Boekhoudprogramma’s voor Windows: venster op financieel succes
Automatisering is een veelbesproken en controversieel onderwerp. Dan denken we meestal meteen aan robots die arbeidskrachten in een fabriek overbodig maken en de nadelige gevolgen voor de tewerkstelling en de economie. Maar bijvoorbeeld zelf je boekhouding doen dankzij automatisering en boekhoudprogramma’s is iets waar je als klein of middelgroot bedrijf eigenlijk alleen maar beter van kan worden.
Windows versus Mac: een rivalen-strijd ook voor boekhoudprogramma's?
De rivaliteit tussen Mac-adepten en Windows-personen is een blijvertje. Mac-personen worden gezien als creatief en misschien een tikkeltje eigenwijs, terwijl mensen die zweren bij Microsoft vaak het etiket ‘zuinig’ en ‘praktisch’ opgeplakt krijgen. Ja, hier is echt onderzoek naar gedaan.
Tot welke categorie je ook behoort, voor beide operating systems bestaat er een ruime keuze aan boekhoudsoftware. Eerder hadden we het al over boekhoudprogramma’s voor de Mac. Nu bedienen we ook de Windows-puristen op hun wenken.
Zelf boekhouden met Windows programma’s
Een van de oudste, en wellicht ook het beroemdste Windows-programma om je boekhouding te doen is Excel. Curieus weetje: Wist je dat Microsoft het datasheetprogramma Excel in 1987 in eerste instantie ontwikkelde voor Apple computers? Er volgde echter snel een versie voor de gewone pc.
Ondertussen zijn de Windows-boekhoudprogramma’s uiteraard ontzettend geëvolueerd, waarmee praktisch de hele administratie van een bedrijf gedigitaliseerd wordt. De tijd dat boekhoudprogramma’s een zware hap uit het budget betekenden behoort ook definitief tot het verleden. Dankzij de inmiddels wijdverbreide inburgering van cloud technologie hebben zowel Windows- als Mac-gebruikers tegenwoordig toegang tot een ruime keuze aan betaalbare boekhoudoplossingen.
Gratis versus betaalde opties
Voor Windows zijn er zelfs gratis boekhoudprogramma’s of apps, maar die bieden dan wel slechts het absolute minimum zoals digitale facturatie. Deze kosteloze oplossingen zijn soms geschikt voor kleine bedrijven zonder werknemers of inventaris. Eenmaal je echter weet welke specifieke functies jouw bedrijf nodig heeft, bestaat er een enorm assortiment van voor ieder budget toegankelijke Windows boekhoudprogramma’s die je op het einde van de rit veel geld besparen en je productiviteit alleen maar doen toenemen.
Online en offline Windows-boekhoudprogramma’s
Aangezien Windows wereldwijd nog altijd het meest gebruikte operating system is, baden bedrijfsleiders in weelde wat betreft de keuze voor een geschikt boekhoudprogramma. Letterlijk alle grote accountancy softwareontwikkelaars zetten vooral in op offline en online boekhoudprogramma’s voor Windows.
Of je gaat voor een offline of online boekhoudprogramma hangt in de eerste plaats af van de noden en behoeften van jouw bedrijf én van je persoonlijke voorkeur.
Voordelen van offline boekhoudprogramma’s
Er bestaan heel aannemelijke redenen waarom bedrijfsleiders vasthouden aan offline boekhoudprogramma’s voor Windows:
- Omdat gegevens niet extern opgeslagen worden, behoud je altijd de controle over je administratie.
- Met offline boekhoudsoftware ben je niet afhankelijk van het internet en heb je vanaf je pc altijd toegang tot je boekhouding.
- Eenmalige investering bij aankoop van het offline boekhoudpakket.
- Mogelijkheid tot upgrades naargelang je specifieke behoeften.
- Opt-in voor specifieke online functies zoals internetbankieren en Belastingdienst-link.
Voordelen van online boekhoudprogramma’s
Maar eerlijk is eerlijk: de trend op het gebied van boekhouden is toch online en in de cloud. En in tijden waarin werknemers aangespoord, en zelfs verplicht worden, om niet op kantoor te komen, hebben online boekhoudprogramma’s hun nut nog maar eens bewezen. De voornaamste pluspunten van online Windows-boekhoudprogramma’s op een rijtje:
- Altijd en overal toegang: op alle plaatsen waar je een internetverbinding hebt, en dat is vandaag de dag overal, heb je meteen toegang tot je administratie.
- Veilige back-up in de cloud: online boekhoudprogramma’s maken automatisch een back-up van je boekhouding. Daardoor bespaar je serverruimte en zijn je financiële gegevens altijd in goede handen.
- Digitaal factureren: verkoopfacturen worden automatisch uitgestuurd per mail, desgewenst met betaallink.
- Oneindige koppelingen met apps: alle mogelijke aspecten van het bedrijfsleven verlopen online, van klantenbestanden, personeelsadministratie en urenregistratie, tot het betalen van rekeningen en belastingen. Vanuit één dashboard heb je meteen toegang tot grootboeken, dagafschriften, rekeninguittreksels, inventarissen, en veel meer.
- Samenwerking: zelf online boekhouden betekent zeker niet dat boekhouders compleet overbodig zijn. Bij belangrijke operaties, denk aan de eindejaarswerkzaamheden en het opstellen van de jaarrekening, is het handig om een boekhouder even te laten meekijken in je online boekhoudprogramma.
Je kunt makkelijk je keuze maken via de vergelijkingstool van zelfboekhouden.org
Tools voor analyse
Maar een goed boekhoudprogramma doet veel meer dan alleen maar de boekhouding. Als bedrijfsleider wil je ook wel wat inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming en de verwachtingen naar de toekomst toe. Daarom bieden boekhoudprogramma’s dikwijls ook de nodige tools voor analyse. Op basis daarvan kan je het beleid dan bijsturen en is boekhoudsoftware tegelijk ook de beste levensverzekering voor het voortbestaan en de groei van je business. Venster op de toekomst
De voordelen van zelf je boekhouding voeren met boekhoudsoftware voor Windows zouden onderhand wel duidelijk moeten zijn. Deze boekhoudprogramma’s besparen je tijd, vermijden dure fouten én al je belangrijke documenten zijn slechts op enkele muisklikken verwijderd. De vraag is dus eerder: waarom zou je je boekhouding níet zelf doen met online of offline boekhoudsoftware.