Vandaag teken ik buiten de lijntjes
Vandaag teken ik buiten de lijntjes
Ondernemer
Elma de Bruijn
Ondernemer
2 min

Vandaag teken ik buiten de lijntjes

2 min

Daar ligt het dan voor mijn neus: mijn mindmap voor gratis weggevers op mijn website. Het is niet de eerste keer dat ik zoiets maak, maar deze voelt wel heel speciaal. Waarom? Dat weet ik nog niet precies. En of ik dat in deze masterclass ga leren? Ik betwijfel het en vind het een beetje sneu voor de trainer. Vol enthousiasme vertelt ze de simpele, doch strenge regels. En heel snel besluit ik: ‘Vandaag teken ik buiten de lijntjes.’

De keurslijf-polonaise laat ik vandaag aan me voorbijgaan. Het voelt alsof ik de kont tegen het warme badwater gooi. Ga ik zo mijn nieuwe, gratis weggever op mijn website bedenken?

Normaal zou ik zeggen: ja, lekker creatief proces dat mindmapping. Maar vandaag teken ik buiten de lijntjes.

Haar mind denkt anders

“De uitvinder van de mindmap draait zich in zijn graf om”, fluistert mijn buurvrouw. Ze doet het braaf volgens de mindmapboekjes. En ik zeg je, die braafheid is duidelijk zichtbaar. Ik kijk naar haar kleurloze mindmap. Kleurloos ja, ook al gebruikt ze kleurrijke viltstiften. Ik vind die van haar totaal niet inspirerend om een gave weggever te bedenken.

Daar komt ze zelf even later ook achter; deze methode past niet bij haar, dus ze besluit haar eigenwijze, organische mindmap te maken. Wat ik al wist, wordt mij nu glashelder: haar mind denkt anders. Dat is bijzonder en dat mag ze koesteren.

Gaat het me goud opleveren?

Ik besef weer dat mijn mind ook andere kronkels heeft. Ik voel me bijvoorbeeld bizar beperkt als ik de online verkoopfunnels moet bouwen. Een gratis weggever hoort daarbij en de marketing-goeroe’s zeggen over zo’n funnel: ‘Dit gaat je goud opleveren.’

Oh, ja, blijkbaar niet voor mij. Het potje met goud, dat ik eerder had, is wel geleegd na hun advies. Ben ik te hebberig geweest? Hmmm, mijn oude gratis weggever is wel van grote waarde, dus daar mag toch iets tegenover staan, direct of indirect? Zo eerlijk zijn de universele wetten toch wel?

Sudderende doolhof-mindmap

Het suddert nog een beetje in mijn mind en ik kan je verklappen; dat sudderen is niet uit te tekenen in een mindmap. Het ziet er dan uit als een doolhof waarvan je zelfs het begin niet kan terugvinden. Laat staan het midden.

Blogs zijn ook gratis

Totdat mijn schrijfcoach een opmerking maakt: “Blogs zijn ook gratis weggevers.”

Ik ben opeens wakker. Zie je wel! Mijn website is een berg van waarde. Het was dus toch geen gekke gedachte, vorige week, dat ik jaarlijks ongeveer €30 miljoen aan waarde gratis weggeef (en een fractie zie ik er maar van terug; oef)!

Waardecirculatie is beter

De radertjes in mijn bovenkamer bewegen zich opeens weer soepel. In één lijn met mijn gevoel. Gelijk rijst de vraag op: hoe kan ik waardecirculatie laten plaatsvinden via mijn site? Ja, dit ken ik al:

  • Waarde-extractie: geld trekken uit de portemonnee van een ander
  • Waardecreatie: iets toevoegen in het leven van een ander

Maar waardecirculatie?! Dus waardecreatie én (in)direct geld hiervoor ontvangen. Zonder die disbalans van: 30 miljoen euro weg en veel minder dan 0.5% aan euro’s voor terugontvangen.

Mijn hand pakt een gele viltstift 

Dit is te confronterend voor mij en ik stuur mijn gedachten naar een betere en totaal andere vraag: hoe kan ik ondernemers helpen met het skippen van hun administratie?

Het licht gaat eindelijk aan. Mijn hand pakt een gele viltstift en maakt een niet mindmap-waardige lijn naar boven. De woorden vliegen uit de gekleurde pen. Oh ja, de regel tekst is in zwart. Maar vandaag teken ik buiten de lijntjes. Het is me glashelder. Ik weet hoe ik ondernemers gratis ga helpen met online boekhouden: via apps! Zonder boekhouder dus.

Hoe? Even geduld, maar de eerste stap is gezet.

 

 

Categorieën