Boekhoudprogramma Boekhouder? | tips, prijzen, reviews en functies
arrow_drop_up arrow_drop_down
Boekhoudprogramma voor boekhouders en accountants

Boekhoudprogramma’s voor boekhouders: van getallenvreter tot echte zakenpartner

Als boekhouder heb je niet zo gek veel instrumenten nodig om je beroep uit te oefenen. Die geniale bovenkamer en dat financiële fingerspitzengefühl doen het belangrijkste werk. Maar toch is er één gereedschap waar je als boekhouder tegenwoordig niet zonder kunt: boekhoudprogramma’s. Met alle opties die er vandaag voorhanden zijn, is het soms moeilijk om de geschikte boekhoudsoftware te kiezen. Welke boekhoudprogramma’s raad je je klanten aan? En welk boekhoudpakket gebruik je zelf?

Uitstekende 3 opties die veel gebruikt worden zijn op basis van reviews op een rijtje je gezet:

 

Meer opties vind je op de volledige vergelijkingsite.

 Ontdek meer boekhoudsoftware

Het blijft wel staan dat er geen pasklaar antwoord op eerder genoemde vragen zijn. Wat genoeg is voor de ene boekhouder, is dat allesbehalve voor de andere accountant. Ga je voor een online boekhoudprogramma in de cloud of zweer je bij de klassieke offline boekhoudsoftware? De kans is groot dat je verschillende keuzes maakt afgestemd op de wensen van de specifieke cliënt.
 

Voordelen van boekhoudprogramma’s voor boekhouders

De voordelen van boekhoudprogramma’s liggen nogal voor de hand. Maar de reden waarom je ze gebruikt, is meteen ook de reden waarom ze voor je klanten zo onmisbaar worden. Een puik boekhouder weet de voordelen van boekhoudprogramma’s zo goed mogelijk te benutten in het belang van zijn klanten!
 

Tijd besparen

Het meest tastbare voordeel van boekhoudprogramma’s is de hoeveelheid tijd die je er als boekhouder mee bespaart. Wanneer een boekhoudprogramma een groot deel van jouw handmatige werk kan overnemen, heb je gewoon meer tijd voor écht belangrijke dingen, zoals financiële analyse en adviesverstrekkingen.

De grootste tijdsbesparing win je wellicht bij het invoeren en controleren van boekhoudkundige verrichtingen. Wanneer boekhoudprogramma’s correct gebruikt worden, is er nog weinig te controleren. De data die je normaal handmatig zou verwerken, is immers al een keertje gecheckt door de systemen.

Wat je normaal dagen of zelfs weken tijd zou kosten, doe je met een boekhoudprogramma met enkele muisklikken.
 

Hogere productiviteit

Een prachtig gevolg van deze tijdwinst is dat je meer boekhouding kunt doen in minder tijd. Voor zelfstandige boekhouders betekent dat concreet dat ze hun klantenportefeuille nog kunnen uitbreiden. Hetzelfde geldt ook voor werknemers die op de boekhoudkundige afdeling van een bedrijf werken. Ze zijn productiever en hebben meer tijd voor het optimaliseren van de financiële prestaties van hun werkgever.
 

Accuraatheid

Al zijn er misschien die anders beweren, boekhouders zijn ook maar mensen. En mensen maken nu eenmaal fouten. Ja, ook boekhouders.

Het mooie aan boekhoudprogramma’s is dat ze geen kleine foutjes maken. Boekhoudsoftware kan honderden verrichtingen verwerken in enkele seconden tijd. En dat terwijl het risico op vergissingen letterlijk grenst aan nul. Er is uiteraard nog altijd wel een briljante boekhouder als jou nodig om het werk te dubbelchecken en de data correct te interpreteren.
 

Gegevens in een oogopslag

Sommige boekhouders zullen zich nog wel de tijden herinneren (nog niet eens zo lang geleden) waarin ze in stoffige archieven op zoek moesten naar die ene factuur of rekening. Soms echt een speld in een hooiberg!

Met online boekhoudprogramma’s is het tegenwoordig een fluitje van een cent om alle mogelijke documenten in een oogwenk op te snorren. Boekhoudprogramma’s zijn speciaal ontworpen om documenten te organiseren en veilig te bewaren.
 

Veilige gegevensopslag

Voor vele bedrijven is het een zware administratieve last om te voldoen aan de wettelijke bewaarplicht van financiële documenten. Ondernemingen zijn immers verplicht om deze documentatie zeven jaar te bewaren. Gelukkig aanvaardt de Belastingdienst nu ook digitale kopieën in plaats van papieren versies.

Dat is natuurlijk een ware zegen voor boekhouders! Boekhoudprogramma’s genereren automatisch facturen en kunnen rekeningen digitaal opslaan en verwerken. De bedragen worden meteen in het systeem ingevoerd en het bijhorende document wordt in een veilige map opgeslagen, hetzij op de bedrijfsserver, hetzij in de cloud.
 

Toegang in de cloud

De cloudtechnologie is zowat het beste wat boekhouders kon overkomen. Het maakt hun leven in vergelijking met de goede oude tijden van de floppy’s en usb-sticks zoveel eenvoudiger. Nu neem je alle software of elk bestand gewoon mee waar jij gaat. Het enige wat je nodig hebt om de boekhouding te doen, is een internetverbinding.

Moet je nog snel even een betaling uitvoeren of een document checken? Niet getreurd. Daar waar je vroeger nog fysiek aan je bureau moest gaan zitten, gebeurt nu alles online. De boekhouding doen kan nu op eender welk ogenblik en vanaf eender welke locatie: thuis, onderweg of op kantoor!
 

Real-time toepassingen

Hoe meer je de boekhouding kunt digitaliseren, hoe meer mogelijkheden voor het integreren van verwante applicaties. Denk aan de loonadministratie, indienen van belastingaangiftes, online bankieren, en zoveel meer.

Het mooie is dat je geen financiële informatie meer hoeft te kopiëren van het ene platform naar het andere, maar je hebt alles gewoon vanuit één dashboard binnen handbereik.

Ook dat hebben we natuurlijk te danken aan de cloud. Maar het grote voordeel is dat dat nu geldt voor alle financiële of fiscale procedures. Nu kunnen al deze applicaties en toepassingen met elkaar communiceren wanneer jij dat nodig vindt!
 

Ruimte voor professionele ontwikkeling

Net zoals topchirurgen gebruik maken van technologie om mensen te genezen, maakt een boekhouder gebruik van boekhoudprogramma’s om hun klanten financieel gezond te maken. En dat biedt dan weer mogelijkheden om te groeien. Machines kunnen nog lang niet alles (gelukkig maar) en we hebben slimme boekhouders als jij nodig om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd loopt!

Boekhouders en boekhoudprogramma’s: hefboom voor financiële groei

Boekhoudsoftware zal het kritisch denken en financieel inzicht van boekhouders nooit kunnen vervangen. Hun boekhoudkundig vernuft zorgt er precies voor dat hun opdrachtgevers hun financiële doelen nog beter en nog sneller kunnen verwezenlijken.

 Dankzij boekhoudprogramma’s groeien boekhouders uit van getallenvreters tot echte zakenpartners. De onbetaalbare tijd die ze ermee besparen, geeft accountants meer slagkracht om hun eigen boekhoudbedrijf én dat van hun klanten tot een hoger niveau te tillen!

 Vergelijk boekhoudsoftware