- Stap 1 Zakelijk aangifte inkomstenbelasting ZZP / VOF
- Het uitbesteden van je boekhouding
- Zelf je administratie bijhouden
- Het belang van de 101+ aftrekposten voor ZZP
- Een goed maar toch eenvoudig boekhoudprogramma
- Wanneer is zelf boekhouden aantrekkelijk?
- Waarom administratie bijhouden in Excel niet echt geschikt is
- Vier criteria om een goed boekhoudprogramma te vinden
- Acumulus: een eenvoudig en goed boekhoudprogramma
- Zelf je boekhouding doen, maar controle door boekhouder
- Voorkom belastingcontrole
- Stap 2 - De aangifte inkomstenbelasting in de praktijk
- Hoe zit dat met btw- en inkomstenbelastingaangiften?
- Belastingaangiften-missers in de praktijk
Aangifte inkomstenbelasting voor zzp: krijg je een zenuwaanval?
De voorbereiding van de aangifte inkomstenbelasting zzp / ondernemer kan pittig zijn. Daarom eerst:
Stap 1: [je bent nu hier] Wat moet je doen zodat jij een perfecte boekhouding hebt als voorwaarde voor de aangifte inkomstenbelasting ZZP of VOF
Stap 2: De aangifte inkomstenbelasting ZZP / VOF in de praktijk
Stap 1 Zakelijk aangifte inkomstenbelasting ZZP / VOF
Ben je zzp-er dan moet je net als alle andere ondernemers de zakelijke aangifte inkomstenbelasting doen. Maar de regels omtrent de aangifte inkomstenbelasting is voor ondernemers anders dan voor particulieren. Als zzp-er heb je een wisselende winst, terwijl een particulier over het algemeen een vast salaris heeft. Je zit als zzp-er natuurlijk niet te wachten op onverwachtse hoge belastingaanslagen. Daarom is het belangrijk dat jij je boekhouding tot in de puntjes op orde hebt. Zorg dat jouw belastingaangiften als ondernemer betrouwbaar zijn. Maar hoe doe je dat?
Het uitbesteden van je boekhouding
Als zzp-er of welke ondernemer dan ook is het belangrijk om er een goede administratie op na te houden. De boekhouding kun je (gedeeltelijk) uitbesteden aan een accountant, maar een goede boekhouder is behoorlijk prijzig. De ervaring leert dat veel ondernemers en dan heb ik het vooral over de zzp-er, zelfstandig hun administratie en zelf zakelijke aangifte inkomstenbelasting doen. Eenvoudig om de reden dat uitbesteden (te) duur is.
Zelf je administratie bijhouden
Er is niets mis met het zelf doen van je boekhouding. Het is zelfs heel goed, echter er zit wel een maar aan. Een goede administratie voeren vraagt namelijk om de juiste kennis. En dan ben ik gelijk bij het punt beland waar het mis gaat. De kennis ontbreekt, want negen op de tien zelfstandigen weten niet hoe ze een goede online boekhouding bij kunnen houden, hoe de perfecte jaarafsluiting eruit ziet en dan heb ik nog niet eens de aftrekposten genoemd, waarop je als zzp-er recht hebt. [tweetquote]Een zzp-er heeft op veel meer aftrekposten recht dan alleen maar de startersaftrek en zelfstandigenaftrek.[/tweetquote] Wist je dat het aantal aftrekposten waarop een zzp-er recht heeft inmiddels al op minimaal 101+ stuks staat? Natuurlijk heeft niet iedere zzp-er recht op alle 101+ aftrekposten. Er zijn zelfs aparte aftrekbare kosten voor de btw en voor de inkomstenbelasting. Welke aftrekposten er voor jou als zzp-er gelden, is afhankelijk van een aantal punten zoals het soort bedrijf dat je hebt. Maar één ding is zeker, je kunt veel geld besparen als je eens met je neus in deze aftrekposten duikt en de aftrekposten waarop je recht hebt bij de aangifte btw en inkomstenbelasting opvoert.
Het belang van de 101+ aftrekposten voor ZZP
Misschien denk je nu wel bij je eigen dat is leuk, maar waar vind ik die aftrekposten dan? Gelukkig heb ik goed nieuws, want al die 101+ aftrekposten zijn opgenomen in een speciale gids. Met deze overzichtelijke gids weet je bijna net zoveel als een accountant. Wat voor belang heeft jouw bedrijf met deze speciaal ontwikkelde gids met 101+ aftrekposten? Het is heel simpel! Ik zet het even voor je op een rijtje.
