Belastingaangifte voor zzp'ers: wanneer foutief en wat als er fouten worden gemaakt?
Belastingaangifte voor zzp'ers: wanneer foutief en wat als er fouten worden gemaakt?

Belastingaangifte voor zzp'ers: wanneer foutief en wat als er fouten worden gemaakt?

Roept belastingaangifte bij jou een grrr-gevoel op? Als zzp'er kan het invullen van de inkomstenbelasting en omzetbelastingaangifte soms een overweldigende taak zijn. Er zijn veel regels en voorschriften om te volgen en als je niet oppast, kun je gemakkelijk een fout maken die je geld kan kosten. Bovenop het bedrag dat je al hebt betaald. Misschien zelfs zo veel dat je schrikt en denkt: ‘Ik had er een nieuwe auto van kunnen kopen.’ Dat wil je natuurlijk niet. Hieronder staan vijf veelgemaakte fouten in de inkomstenbelasting voor zzp'ers en hoe de BelastingBlitz rekentool kan helpen om deze fouten te voorkomen.

P.S. Wil je de belastingfouten weten voor de btw-aangifte? Ontdek ze op een andere plek op deze website: foutloze btw-aangifte.


Maar eerst mijn visie om boekhoudkosten te vermijden, zodat je ook ziet waarom het zo vaak fout gaat.

Belasting mindset - belastingaangifte fouten door zzp'ers voorkomen

Waarom belastingaangifte zelf doen?

Als boekhouder ben ik een groot voorstander van zelf boekhouden. Waarom? Voor je financiële bewustzijn. Als je je financiën bewust ontdekt, dan ontdek je nog veel meer dat te maken heeft met de kern van de onderneming, namelijk jij. Oké, iets te diep voor nu om toe te lichten, maar neem bijzondere, succesvolle mensen als voorbeeld.

Vandaag hoorde ik van een klant dat Oprah tijdens een interview heeft gezegd: “Elke factuur die door mijn bedrijf gaat, zie ik ook!” Is ze een control freak? Misschien, maar de kern is dat ze bewustzijn blijft behouden over de toegevoegde waarde die haar bedrijf heeft. Ze is hiervoor dankbaar!

Je kunt de cijfers van je bedrijf blijven ontlopen, maar het zijn een van de belangrijkste resultaten van je bedrijf die zeggen hoe jij je dagelijkse acties hebt uitgevoerd. Waanzinnig confronterend. Ik weet het. De andere kant van de medaille is: je blijft worstelen in je bedrijf als je je cijfers ontwijkt. En wie verlangt er niet naar dat het ondernemen vlotjes verloopt?

Cijfers die je ook nodig hebt voor de belastingaangiften, zowel voor de omzetbelastingaangifte elk kwartaal als voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Ontwijk je de cijfers, dan ontwijk je ook een foutloze belastingaangifte

Zo simpel is het leven. Dit zeg ik niet alleen vanuit ervaring als boekhouder, maar ook als business quality expert met projecten van miljoenen, debiteurenbeheerder van 4.3 miljard, ondernemer en manager van kleine bedrijven (€100k tot €500k). Maar vooral als ingenieur in de chemie die de universele principes heeft bestudeerd en heeft toegepast in het leven waardoor dromen zijn waargemaakt.

Dus … even terug naar de kern: 

Is het beter om altijd de belastingaangifte zelf te doen? 

Alleen als je weet dat je het foutloos kan doen en weet in welke omstandigheden je extra belasting kunt vermijden. Anders adviseer ik je toch eenmalig een controle te laten doen, want de volgende fouten ben ik zo vaak tegengekomen.

Het is trouwens een van de belangrijkste redenen dat ik de BelastingBlitz rekentool - optimaal belasting ontwijken - heb ontwikkeld. Het is meer dan een rekentool om de inkomstenbelasting te reserveren.

