Pas op voor de risico’s van verouderde maatwerk software
Pas op voor de risico’s van verouderde maatwerk software
Ondernemer
Redactie / Gastblogger
Ondernemer
2 min

Pas op voor de risico’s van verouderde maatwerk software

2 min

Software is niet tijdloos. Net zoals voedingsmiddelen een houdbaarheidsdatum hebben, kent software ook een 'ten minste houdbaar tot' datum. Na deze datum neemt het risico op 'veroudering' toe, wat kan leiden tot ernstige beveiligingsproblemen. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor iedereen die met software werkt, ook als dit op maat gemaakte software is.

De risico's van verouderde software op maat

Maatwerk software brengt unieke risico's met zich mee als het verouderd raakt. Aangezien deze software specifiek voor jouw bedrijfsbehoeften is ontwikkeld, kan het bij veroudering niet alleen leiden tot de standaard risico's zoals beveiligingslekken en compatibiliteitsproblemen (zie hieronder), maar ook tot een misalignment met jouw bedrijfsprocessen. Maatwerk software die niet regelmatig wordt bijgewerkt, kan inefficiënt worden, waardoor je bedrijfsvoering vertraagt en je concurrentiepositie mogelijk zwakker wordt. Bovendien, omdat deze software vaak diep geïntegreerd is in de bedrijfssystemen, kan een beveiligingsbreuk of functioneel falen een domino-effect hebben op andere bedrijfsprocessen. Daarom is het essentieel om een betrouwbare partner te hebben die niet alleen de software up-to-date houdt, maar deze ook afstemt op de evoluerende behoeften en groei van je bedrijf.

Verhoogde kans op beveiligingslekken:

Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven software gebruiken die verouderd is, soms wel tot 10 jaar oud. Dit verhoogt de kans op ransomware-aanvallen aanzienlijk.

Privacyrisico's: 

Verouderde software kan leiden tot datalekken, waardoor privacygevoelige informatie in gevaar komt. Dit kan resulteren in aanzienlijke boetes en reputatieschade.

Compatibiliteitsproblemen: 

Oudere software versies zijn vaak niet compatibel met nieuwere apps en systemen, wat leidt tot beperkingen in functionaliteit en prestaties.

Verhoogde kosten op lange termijn: 

Hoewel het behouden van oudere systemen soms kosteneffectief lijkt, kunnen de kosten voor het oplossen van problemen en onderhoud op lange termijn oplopen.

Oplossingen en preventie

Voor de preventie van veiligheidsrisico’s moet je er vroeg bij zijn. We horen maar al te vaak dat een offerte wordt uitgekleed en dat fatsoenlijk onderhoud en beveiliging kind van de rekening zijn.

Regelmatige updates: 

Zorg ervoor dat software regelmatig wordt geüpdatet om veiligheidsrisico's te minimaliseren.

Inventariseer software: 

Houd een duidelijk overzicht bij van alle gebruikte software en systemen.

Veilig Internetgebruik: 

Train medewerkers in veilig internetgebruik en het belang van sterke wachtwoorden.

Pixelpillow

Bij Pixelpillow nemen we de zorg voor je software uit handen. Onze diensten omvatten betrouwbare hosting en onderhoud om ervoor te zorgen dat software altijd actueel en veilig is. In onze Service Level Agreement (SLA) bepalen we de mate van ondersteuning die wij bieden, van bug fixes tot persoonlijk contact.

Het bijhouden en onderhouden van maat software is cruciaal om jouw systemen veilig en efficiënt te houden. Neem contact op met Pixelpillow voor betrouwbare ontwikkeling en onderhoud van maatwerk software.


Categorieën