Gratis facturen maken? Dit zijn je opties

Gratis facturen maken? Dit zijn je opties

Als ondernemer vind je het natuurlijk wenselijk om niet teveel geld uit te geven als dat niet nodig is. Je kunt gelukkig flink wat besparen op het maken van facturen. Het is namelijk vrij makkelijk om facturen zelf te maken en op te sturen zonder een duur boekhoudprogramma te kopen. Erg handig als je net begint met ondernemen. Maar hoe, en met welk programma maak je de beste gratis facturen? Facturen kun je gratis maken op verschillende manieren.

In dit artikel bespreken we vijf opties en laten we je de voordelen van elke optie zien. Zo kun je zelf het beste bepalen welke manier voor jou het beste werkt.

P.S. Tip #4 is de mooiste kans voor professioneel ondernemen.

Gratis facturen maken? Dit zijn je opties

1. Facturen maken met Excel

Bijna iedereen heeft het al op zijn computer staan: Excel. Het bekende programma is een prima manier om gratis facturen in te maken en er zitten een hoop voordelen aan. Zo is het berekenen van alle getallen een fluitje van een cent. De rekenmachine kan in de la blijven liggen want Excel telt alles automatisch voor je op en het berekenen van de BTW gaat altijd goed. Ook al vul je steeds andere getallen in, de layout van je document verschuift niet. Door te werken in Excel bouw je ook nog eens een mooie database op met al je relaties.

Optie is: Bobbie, gratis Excel template waarmee je ook facturen kan maken. Aangeboden door een samenwerkingspartner.

2. Facturen maken met Word

Gratis facturen maken in Word geeft je een hoop vrijheden. Je bepaald zelf hoe je factuur eruit komt te zien. Als je factuur eenmaal naar wens is maak je er heel makkelijk een PDF van en je hoeft geen enveloppen te kopen postzegels te plakken want een Word nota verstuur je heel makkelijk per e-mail.

Voorbeelden: Ga naar artikel facturen maken in Word

3. Facturen maken met mini webshop

Het is ook een mogelijkheid om een webshop te gebruiken om gratis facturen te versturen. Bijvoorbeeld via bol.com en via populaire webwinkel systemen als een Shopify, maar er bestaan ook kleine webshops voor niche markten (bijvoorbeeld voor breiartikelen of speelgoed om maar eens wat te noemen).

Wanneer een product gekocht wordt komt de koper op een betaalpagina terecht waar alle persoonlijke- of bedrijfsgegevens ingevuld dienen te worden, hierna kan er betaald worden. Meestal via iDeal of SEPA incasso. Deze mini-webshops zijn handig omdat de gegevens door middel van boekhoudsoftware makkelijk te automatiseren is. Zo stuur je bijvoorbeeld heel makkelijk een bevestigingsmail met alle gegevens naar je klant en bouw je zelf verder aan je klantenbestand. Een heel groot voordeel van het werken via een webshop is dat je niet hoeft te wachten voordat je klant betaalt. Het geld is direct binnen.

Advies: Verdiep je verder in facturatie en webshop of betaalpagina via een kennisartikel: boekhoudprogramma en webshop.

4. Facturen maken in boekhoudsoftware op je computer

Boekhoudsoftware kan ook een boekhoudprogramma zijn dat je download en dan op je computer zet. Heb je dit eenmaal gedaan dan kun je er dus ook mee werken als je geen internet in de buurt hebt. Veel boekhoudsoftware kost geld maar wie beter kijkt ontdekt dat er ook gratis varianten te vinden zijn voor facturen maken. Rompslomp  bijvoorbeeld of de DigiBTW gratis facturen module en  fENNA.
Deze programma’s zijn beschikbaar in het Nederlands en kennen ook een app voor iPad, iPhone, Android. Het voordeel van het maken van nota’s in boekhoudsoftware is dat dit niet het enige in de administratie is wat vanaf nu makkelijker gaat. De facturen werken als een fundatie voor de rest van je boekhouding. Er wordt allerlei informatie in je boekhoudsoftware opgeslagen die later weer opgeroepen kan worden. Zo worden bijvoorbeeld BTW aangiftes een stuk makkelijker en bouw je automatisch aan je klantenbestand.
Een aantal opties zijn:
 

5. Facturen online maken - gratis

Er zijn van veel betaalde boekhoudprogramma’s proefversies op de markt die je gratis kunt gebruiken. Zo’n proefversie is vaak een bepaalde tijd geldig en behelst niet alle functies van het programma wanneer je het zou kopen, maar je kunt er voor het sturen van facturen vaak prima gebruik van maken. En als de proefversie je bevalt dan kun je later altijd nog besluiten het hele product aan te schaffen. Is het toch niet helemaal jouw manier van werken dan zoek je online gewoon naar een proefversie van andere boekhoudprogramma’s. Je kunt zo meerdere programma’s leren kennen zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Je zit nergens aan vast dus je kunt alle kanten nog op. En je hebt meteen al je facturen de deur uit. Een win/win situatie dus. Mocht je facturen willen sturen naar overheden en gemeenten, dan is het handig om te weten dat ubl facturen verplicht zijn sinds april 2019. Bij een partij als Storecove kun je (tijdelijk) kosteloos werken met ubl.

Samenvatting

Je ziet: factureren hoeft helemaal geen geld te kosten. Er zijn genoeg mogelijkheden zelf, professioneel uitziende facturen te maken en op te sturen. Iedereen heeft zijn eigen manier van ondernemen en dus is het soms even zoeken naar de manier die het beste bij jou past. Of dat nou met Word is of via een online testversie van een boekhoudprogramma zoals deze facturatiesoftware:

 

Het fijne is dat je terwijl je aan het uitzoeken bent wat jouw favoriete werkwijze is je jouw klanten gewoon mooie facturen blijft sturen. Zij hebben dus niet in de gaten dat jij niet in het bezit bent van een groot en duur boekhoudprogramma. En wanneer jij eenmaal je draai hebt gevonden zal je merken dat facturatie een stuk makkelijker wordt. Is dat even fijn!

Laatste update: 15 december door redactie / Elma de Bruijn

arrow_drop_up arrow_drop_down