Hoe werkt online boekhouden voor zzp?

Hoe werkt online boekhouden voor zzp?

“Ik stop met online boekhouden als het zo doorgaat.” Mariette zit ongeduldig naast me, achter mijn PC scherm. “Dit wordt me te moeilijk”, voegt ze eraan toe. “Dan bof je, want dit is het meest lastige deel. Je wilt zo graag antwoord op je meest dringende vraag. Zullen we dan maar weer teruggaan de basis? Dat is namelijk een stuk eenvoudiger.” Ik stel haar gerust en ze kalmeert een beetje. 

Mariette wil dolgraag zelf haar boekhouding doen. Ze heeft haar boekhouder ontslagen, zoals ze dat zelf zo mooi zegt. Ik heb haar online boekhouden aanbevolen en ze is hier helemaal voor te porren. Maar wil je me wel helpen opstarten, want ik word een beetje nerveus van die Belastingzaken. Wie niet? En zo zitten we dus samen naast elkaar.

Boekhouding is een proces dat je in stappen doorloopt

Regelmatig ontmoet ik ondernemers die supernerveus van belasting- en geldzaken worden. Ik snap dat wel, want de impact op je leven kan enorm zijn. Maar boekhouden is zo saai dat je hiervan nooit nerveus kan worden, toch? Een kwestie van het proces stap voor stap doorlopen en een paar zaken onthouden. Complex wordt het pas als je die grote olifant in een keer opeet. Dat lukt nooit. Hak het eerst in stukjes voordat je het in hapjes opeet.

Welke stappen doorloop je met online boekhouden

Voordat ik hier antwoord opgeef wil ik je meegeven dat ‘stappen’ in de boekhouding misschien als ingewikkeld of tijdrovend klinkt, maar wees gerust dat geldt alleen als je werkt in een Excel boekhouding. Als je namelijk je facturen intypt in Excel of Word, dan ben je veel tijd kwijt. De berekeningen voor de btw-aangifte worden al snel ingewikkeld. Vooral als je internationaal zaken doet. Dat geldt toch alleen voor grote bedrijven? Nee hoor, veel zzp’ers kopen iets online vanuit bijvoorbeeld USA, Ierland of China.

6 stappen van online boekhouden

Dit zijn de 6 stappen van het proces van facturen maken tot met jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting:
 1. Facturatie:
  1. Primair de verkoopfacturen maken.
  2. De Inkoopfacturen en bonnetjes kan vooraf of achteraf aan de betaling in de boekhouding verwerkt worden.
 2. Banktransacties downloaden of direct integreren in de boekhouding
P.S. Het gouden ei voor skippen van je administratie: koppeling van je bankrekening met je boekhouding.
 1. Basis boekhouden:
  1. Matchen van facturen met banktransacties.
  2. Toevoegen een label wat voor soort bedrag het is (= een grootboekrekening).
  3. Toevoegen van btw-tarief.
P.S. Dit saaie werk van matchen en 'labellen' kan je eenvoudig vermijden met online boekhouden.
 1. Btw-aangifte doen
 2. Jaarrekening maken
 3. Aangifte inkomstenbelasting doen (voor een BV ook nog: aangifte inkomstenbelasting)
 

Hoe zit dat er uit in de praktijk?

Bekijk in de video een live demonstratie hoe ik binnen 6 minuten mijn wekelijkse boekhouding heb gedaan [stap 2 en 3].  Maar voordat je dat doet moet je eerst weten wat de andere voordelen zijn....

Eenvoudig online boekhouden geeft direct inzichten

Direct beschikbaar de overzichten voor btw-aangifte en jaarrekening voor aangifte inkomstenbelastingaangifte. En je weet welke klanten jou nog moeten betalen en wat je winst is! Vervolgens kun je direct belasting reserveren op je zakelijke spaarrekening;-) En dat allemaal binnen 6 minuten. Ik noem dat....

Van TYPEN van DATA naar TIKKEN naar INZICHTEN! 

Hieronder een live demonstratie. Een waarschuwing is wel op z'n plek. Je houdt het bijna niet bij, zo snel gaat dat. Maar weet dat ongeveer 86% van mijn klanten online boekhouden. Veel zijn zzp'ers, vof'ers of kleine bedrijven met een enkele medewerkers. Jij kunt hét dus ook.

 

Klaar binnen 6 minuten 

Het gaat trouwens steeds sneller door technologische ontwikkelingen. Geen uren meer bezig zijn met je administratie. In een Excel boekhouding ben je meer dan een half uur bezig en dan doe je het snel! En mag je hopen dat het foutloos is.

Mariette doet het inmiddels ook goed. Mocht ze weer die lastige boeking tegen komen en het is lang geleden, dan pakt ze haar aantekeningen erbij. Ze heeft haar eigen procedureboek samengesteld. Hoe mooi is dat? Het is haar wijze om die grote olifant 'online boekhouden' in stukjes te hakken.

Wil jij ook online boekhouden? Ik heb een top 5 samengesteld die je keuze voor een boekhoudprogramma makkelijker maakt. En ik heb de voordelen van online boekhouden voor zzp voor je uitgewerkt.

 

 Ontdek meer boekhoudsoftware


Laatste update:  27 januari 2021 door Elma de Bruijn