- Het is waardevol
- Je kunt het helemaal zelf, mits je toegang hebt tot de database van een accountant
- Je bent dan ook minder afhankelijk van een boekhouder/accountant
- Je wordt 1-op-1 online ondersteunt door een boekhouder
- Het is een investering die je binnen no-time hebt terugverdiend
- Het verlaagt de belastingen die je moet betalen
- Jouw (btw) aangifte is betrouwbaar.
De laatste is denk ik de meest belangrijke, want als jouw aangifte inkomstenbelasting betrouwbaar overkomt bij de fiscus, dan is de kans klein dat jouw boekhouding onderworpen wordt aan een controle door de Belastingdienst. Geen stress meer, je kunt gewoon je hoofd leegmaken en met een gerust hart slapen.
Een goed maar toch eenvoudig boekhoudprogramma
Je hebt nu wel tips gekregen over de aftrekposten voor je aangifte btw en inkomstenbelasting, zodat je op je belastingen kunt besparen en je aangifte betrouwbaar is, maar dan ben je er nog niet. Want je moet er ook een goede boekhouding op na houden en dat kan heel gemakkelijk online. [caption id="attachment_7920" align="aligncenter" width="261"]
Populaire boekhoudprogramma's helpen ondernemers om sneller en goedkoper hun boekhouding en belastingzaken succesvol op te pakken.[/caption] Hoe je dat doet? Het is echt veel eenvoudiger dan je denkt. Wij denken vaak alleen te moeilijk en we schaffen boekhoudprogramma’s aan die zo ingewikkeld zijn, dat we het bijltje er al gauw bij neergooien. Maar dat hoeft helemaal niet, want er zijn ook goede boekhoudprogramma’s die eenvoudig zijn en waar zelfs de leek op het boekhoudkundig gebied mee om kan gaan.
Wanneer is zelf boekhouden aantrekkelijk?
Zoals al eerder besproken kun je jouw administratie laten uitvoeren door een accountant of boekhouder. Zelf boekhouden wordt interessant als het jou als ondernemer voordeel oplevert, bijvoorbeeld als de tijd die je aan boekhouden besteedt met 75 % verlaagd wordt of als de accountantskosten met zo’n 44 % verminderd worden. Daarnaast moet het niet moeilijk voor je zijn om zelf je aangifte btw en inkomstenbelasting te doen. Maar ook een goed overzicht over je winst, de klanten die nog niet betaald hebben, het bedrag aan btw dat je moet reserveren en wat je te besteden hebt (banksaldo) zijn belangrijke items.
Waarom administratie bijhouden in Excel niet echt geschikt is
Veel startende ondernemers, die zelf de boekhouding doen, doen dit in een Excel-programma en dat leidt nogal eens tot problemen. Excel is wel spot goedkoop, goedkoper kan haast niet, maar dat is ook het enige voordeel. Begrijp me niet verkeerd…. Het is wel een uitstekend middel om als starter hiermee te beginnen, maar al snel komt er een punt dat het beter is, kwalitatief en met betrekking tot tijd en geld, om over te stappen. Wat kan er dan zoal misgaan als je jouw administratie (en jaarrekening) doet via een Excel boekhoudprogramma? Er kunnen meer fouten gemaakt worden, die een boekhouder dan toch weer moet aanpassen. Doordat je boekhouder meer bezig is met het corrigeren, kan hij zich niet focussen op wat werkelijk belangrijk is, namelijk meedenken met jou over bijvoorbeeld extra aftrekposten. De boekhouderskosten schieten dan ook omhoog en als zzp-er moet je toch behoorlijk hard werken om geld te verdienen. Een beetje zonde dus. Daarnaast gaat er heel wat uren in zitten en daar heb je vaak niet de tijd voor, dus stel je het doen van je boekhouding uit. Uiteindelijk is de hoeveelheid werk niet meer te overzien. Maar door het uitstellen van je administratie geef je ook geen financiële sturing aan je bedrijf en reageer je vaak te laat. Een administratie die niet op orde is kan ertoe leiden dat jij een verkeerde belastingaangifte doet, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk zit je niet te wachten op hogere belastingaanslagen of boetes. En het meest moeilijkste in een Excel is een goede, betrouwbare jaarrekening maken. Deze heb je nodig voor de zakelijke aangifte inkomstenbelasting zzp / vof. Anders heb je geen recht op de zelfstandigen-aftrekken. Je betaalt dan als snel een paar duizend euro’s te veel belasting.
