De Sleutel tot Financiële Vrijheid: Overwin Stress door Tekort aan Geld
Overwin stress door tekort aan geld
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
3 min

"De Sleutel tot Financiële Vrijheid: Overwin Stress door Tekort aan Geld

3 min
Geld en ondernemen gaan hand in hand samen door het leven. Het is dan ook hard om te beseffen, te weinig geld betekent te weinig effectief ondernemerschap. Te veel wordt gedacht dat passie voor je idee, plan of nieuw vak voldoende is om te slagen als ondernemer. Als je denkt dat geld vanzelf je passie volgt, dan heb ik nieuws voor je: geld volgt alleen je passie als je de juiste waarde-uitwisseling verricht. En dit moet ook nog eens voldoende vaak gebeuren.

Geen of te weinig waarde-uitwisseling levert geen of te weinig omzet op. Met het gevolg dat je geld te kort hebt om je rekeningen te betalen. En dat idee alleen al levert stress op. Ik weet er zelf alles van, vooral in mijn eerste bedrijf, lang geleden.

Door je tekort aan geld ga je juist verkeerde dingen doen, uit angst of zelfs paniek.

Overwin stress door geldtekort - sleutel tot financiële vrijheid


Een vraag speelt continu in het hoofd

Ook vandaag de dag trap ik er nog steeds in om mezelf de vraag te stellen:

> Hoe krijg ik ..... (vul maar in)?
> Hoe heb ik meer klanten, of meer bezoekers op mijn website?
> Hoe heb ik meer inkomen?

Het is (bijna) de slechtste ondernemersvraag die je kunt maken. Waarom? Wanneer je ergens een tekort aan hebt, dan wil je juist kijken naar je intenties. Niet blijven kijken wat er ontbreekt of het probleem is. Maar wat je precies wilt hebben, wilt doen en ervaren.

Hierdoor verhoog je de kans dat je het ook zorgeloos realiseert. De 'hoe-vraag' ontstaat meestal uit de situatie dat je aan iets te kort hebt. Je focust je hierop en dat wordt het tekort alleen maar erger. Alles wat je aandacht geeft groeit.

Ga zelf maar het volgende ervaren ...

Hoe voelt het of wat denk je bij de vraag:

Hoe verdien ik €10.000 in de maand? 

Onderliggend aan deze vraag is de situatie dat je het nog niet hebt. En dat je eigenlijk niet weet wat je moet doen. Het zijn vormen van in schaarste denken en die zorgen er meer voor dat je de overvloed aan inkomsten en klanten blokkeert.

Dus ....

Je hebt betere vragen nodig, bijvoorbeeld:

Wat maakt het dat je €10.000 aan inkomsten hebt?

Je systeem van denken en doen wordt in een andere modus gezet. Je haalt jezelf uit de angst van te korten. Je stapt in het vat van overvloed, omdat je ervan uit gaat dat je de inkomsten van €10.000 al hebt. Je ziet het zelfs voor je of je voelt het hoe dat is. Als je het vertrouwen in deze situatie versterkt, dan is de kans veel groter, dat je het ook werkelijk bereikt.

Hoe verdwijnt dan de stress?

Het is simpel: door in het moment te blijven. In het heden heb je meestal geen probleem. Zolang de deurwaarde niet voor de deur staat om schulden te innen, is er niets aan de hand.
Een mindshift die ik eens maakte in mijn eerste bedrijf, tijdens een stevige recessie. Ik keek naar mijn cijfers in de boekhouding en was eerst vol grote zorgen. En ik had zelfs een angstbeeld: 'Straks staat zo'n deurwaarder voor mijn huis.' Totdat ik in het moment besefte dat ik tijd had om het tij te keren. Puur door anders te denken, te voelen en anders te handelen.

In het moment zijn betekent dat je sterk verbonden bent met je creatieve bron; in ontspannenheid en openheid. Je ziet door in het moment te zijn opeens meer mogelijkheden. Door je ontspannenheid geeft je hart de richting aan, ook al mag je realistisch zijn. Het is een balans.


Overwin stress door tekort aan geld - 3 simpele acties


Pak moed weer op

Het gevolg is dat je weer het gevoel van controle ontvangt en deze positieve focus geeft moed. De kracht om tot actie over te gaan wordt versterkt. De wil is er meer om je los te maken van de gedachte van geld tekort, en dus laat je vanzelf los de stress die het veroorzaakt. Het is namelijk een illusie, geld te kort! Het is alleen jouw waarheid als jij intens denkt dat het de waarheid is. Jij kunt er open voor staan om geld te ontvangen of jezelf ervan afsluiten. Beide situaties kunnen je waarheid zijn.

Waar komt dan het geld vandaan? Boeddha zei eens als reactie op deze vraag van een leerling: 'Waar het nu is!'

En zo is het ...


In de masterclass die verbonden is aan mijn boek 'De illusie van geld', leer je meer van dit soort geldzaken te ontrafelen. Je ontdekt het hier >>

Ondernemers hebben last van de illusie van geld

Categorieën