Regel je eigen pensioen als ondernemer
Regel je pensioen als ondernemer
Financieel management
Redactie / Gastblogger
Financieel management
1 min

Regel je eigen pensioen als ondernemer

1 min

Ben je ondernemer? Dan bouw je natuurlijk geen pensioen op via een werkgever. Om die reden zul je zelf pensioen moeten regelen, zodat je later ook een inkomen hebt nadat je gestopt bent met werken. Het komt vaak voor dat het regelen van pensioen wordt uitgesteld. Het is juist belangrijk om op tijd te beginnen met het opbouwen van je pensioen, want dan kun je vaak een hoger bedrag behalen. 

Wil je weten hoe je als ondernemer extra pensioen kunt opbouwen? Van het bepalen van de hoogte van je pensioen tot pensioenbeleggen met Nationale Nederlanden: je leest er hier alles over.

Hoeveel pensioen heb je nodig?

De eerste stap voor het opbouwen van pensioen is bepalen hoeveel je nodig hebt. Natuurlijk ontvang je AOW, maar dit zal niet veel zijn. Vanaf 2024 bedraagt de AOW ongeveer €1541 voor een alleenstaande en €1048 voor samenwonenden (met loonheffingskorting). Denk dus goed na over hoe je in de toekomst wilt leven en hoeveel extra je moet sparen.

Daarnaast hangt de hoogte van het pensioen dat je wilt opbouwen af van factoren zoals de leeftijd waarop je met pensioen wilt gaan, of je al pensioen hebt opgebouwd en of je een eigen (afbetaalde) woning hebt. Meerdere factoren om rekening mee te houden dus.

Extra pensioen sparen met een hoog rendement

Wanneer je een idee hebt van de hoogte van het pensioen dat je wilt opbouwen, is het tijd om na te denken over de manier van opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor pensioenbeleggen. Vooral als je vroeg begint met beleggen, kun je een aanzienlijk pensioen opbouwen.

Bij pensioenbeleggen wordt een aparte, geblokkeerde rekening geopend. Omdat je hiermee pensioen opbouwt in box 1, kun je mogelijk belastingvoordeel behalen. Bij pensioenbeleggen investeer je in aandelen of vastgoed, maar je kunt ook kiezen voor beleggen in een pensioenfonds. Zij beleggen voor jou in verschillende aandelen, waardoor je mogelijk minder risico loopt.

Het nadeel van beleggen is natuurlijk het hoge risico; het is mogelijk dat je je inleg verliest, waardoor je alsnog minder pensioen hebt. Laat je daarom goed adviseren!

Sparen voor je pensioen

Wil je voor een veiligere optie gaan? Dan kun je beter kiezen voor pensioensparen. Hierbij kun je geld overmaken naar een geblokkeerde rekening. Hoeveel je overmaakt en hoe vaak, kun je meestal zelf bepalen. Vaak wordt er rente over het geld berekend, waardoor je uiteindelijk een hoger bedrag kunt hebben.

Het rendement is echter lager dan dat van pensioenbeleggen, maar het risico is daarmee ook veel kleiner. De combinatie van pensioensparen en pensioenbeleggen lijkt daarom de beste optie.

Categorieën