Vier criteria om een goed boekhoudprogramma te vinden
Oké je hebt net gehoord dat er ook eenvoudige boekhoudprogramma’s bestaan die goed zijn en waarin je snel je behendigheid hebt gevonden. Nu rijst waarschijnlijk de vraag hoe je weet wat een goed boekhoudkundig programma is? Als leek ga je af op de reviews en adviezen van anderen. Een goed boekhoudkundig programma kun je vinden door de vier belangrijkste criteria er op toe te passen. Een goed programma voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Het is gemakkelijk aan te leren zonder dat je het risico loopt om enorme fouten te maken
- Het programma is eenvoudig geschreven, zodat een leek het begrijpt
- 80% van de boekhouding moet al klaar zijn, nog voordat je betaalt of betaald wordt
- De kwaliteit en de volledigheid van het boekhoudprogramma staan in verhouding tot de prijs
Acumulus: een eenvoudig en goed boekhoudprogramma
Een goed en eenvoudig te behappen boekhoudprogramma is Acumulus. Dit programma heeft zo zijn voordelen. In ieder geval is het simpel, een kind kan de was doen. Doordat dit programma in begrijpelijke taal geschreven is worden er sowieso minder fouten gemaakt. De boekhoudkosten zijn dan ook aanzienlijk laag, logisch want je boekhouder of accountant heeft maar weinig correctiewerk uit te voeren. Je kunt de belastingwetten eenvoudig opvolgen, ook als leek en je hebt direct inzicht in je financiële situatie, wat zeker niet onbelangrijk is. En het bijhouden kost nog niet eens zoveel tijd. En het meest belangrijkste: als je de boekingen goed doet, dan rolt er automatisch een betrouwbare jaarrekening uit! Dat scheelt veel kopzorgen. P.S. Als je nu denkt dat je voor de aangifte van dit jaar te laat bent, dan moet je dit eerst lezen voordat je verder scrolt: Deze vraag kreeg ik per mail: "Kan ik Excel boekhouding als nog verwerken in Acumulus?” Mijn antwoord was: “Strak plan, ondernemer!"Maak een goede samenvatting van alle grootboekrekeningen en verwerk het in Acumulus!” Wat denk je nu? Je kunt het ook doen en eventueel mij nog laten controleren;-) Opmerking: de kracht van een boekhoudprogramma zoals Acumulus wordt je glashelder tijdens de praktische workshop “opzetten van je administratie”.
Zelf je boekhouding doen, maar controle door boekhouder
Met het boekhoudprogramma Acumulus kun je eigenlijk alles zelf doen van je facturen tot aangifte inkomstenbelasting zzp /VOF. Noem maar op, het kan allemaal. Wil je helemaal zeker zijn dat je alles goed hebt ingevuld en je administratie helemaal up-to-date is kun je het altijd laten controleren door een boekhouder. De kosten die een boekhouder daarbij in rekening brengt zijn voor een zzp-er of kleine ondernemer goed te behappen. Bang om fouten te maken hoef je niet meer te zijn, want je boekhouder kijkt als het ware over je schouder mee en zo kunnen belastingproblemen voorkomen worden.
Voorkom belastingcontrole
Niemand zit te wachten op een belastingcontrole. Toch voert de Belastingdienst extra controles uit in 2016. Je kunt belastingcontrole voorkomen door ervoor te zorgen dat je jaarafsluiting helemaal perfect is. De Belastingdienst kijkt 0.a. naar de volgende punten:
- Klopt de btw aangifte over het hele jaar en is dit ook terug te zien in je jaarrekening?
- Zijn er geen onzakelijke kosten van de winst afgetrokken?
Je kunt je jaar afsluiten als je zeker weet dat het 4e kwartaal van je btw aangifte 100 % correct is, dat wil zeggen dat je btw aangiften overeenkomen met je jaarrekening. Verwerk deze gegevens in je jaarafsluiting rekening houdend dat je de juiste data verzamelt voor zowel je jaarafrekening als je aangifte inkomstenbelasting zzp.
