd hebben om tot onszelf te komen. Het lijkt wel of de rust is teruggekeerd in onze omgeving. Of een grote motor tot stilstand is gekomen.”

De stilte

Geen gek gevoel als je onder de rook van Schiphol woont en normaal ’s morgens vroeg in de verte het geruis van de autoweg hoort. Deze prachtige stilte betekent ook een flinke aderlating voor veel ondernemers. Schiphol schrapt 1200 banen, maar veel zzp’ers kunnen zichzelf nooit parttime ontslaan. Dat geldt ook voor de kleine mkb’er.  Ik heb deze ondernemers van de week al aan de lijn gehad.

En wat kan je dan voor hun doen? Als de financiële motor per direct tot stilstand komt en er weinig buffer is? Of hooguit voor een paar weken. Wat doe je als de huidige crisis zorgt voor een innerlijke traan, ook al is er hoop in het hart?

Wat kunnen we doen?

Een knuffel kan alleen nog maar virtueel, volgens Rutte. Een lollig elleboogstootje of een hand op het hart is een verzachtend gebaar. Maar ik vind dat er nog iets moois nodig is voor deze ondernemers.

Laten we samen een creatieve bron zijn
Laten we samen tips verzinnen, verzamelen en delen, goede gewoonten en alle ideeën en mogelijkheden wat een ondernemen kan doen om financieel te overleven. Laten we dan deze post viraal door Nederland waaien? Sneller dan de coronavirus zich verspreidt.

Laten we de synergie zoeken

Monique schrijft in een groepsapp: ‘We moeten voor elkaar zorgen en de verantwoordelijkheden met elkaar delen.’  Zo waar!

Hoe creatief en/of hoe praktisch zijn we met elkaar? Ik geloof: groots! Dus laat je tips, oplossingen, kansen in de reactie achter en deel het met je netwerk!

Coronavirus
Impact groots
Draai dreigingen om
Creatieve synergie creëert kansen
Transformatie

Laten we samen transformatoren zijn waardoor er lucht komt voor zij die het zwaar hebben.

Een start voor meer tips en ideeën

# Mindset

 • Blijf vertrouwen
 • Wees dankbaar voor elke euro die je wel betaald krijgt, of pas later mag betalen
 • Laat de hoe-vraag je nooit verlammen. Hoe hét goedkomt, weet je nooit. Geld, hulp, oplossingen komen vaak uit onverwachte hoek.
 • Geldzorgen houden je vaak ’s nachts wakker. Stel jezelf voor het slapen een concrete vraag om daar de volgende morgen een antwoord op te krijgen. Ga vervolgens slapen, want piekeren in de nacht is zinloos.
 • Wat kan je nu doen, wat wil je nu (in delen) oplossen, zodat je voor het gevoel weer verder kan?
 • Denk aan kleine stapjes in plaats van hele grote stappen.

Sommig mensen delen hun tips kleinschalig en dat is ook goed. Bijvoorbeeld een zzp die van de ene op de andere dag geen inkomsten mee heeft voor de komende tijd.

# Financieel

Het zijn misschien inkoppers voor sommige mensen, maar mijn ervaring is ook dat ondernemers geblokkeerd raken bij geldnood, dus toch een aantal tips:

 • Welke toekomstige uitgaven kan je uitstellen? En verzin een alternatief om het te compenseren wat je met deze uitgaven wilde bereiken.
 • Welke reguliere uitgaven zijn hoog? Overleg met je leverancier om het in delen te betalen.
 • Denk in betalingstermijnen: wat kan je nu missen en denk aan betalingen per week in plaats van per maand.
 • Heb je borg voor je huur betaald? Vraag of je dit mag inzetten ter compensatie van huur betalen.
 • Zet je kosten op een rij, in details, en houd elke dag, of minstens elke week bij wat je hebt uitgegeven of moet gaan uitgeven; 2 maanden vooruit.
 • Idem voor je omzet.
 • Openstaande facturen? Vraag klanten na 14 weken of ze hun rekening toch iets sneller willen betalen.
 • Bereken hoe lang je met minimale kosten je financieel kan overleven.
 • Herzie je verdienmodel en kijk waar laaghangend fruit hangt; bijvoorbeeld welke diensten kan je online aanbieden?
 • Zoek naar noodfondsen of flexibele kredietverleners zoals Qredits.nl of New10.com van ABN-AMRO.

# Belastingen

Vraag aan de Belastingdienst of je de aanslag in delen mag betalen en/of vraag uitstel aan. Voor de omzetbelasting zal dit wel lastiger zijn, wegens het criteria ‘externe deskundige’.  De Belastingdienst heeft hierover informatie vrijgegeven.

Geld = goed?

In de week van 7 t/m 14 April zou ik zakelijk op pad zijn naar Spanje om aan mijn bedrijf te werken. Dat heeft natuurlijk geen doorgang meer, dus wil ik mijn tijd nuttig inzetten om iets extra’s te doen voor ondernemers.

Thema is Geld=goed wegens mijn boek die ik aan het schrijven ben. Het is praktisch en vol met verhalen over financiën en belastingzaken. Wegens de crisis wil ik regelmatig een update geven: Hoe je anders acteert om financieel het hoofd boven water te houden? Schrijf je in.

# Marketing & verkoop

Heb je offline diensten, uurtje-factuurtje, die nu gestopt zijn? Stap over naar online dienstverlening. De tips die gedeeld zijn in een besloten Facebook groep zijn o.a.:

Laten we er samen beter van worden, ook al zie je het nu somber in. Dus deel je tips en ideeën en deel deze post met je netwerk.

Over de schrijver
Elma de Bruijn is een visionaire boekhouder en dol op cijfers. Ze inspireert kleine ondernemingen om hun saaie administratie anders te zien. Door skippen van administratie en meer winst maken door betere focus op klanten, dankzij de boekhouding. Waarom? Ze weet uit eigen ervaringen hoe frustrerend hoge accountantskosten voelen en belastingen onnodig vaag zijn. Tevens heeft ze keihard ondergaan hoe belangrijk cijfers zijn, zowel financiële als andere business cijfers. Het maakt of breekt je onderneming, hoe klein dan ook. Ze weet het, omdat ze eens ook ondernemer was zónder kennis. Wees gerust, dat was vóór dat ze accountancy ging studeren;-) Nu weet ze dat het anders kan.
Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 17 Mar 2020

Via LinkedIn, Facebook en afgesloten groepen worden al ideeën uitgewisseld en tips gedeeld. Wat zijn we allemaal liefdevol naar elkaar toe. Wees welkom om je bijdrage hier ook te posten. Ik zal regelmatig tips clusteren zodat het overzichtelijk wordt.

Reactie plaatsen

Zoek hier voor meer kennis en tips

Je verveelt je niet. We hebben meer dan 250 artikelen over deze onderwerpen:

arrow_drop_up arrow_drop_down