Waarom zelf online boekhouden als zzper? Het is toch saai?! | TIPS
Waarom zelf online boekhouden? | zzp

Waarom zelf online boekhouden? | zzp

Waarom starten met online boekhouden als zzp'er? Vele ondernemers zitten wellicht net als jezelf in hetzelfde schuitje. Boekhouden is iets dat veel mensen saai en moeilijk vinden. Iets waar ze het liefst niet mee bezig zijn en waarvan ze zeggen dat dit het minst leuke onderdeel van ondernemen is. Maar klopt dit wel?


Waarom online boekhouden zzp


Het is de hoofdreden waarom veel bedrijven de boekhouding uitbesteden aan derden. Of ze huren iemand in die hiervoor zo nu en dan van advies komt voorzien, of er wordt iemand aangenomen binnen het bedrijf die zich hier volledig voor zal gaan inzetten. Word je daar altijd echt gelukkig van, want dit is een uitspraak van een klant die het uitbestede aan een medewerker:


Ik geloof dat ik nooit meer mijn administratie uit handen geef aan een medewerker. pfff. allemaal dubbele boekingen.


Fouten worden gemaakt, want dat is menselijk. Echter, een buitenstaande weet nooit van de hoed en de rand en valt bepaalde zaken minder snel op.

Waarom zelf online boekhouden als zzp'er?

Waarom zouden we ook anders? Bovenstaande redenen lijken meer dan genoeg om het uitbesteden te waarborgen. Echter zijn er ook genoeg redenen om het toch niet te doen. Sterker nog, boekhouden is helemaal niet zo moeilijk en veel mensen vinden het zelfs leuk om te doen.

Priegelwerk?

Een ander argument is dat boekhouden een hoop priegelwerk is dat op papier moet worden geschreven. Dat is in het verleden wellicht zo geweest, maar dat is in ieder geval totaal niet meer van deze tijd. Boekhouden doen we tegenwoordig voornamelijk online.


Online boekhouden voor zzp veroorzaakt minder problemen dan Excel boekhouding

Voordelen van een online boekhouding

Ook als zzp’er kun je de boekhouding makkelijk zelf aan. Behalve dat het dan toch wel wat makkelijker is dan veel mensen denken en dat er toch ook zeker wel een factor plezier in zit zijn er nog vele andere voordelen te bedenken waarom zelfstandig online boekhouden de beste optie is om te kiezen.

Tijdwinst

Boekhouden kost natuurlijk wel tijd op zich en het uitbesteden zal minder tijd in beslag nemen dan het zelf te doen. Echter, het doen van de boekhouding via het internet levert het voordeel op dat het sneller gedaan wordt dan wanneer je alles schriftelijk afrondt.

Overzichtelijk

Op papier ben je afhankelijk van je handschrift, je tekenkunsten, maar ook van de grootte van het papier dat je gebruikt. Voor je het weet is de hele boekhouding te vinden in tientallen schriften en honderden verschillende blaadjes. Je was vergeten om een multomap te kopen toen je er aan begon en nu is het alleen maar tijdverspilling om alles opnieuw te gaan doen. Online is alles veel overzichtelijker en kun je gemakkelijk stukjes toevoegen die je per ongeluk vergeten was.

Kostenbesparing

Wanneer je de boekhouding zelf doet betaal je in ieder geval geen boekhouder die de taken voor je uitvoert. Het is echter ook nog eens zo dat je op deze manier op de correcte manier de belasting betaald. Het gevolg is dat je de belasting eerder betaalt en dat je daardoor uiteindelijk minder gaat betalen. De Belastingdienst beloont je namelijk met korting, bijvoorbeeld wanneer je de voorlopig aanslag inkomstenbelasting direct in 1 keer voldoet. Alsmede, voorkom je boetes i.v.m. het missen van een deadline.