 

5 veelgemaakte belastingaangiftefouten door zzp’ers 

De keren dat een nieuwe klant sip keek vanwege de volgende fouten zijn talrijk. Maar gelukkig is er ook veel blijheid, omdat we samen iets konden voorkomen: een boze belastinginspecteur ;-) Houd je vast, hier komen ze…

1. De btw-aangifte komt niet overeen met de aangifte inkomstenbelasting, waardoor extra aanslagen ontstaan 

 Er zijn ondernemers die denken de Belastingdienst voor de gek te kunnen houden, maar ze houden in werkelijkheid alleen zichzelf voor de gek. Voordat ik een voorbeeld voor de btw-aangifte geef, eerst een andere ervaring. In het verleden had ik een klant die tegen mij zei geen toeslagen te ontvangen. Vervolgens komt de partner naar mij toe met de mededeling dat zij een brief hebben ontvangen dat de zorgtoeslag terugbetaald moet worden. Maar ze hebben het nooit ontvangen, probeert ze mij te overtuigen. Tja … manlief heeft de informatie en dus ook het geld achtergehouden.

Vaak gebeurt dit niet eens met opzet, maar door als een angstige struisvogel te leven met de kop in het zand. Sommige mensen vinden het doodeng.

Zo zijn er ook veel ondernemers in de problemen gekomen met de omzetbelasting. Te angstig om elk kwartaal even stil te staan bij de correctheid van de boekhouding. En dan komen ze in de problemen, kloppen bij mij aan en dan mag ik het slechte nieuws vertellen: wat je hebt ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting klopt voor geen meter met je btw-aangifte.

Weet dat de systemen van de Belastingdienst (en andere overheidsinstanties) steeds beter worden en aan elkaar gekoppeld zijn. Ze controleren het. Heb je flinke missers gemaakt, dan krijg je een extra boete. Ik vind dat ook streng, maar je hebt wel nagelaten om je verantwoordelijkheid te nemen door zelf te rommelen.

Tip: laat op z’n minst eenmalig een controle doen door een boekhouder of fiscalist.


 2. Niet claimen van alle aftrekposten en belastingvoordelen

 Soms denk ik wel eens: ‘Wat gaat mijn toegevoegde waarde worden als het belastingsysteem simpel wordt?’ Hier bedoelt de overheid regelmatig mee: Minder aftrekposten! Het wordt sober in belastingaftrekland, maar zonder de creativiteit om de juiste stappen te maken op de juiste momenten snij je jezelf juist in de vingers.

Belastingteruggave door claimen van aftrekposten

Neem nu een startende ondernemer als voorbeeld: ze hebben de neiging om 1 januari te starten. Maar veel beter is bijvoorbeeld 1 oktober als je nog geen klanten in het zicht hebt. Je kosten zijn in het begin hoog, dus de kans is groot dat je verlies maakt. Iets wat de Belastingdienst accepteert als je nog zo kort bezig bent. De algemene uitspraak is niet voor niets: kosten gaan voor de baten.

Hier is mijn punt …

Als je verlies maakt, dan wordt dit verrekend met je salaris uit loondienst. Je ‘belastbaar inkomen’ wordt lager en dus ga je loonheffing / inkomstenbelasting terug ontvangen. Dit is direct geld in de pocket. Ga je pas 1 januari starten, dan heb je natuurlijk wel belastingreductie, maar het is geen contant geld.

Zo overleg ik ook samen met mijn klanten hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de Toeslagen, door wel of niet meer uitgaven te doen of aan het eind van het jaar even rustiger aan te doen met de marketing waardoor minder klanten / omzet, dus lagere winst. Dit heeft me geïnspireerd om de BelastingBlitz rekentool voor inkomstenbelasting uit te breiden waardoor je optimaal slim belasting vermijdt.

3. Te laat of blijven uitstellen van inkomstenbelasting-aangifte

 “Dat maakt me zo boos”, appte hij me. “Ze bestormen me met verwarrende brieven. Ze maken zelfs een fout, waardoor nog meer blauwe brieven, maar als ik per ongeluk de omzetbelasting te laat betaal, dan ontvang ik per direct een boete!’

Ik weet het. Het is frustrerend en het past verre van in mijn beeld van ‘economie van de liefde’. Het is meer de ‘economie van de afstraffing en denken in schaarste’.

Maar Elma, uitstellen van aangifte inkomstenbelasting kost toch geen geld?

