Online boekhoudprogramma: pff, waar moet ik starten?
Online boekhoudprogramma starten : pff, waar moet ik starten?

Online boekhoudprogramma starten : pff, waar moet ik starten?

Het online boekhoudprogramma staart mij al een tijdje aan. Dit is vet confronterend voor me.  Waarom stel ik het uit? Ik ben toch de specialist, als boekhouder! Het klinkt een beetje buitenaards vreemd, maar ik wil mijn administratie tweemaal doen. En dat stel ik dramatisch lang uit.

Online boekhoudprogramma starten is frustrerend 

"Ja, hallo, Elma, dat is logisch", zal je denken, maar ik wil er iets belangrijks mee bereiken. Mijn wens is dat jij kiest voor het gemak van online boekhouden. Je boekhoudkosten worden ook nog drastisch lager. Veel voordelen en toch vaak weerstand bij zzp'ers.


Boekhouden en frustraties los je op met online boekhouden


Weet je wat het is: het opstarten van online boekhouden is vaak frustrerend en maakt regelmatig iemand onzeker. Ja, echt waar, dus je laat het na om allerlei testaccounts te openen, toch?! Laatst zeiden twee ondernemers uit mijn netwerk dit tegen mij. Herkenbaar voor mij. Echter, tweemaal dezelfde boodschap binnen een week is een teken voor mij om actie te ondernemen.

Wat is dit voor gekkigheid

Tot diep in mijn cellen wil ik ervaren wat het met me doet om over te stappen naar een ander, online boekhoudprogramma. Dat is nog niet genoeg, want ik wil dezelfde administratie 2x doen, beide door middel van online boekhoudsoftware. Hierdoor kan ik de programma's goed met elkaar vergelijken.

Waarom dubbele boekhouding?


Online boekhoudprogramma vermijdt veel administratieHet is geen bezigheidstherapie voor een boekhouder. Ik doe het voor de zzp’ers die twijfelen over online boekhoudprogramma’s. Misschien jij ook wel. Motiveert het je als mijn motto is:

Skip de administratie! Slim automatiseren kan iedereen met bijvoorbeeld apps, dus geen ouderwets handwerk.

Ikzelf wil weer ervaren wat het is om te (her)starten en de druk te voelen om iets nieuws te leren. Ik ben zo gewoon met mijn eigen, snelle wijze van administratie uitvoeren. Ik ga mezelf dubbel uitdagen, want ik zit midden in alle belastingaangiften. Eigenlijk geen tijd en als er wel tijd over is wil ik me ontspannen. ’s Avonds even geen werk, maar leuke dingen doen. Herkenbare situatie voor je?

Boekhouden is toch leuk voor je, Elma? 

Nou, ik kwam er zojuist achter dat ik mijn goede intentie flink aan het saboteren ben, dus ..... ik voel nu precies wat de gemiddelde ondernemer ervaart. Veel andere dingen zijn leuker dan de administratie;-) Ik zeg vaker voor de gein: ik wil niet lang bezig zijn met mijn eigen boekhouding. Ik heb ook belangrijkere dingen te doen. Maar ik geloof dat dit niet echt mijn uitstelgedrag veroorzaakt.


Online boekhoudprogramma snel leren met gratis boekhoudcursusWeet je wat het is? Wij, boekhouders, software leveranciers en Belastingdienst, stimuleren zelf boekhouden. We beweren dat het veel makkelijker is geworden. Maar waar is het addertje onder het groene gras? Je argwaan is (deels) terecht.

Opstarten

Ja, als alles is ingesteld in het boekhoudprogramma en je weet welke handelingen eerst te doen en je doet het regelmatig, ja, dan gaat het snel. Maar....als je nog niet zo ver bent? Als je nog moet opstarten en je weet totaal niet waar je voor staat en het duizelt je termen dat lijkt op een vreemde taal? Je start dan langzaam op. De inrichting kost je tijd. En mogelijk stel jij het uit!

Boekhouden opstarten in je eentje is lastig?

Niemand vertelt het je, maar ik voorvoel dat het een van de dingen is waar jij tegen aanloopt. Opstarten van je online boekhoudprogramma in je eentje en vrezen dat je er geen bal van snapt. Heel begrijpelijk. Telkens als ik een klant een 1-op-1 training geef komen ze binnen met dat gevoel. Gelukkig gaan ze met een ontspannen glimlach weer naar buiten. Later melden ze regelmatig dat het online boekhouden bijna leuk is worden. Tja, je zou het zelf boekhouden eens leuk gaan vinden;-)   Nu ik nog..

De uitdaging van online boekhoudprogramma's

Het is een uitdaging, maar ik ga het aan. Overstappen naar een ander online boekhoudprogramma. Dus niet even een paar functies uittesten, maar echt langdurig gebruiken in de praktijk. Testen welke software beter werkt en waarom. De eerste stap is de beste populaire boekhoudprogramma’s gebruiken.


Boekhoudprogramma en boekhoudsoftware zzp mkb vof eenmanszaak BV vergelijken met reviewsHet meest belangrijkste is dat ik er met plezier mee werk en dat ik snel door heb wat de beste werkwijze is. Ik weet natuurlijk waar de cijfers blijven na een boeking. Echter, ik focus me erop dat ik het makkelijk, snel en goed kan controleren. Niemand wilt namelijk een hoge rekening van een boekhouder.

Aanpak opstarten

De grote berg waar iemand tegen aan kijkt om te starten met online boekhoudprogramma wil ik beklimmen met de befaamde olifanten aanpak. Dat is het probleem in stukjes haken en in hapklare brokjes aanpakken, zoals je hieronder kan ontdekken. Mocht je rondtollen in de wazige wereld van boekhouden dan helpen de volgende video’s je verder.

Wat is boekhouden?

Als je nog een leek bent... bekijk de starters-video. Het is fun!Gemak staat bovenaan de lijst van e-Boekhouden. Wil je het zelf ontdekken?Open een testaccount en volg de gratis video trainingen.

Olifanten aanpak

Hoe ziet het er uit als je in stapjes vooruitgaat?Kijk op een rustig moment naar de basis training als je een populair boekhoudprogramma hebt gekozen. Belangrijk punt wat ik je mee wil geven:


Zet je banktransacties in je boekhoudsoftware centraal. Geef een label (het moeilijke woord is 'grootboekrekening') voor elk bedrag, je inkomsten en uitgaven. Als je alles hebt geboekt, dan heb je hét al goed voor elkaar!


Mijn advies met welk online boekhoudprogramma je het meeste gemak hebt, dus minder saai? Het makkelijkste aan te leren boekhoudsoftware vind je in het artikel "boekhoudprogramma voor zzp vergelijken". Ook leerzaam voor kleine MKB'ers.

Review blog

Ik ga mijn dubbele boekhouding opstarten . Het verslag ga ik delen in een review blog. En jij? Wacht je hier op of je ga je lekker aan de slag met een online boekhoudprogramma testaccount. Daarin kan je niets fout doen;-)  


Online boekhouden helpt je geldstroom blokkades op te lossenLaatste update: 15 januari 2021 door Elma de Bruijn