Stap 2 - De aangifte inkomstenbelasting in de praktijk
Hoe goed ondersteunt de Belastingdienst jou? Best wel goed, maar het kan altijd beter;-) De gemiddelde Belastingdienst medewerker spreekt vaak een andere taal dan de ondernemer met het gevolg frustratie aan beide zijde. Gelukkig is er steeds meer informatie helder beschreven en...
Belastingdienst gaat digitaal.
In stappen gaat de Belastingdienst steeds meer over op digitale dienstverlening. De blauwe envelop wordt vervangen door de berichtenbox van mijn.overheid.nl Iedereen heeft inmiddels een DigiD nodig. TIP: Vraag toegang aan voor jouw mijn.overheid.nl account mocht je die nog niet hebben. Noodzakelijk als ondernemer. Dit is de basis, maar is er nog meer gaande? Jazeker! De systemen van de diverse overheidsinstanties worden beter met elkaar gekoppeld. Het tijdperk met 3 bezwaarschriften voor 1 probleem gaat achter ons raken. Eindelijk. Goede stap voorwaarts. Ik ben blij er mee!
Hoe zit dat met btw- en inkomstenbelastingaangiften?
Zoals je weet is btw-aangifte voor zakelijke redenen. Jij int btw-geld bij de koper van je product/dienst en moet dit vervolgens weer afdragen aan de Belastingdienst. Deze aangifte gaat nog steeds via de ondernemersportaal. Hierin is nog niets veranderd, behalve een klein detail. Het is niet meer zichtbaar dat de aangifte inkomstenbelasting klaar staat of is gedaan. Voordat ik je laat zien waar je wel de nodige gegevens kunt terugvinden, licht ik eerst verder toe het verschil tussen btw en inkomstenbelasting. In tegenstelling tot btw-aangifte is de aangifte inkomstenbelasting geheel een privé-dingetje;-)
Aangifte inkomstenbelasting is privé
In deze aangifte geef je feiten door over je inkomsten. Dat kan loon zijn, een uitkering en dus ook je winst door ondernemerschap. Om het welvaartsniveau in Nederland te stimuleren zijn er meerdere soorten belastingvoordelen te behalen zodat je minder (loon)belasting betaalt. Denk aan hypotheekrente teruggave, gedeeltelijke studievergoeding, zorgkosten, lijfrente en AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) etc. Elk jaar veranderen de regels van die aftrekbare kosten. Deze belastingvoordelen kunnen ook een zakelijk tintje hebben. Meestal verwerk je het grootste gedeelte van die aftrekbare kosten aan via je jaarrekening. Om het verwarrend te maken: dit geldt weer niet voor de zelfstandigenaftrekken. Deze pas je toe in de aangifte inkomstenbelasting.
Belastingaangiften-missers in de praktijk
Het zoomt geregeld rond op internet dat ondernemers vooral de zzp'ers alles makkelijk zelf kunnen doen. Ja, ook ik ben een voorstander van 'zelfstandigheid'. Maar vaak ziet men door de bomen het bos niet meer. Het is gevolg is vaak dramatisch als ze alles zelf doen zonder inwinnen van kennis en inzichten. Voorbeeld: winst wordt verlaagd doordat men de aangifte inkomstenbelasting via de zakelijke bankrekening betalen. Oeps. Nee, dus. Kans op achteraf een hoge belastingaanslag, want ergens gaat de btw-aangifte en zakelijke deel van inkomstenbelasting niet gelijk op. Nog een voorbeeld: de facturatieregels niet goed kennen, waardoor een foutief besluit op de verkeerde dag genomen. Gevolg: paar duizend euro extra belasting betalen. Moet ik doorgaan met meer voorbeelden? ;-)
Hoe voorkom je dit?
Uiteraard kun je een boekhouder / accountant raadplegen. Maar ik heb nog iets beters. Binnenkort start de Zelf Boekhouden Lab Community. Nog niet aanwezig in Nederland! Iets speciaals waarmee je ontvangt online trainingen, rekentools samen met een club ondernemers die allemaal vandaag hun boekhouding, belastingzaken en financiën succesvol willen oppakken! Binnenkort de dag dat je fouten mag maken in een besloten groep om vervolgens succesvol toe te passen in de praktijk. Weg zorgen. Weg stress! Laat hier je reactie weten wat je er van vindt.