Inzicht

Wanneer je het werk uitbesteed ziet de boekhouder alle cijfers en heb je er zelf waarschijnlijk minder benul van wat er nu eigenlijk allemaal speelt qua financiën. Zelf boekhouden zorgt ervoor dat je een veel beter inzicht heeft op wat voor de winsten zorgt en wat de kosten drukt. Je hebt veel meer grip op uw geldzaken.

Deze voordelen bereik je o.a. met de volgende deze veelgebruikte boekhoudprogramma's voor zzp'ers. De beste in soort zijn:

Disclaimer affiliate opbrengsten:  Ik ontvang een kleine vergoeding voor het plaatsen van deze vergelijker. Hierdoor kan ik gratis content blijven weggeven.Waarom online boekhouden voor zzp?


Een aantal opties op een rij

Op het internet zijn er genoeg opties voor online boekhouden te vinden die je met het boekhouden kunnen ondersteunen. Daarbij zijn er ook vele gratis tips te vinden die het proces vergemakkelijken en plezier in het boekhouden kunnen brengen. Hieronder een overzicht van waarmee zo’n online boekhoudprogramma je mee kan ondersteunen.

1. Bonnetjes inscannen en opslaan

Dit gaat over het algemeen heel erg simpel. Je maakt gewoon een foto van het bonnetje en voegt deze toe aan het programma dat de informatie kan aflezen en kan verwerken in het systeem.

2. Aangifte doen van de belasting

Dit proces wordt eveneens vergemakkelijkt op deze manier. Je vult de aankoopprijzen in en het systeem berekent de rest. Dit zorgt voor een snelle en eenvoudige verwerking. Daarbij is het ook nog eens accuraat.

3. Debiteuren overzichten 

Openstaande facturen zijn doorgaans vrij lastig op te stellen, maar met deze online software is het een fluitje van een kunst. Dit soort overzichten worden automatisch aangemaakt en bijgewerkt. Een kind kan in deze echt de was doen.

4. Gemakkelijk factureren

Ook dit is een enorm voordeel van de programma’s die het online boekhouden mogelijk maken. Het aanmaken van de facturen is erg eenvoudig en ook biedt de software de mogelijkheid aan om een automatische periodieke facturatie op te zetten, zodat je je niet kunt vergissen wanneer je een maand niet goed oplet.

5. De Belastingdienst te vriend houden 

Wie dacht dat de Belastingdienst geen vrienden heeft komt bedrogen uit. Veel ondernemingen die online boekhouden hebben namelijk een uitstekende band met de belasting. Deze wordt tijdig en correct betaald en op deze manier hoeft een ondernemer dan ook geen onnodige of onaangekondigde verrassingen van de Belastingdienst te verwachten.


Online boekhouden voor zzp: reduceer de administratielast


Skippen van de administratie willen we toch allemaal?!


Samenvattend: waarom online boekhouden voor ZZP'ers? 

Er gaat hoe dan ook tijd zitten in het boekhouden. Of je dat nu grotendeels uitbesteed of niet, je dient er voor te zorgen dat je je eigen cijfers kent en aan de hand daarvan belangrijke beslissingen neemt. Die beslissingen kunnen verkeerd uitpakken wanneer je de cijfers niet kent, of wanneer je ze verkeerd interpreteert.

Vermijd angst

Dat laatste is een angst voor vele ondernemers, maar is uitstekend te leren. Het niet weten van de cijfers is meer een keuze dan kennis. Wanneer je je eigen cijfers kent, kun je hier gebruik van maken en jouw onderneming een positieve stap laten zetten. Wanneer je de boekhouding nog niet online beheert, raad ik je aan om hier zeker eens aan te gaan denken. Of beter te onderzoeken wat online boekhouden voor ZZP'ers van grote waarde is, om beter te ondernemen. Inmiddels zijn al meer dan 50% van je collega-ondernemers je al voorgegaan.


Ontdek online boekhouden

Laatste update: 13 januari 2021 door Elma de Bruijn