VIX Index: wat is het en hoe gebruik je het?
VIX Index - wat is het en hoe gebruik je het
Financieel management
Redactie / Gastblogger
Financieel management
2 min

VIX Index: wat is het en hoe gebruik je het?

2 min

De VIX Index, ook wel volatility index genoemd, is een populair onderwerp onder beleggers. Niets voor niets, want deze index kan beleggers voor heel wat fouten behoeden en helpen bij het maken van de juiste keuzes. Maar hoe dan? Wat is de VIX Index precies? En hoe wordt deze in de beleggingswereld gebruikt?

Wat is VIX index

Wat is de VIX Index?

De VIX is ooit geïntroduceerd in 1993 en is een zeer populaire graadmeter bij het bepalen van de volatiliteit van indexopties op de S&P 500 index.

Maar wat is volatiliteit dan precies? Met volatiliteit wordt eigenlijk de bewegingen op de beurs bedoeld. We zien eigenlijk nooit dat de waarde van aandelen constant blijft. Op de beurs zijn pieken en dalen waarneembaar. Niets om je zorgen over te maken, maar wel goed om in de gaten te houden. Sommige aandelen zijn gevoeliger en bewegelijker dan anderen. Hoe hoger de beweeglijkheid, des te hoger de stand op de VIX Index zal zijn.

Dan moeten we ook nog onderscheid maken tussen de verschillende soorten volatiliteit. Zo spreken we van de historische volatiliteit en de implied volatiliteit. Zoals de naam al doet vermoeden wordt met de historische volatiliteit vooral gekeken naar het verleden. Welke bewegingen waren waarneembaar in het verleden? De Implied volatiliteit spreekt vooral over de toekomst. Welke bewegingen worden er verwacht?

Zo is het gemakkelijker om een inschatting te maken van hoe de koers zich gaat gedragen de komende tijd.

Hoe belangrijk is de VIX voor beleggers?

We leven momenteel nog steeds in onzekere tijden. De afgelopen jaren hebben we veel veranderingen op de beurs waargenomen. Eerst door de coronacrisis en toen door de toenemende oorlogsdreiging en uiteindelijk ook het binnenvallen van Rusland in Oekraïne. Dit soort situaties kunnen een enorme impact hebben op de beurs. Natuurlijk zijn deze dingen ook nooit geheel te voorspellen, maar de historie leert ons wel veel. Ook hoe we met dergelijke situaties om moeten gaan op de beurs. Het is belangrijk voor beleggers dat zij weten hoe ze in onzekere tijden moeten reageren en wat ze precies kunnen verwachten.

Hoe belangrijk is de VIX voor beleggers

Over het algemeen zien we in tijden dat de beurs stijgt, de koersuitslagen kleiner zijn. Bij dalende beurzen is dus over het algemeen een hogere volatiliteit waarneembaar en bij stijgende beurzen juist een lagere volatiliteit. De stand van de VIX vertelt beleggers meer over de volatiliteit, maar ook wat de verwachte dagelijkse beweging in de onderliggende index zal zijn.

Hoewel het niet mogelijk is om direct te investeren in de VIX, is het wel mogelijk om via afgeleide producten in te spelen op de verkregen informatie. Dit brengt wel risico's met zich mee. Daarom is deze optie dan ook zeker niet voor alle beleggers even geschikt. Enkel de meest doorgewinterde beleggers die niet terugdeinzen van een hoog risicoprofiel komen hiervoor in aanmerking. Als je de VIX Index op de juiste manier weet in te schatten, kan dit wellicht tot veel winst leiden. Het is echter wel belangrijk dat je je goed inleest in de risico's en weet hoe je de index moet gebruiken.

Categorieën