Zo zorg je ervoor dat je facturen sneller betaald krijgt
Zo zorg je ervoor dat je facturen sneller betaald krijgtZo zorg je ervoor dat je facturen sneller betaald krijgt
Financieel management
Redactie / Gastblogger
Financieel management
1 min

Zo zorg je ervoor dat je facturen sneller betaald krijgt

1 min

Wanneer je een factuur stuurt, wil je natuurlijk dat deze snel betaald wordt. Helaas gebeurt dat niet altijd. Gelukkig kun je diverse stappen ondernemen om betalingen te versnellen en je cashflow te verbeteren. In dit artikel geven we samen met Philippe van Numbr enkele tips waarmee jij ervoor zorgt dat je sneller betaald krijgt en je cashflow verbetert.

1. Verstuur facturen direct

Verstuur facturen direct na het voltooien van een project of levering. Dit versnelt niet alleen de betaling, maar helpt ook bij een snelle administratieve afronding voor beide partijen. Wees ook zeker niet bang om inhalig of onprofessioneel over te komen door facturen te snel te sturen. Het tegendeel is namelijk vaak waar: klanten waarderen een snelle afhandeling van dit soort zaken.

2. Een correcte factuur

Zorg ervoor dat je factuur volledig en correct is. Vermijd fouten zoals onjuiste bedragen, verkeerde adressen, of ontbrekende gegevens zoals btw-nummers en factuurdata. Gebruik boekhoudsoftware zoals Moneybird om fouten te minimaliseren en snelheid te bevorderen. Kijk voor meer tips voor het opstellen van facturen ook dit artikel van Numbr over sneller betaald krijgen.

3. Betalen makkelijk maken

Maak het betalen van je facturen zo eenvoudig mogelijk. Gebruik betaallinks of QR-codes in plaats van handmatige bankoverschrijvingen. Facturen met iDeal of vergelijkbare betaalopties worden tot drie keer sneller betaald.

4. Verbeter de relatie met klanten

Een goede klantrelatie kan betalingen versnellen. Geef je klanten een positief gevoel bij het ontvangen van je factuur. Bedank hen bijvoorbeeld voor de fijne samenwerking en/of geef aan dat je hoopt dat jouw werk zal bijdragen aan het succes van je klant. Een goede relatie zorgt voor meer bereidheid om tijdig te betalen.

5. Niet te lang wachten met opvolgen van facturen

Reageer snel als een betaling uitblijft. Stuur herinneringen en neem contact op met de klant. Dit toont dat je betalingen serieus neemt en helpt om sneller betaald te krijgen. Zowel op de korte als de lange termijn, want als klanten weten dat met jou niet te sollen valt, zullen in het vervolg wel twee keer nadenken over het uitstellen van betalingen.

6. Besteed het debiteurenbeheer uit aan een specialist

Overweeg het uitbesteden van je debiteurenbeheer aan een specialist, zoals Numbr. Numbr is een online boekhoudkantoor dat tevens gespecialiseerd is in debiteurenbeheer. Dit zorgt voor professionele opvolging van facturen en tijdige incassoprocedures, waardoor je cashflow optimaal blijft.

Categorieën