Meest voorkomende belastingaangifte fout: te laat of uitstellen waardoor betalingsrente of boetesJe ontvangt inderdaad geen belastingboete voor, maar je kunt wel rente gaan betalen als je een verlate aanslag ontvangt. Ze noemen dat heffingsrente of betalingsrente en deze is weer ongekend hoog na de coronacrisis: 4%. Voor vennootschapsbelasting (dus BV etc) zelfs veel hoger.

Waarom zou je uitstellen tot het laatste moment? Het is een vorm van denken in schaarste. En weet het volgende levensprincipe: Zo je het ene doet, dan zal je al het andere ook doen. Dus waarom een goed leven uitstellen als je meer innerlijke rust ervaart doordat je je belastingzaken voor elkaar hebt.

Persoonlijk weet ik al ver van tevoren, dankzij mijn rekentool BelastingBlitz, hoeveel inkomstenbelasting ik moet gaan betalen. Ik heb een heel jaar de tijd om het geld te reserveren. Het creëert rust in mijn hoofd waardoor ik beter onderneem. Het geeft een enorme bevrijding als de aanslag binnenkomt en ik het direct kan betalen. Wil jij dit gevoel ook niet hebben zoals veel van mijn klanten?

Uitstellen van belastingen zorgt voor een onzichtbaar touwtje, dat je afremt en dus uit je kracht haalt. Uit mijn praktijkervaring blijkt dat het meestal geld kost. Het is je geld waar je zo hard voor werkt.


4. Overtuiging: “Ik heb een klein bedrijf, dus kan het toch niet moeilijk zijn”

Een klant heeft een kleine zzp'er, naar mij doorverwezen. Ze wilde alleen een consult, maar al gauw bleek bij haar de vraag te leven: "Mag ik je een vraag stellen als ik zelf de aangifte inkomstenbelasting doe?" Dat gebeurde ook, dus we planden een korte sessie in. Al snel moest ik doorvragen en werden de gegevens van het jaar ervoor bijgehaald.

En hier komt het …

Ze zei op een gegeven moment: "Ik snap het niet meer. Het stond toch goed? Ik vind het te moeilijk worden en dus wil ik stoppen en terug naar hoe het was." Weet je, dat kan, dat ik verwarring bij haar heb veroorzaakt, maar pak dit op: Het stond niet goed in de aangifte. Ik moest onder andere een paar dingen veranderen vanwege de voorraad. Zo'n hoog bedrag dat menig ondernemer dit wel wil hebben als extra inkomen.

Dit soort zaken wil ik goed afhandelen, omdat de Belastingdienst dit ook verwacht, vereist én omdat het je later veel belastinggeld kan kosten als je het verkeerd regelt. Slimme belastingplanning noem ik dat. Maar zij dacht: ‘Ik heb een klein bedrijf, dus het kan toch niet moeilijk zijn.’ Meer dan 50% van de zzp-bedrijven is niet zo simpel.

5. Geen rekening houdend met het feit dat belastingregels veranderen

“Mijn vorige boekhouder deed het zo, dus ik blijf het doen in mijn boekhouding.” Het is de tweede keer dat ik een nieuwe klant duidelijk moet maken dat die vorige boekhouder niet heeft opgelet. Die fiscale regel voor thuiskantoor in een huurhuis geldt al jaren niet meer.

Meestal ben ik vrij geduldig, maar hier kan ik lichtelijk geirriteerd over raken.  Ze accepteert niet mijn up-to-date kennis, maar blijft hangen bij de gedachtenis van de oude boekhouder. Waarom? Omdat het schijnvoordeel oplevert en de nieuwe situatie is schijnbaar oneerlijk. Blijft ze het proberen en hopen dat ik het niet zie?!

Wie ga je dan de schuld geven als je belastingfouten blijft maken en de Belastingdienst komt er achter? 

Ik ben ook niet altijd even blij met ons belastingstelsel en waar we allemaal geld voor moeten betalen. Maar laten we eerlijk zijn: we leven in basis in een sociaal, welvarend land. Dus accepteer dat je belasting moet betalen, maar doe het wel slim: Ga optimaal belasting ontwijken. Je kunt het dankzij mijn rekentool BelastingBlitz.