Factuur Maken Gratis: 5 opties | TIP #4 en #5 besparen veel tijd
Gratis facturen maken? Dit zijn je opties

Hoe Gratis Facturen Maken | Voorbeelden & Opties

Gratis facturen makenAls ondernemer vind je het natuurlijk wenselijk om niet teveel geld uit te geven als dat niet nodig is. Je kunt gelukkig flink wat besparen op het maken van facturen. Begrijp ook het volgende: Het is vrij makkelijk om facturen zelf te maken en op te sturen zonder een duur boekhoudprogramma te kopen of te klungelen in Word. Bijzonder handig als je net begint met ondernemen. Maar hoe, en met welk programma maak je de beste gratis facturen?  Facturen kun je gratis maken op verschillende manieren, die je het beste uitkomt om tijd, geld en energie te besparen ... moeiteloos!

Hier is wat ik wil doen voor je: In dit artikel bespreken we vijf opties en laten we je de voordelen van elke optie zien. Zo kun je zelf het beste bepalen welke manier voor je het beste werkt.

Laatste update: 15 december door redactie / Elma de Bruijn

Gratis facturen maken met online programma, Excel of Word?

Hier is het hoe het werkt. Factureren hoeft helemaal geen geld te kosten. Er zijn genoeg mogelijkheden professioneel uitziende facturen te maken en op te sturen. Iedereen heeft zijn eigen manier van ondernemen en dus is het soms even zoeken naar de manier die het beste bij je past. Of dat met Excel of Word is. Of via gratis online factuurprogramma; wel of niet onderdeel  van boekhoudsoftware zoals de volgende facturatiesoftware. Ze zijn GRATIS.


1. DigiBTW gratis facturen module

Gratis factuur maken kan. Het staat los van het boekhoudprogramma wat uitstekend geschikt is voor startende zzp'ers. Ontdekt hier waarom het kan werken voor jou:

Ontdek DigiBTW


2. e-Boekhouden.nl eenvoudig facturen maken

Met dit boekprogramma kun je eenvoudig facturen versturen en je krijgt als starter 15 maanden gratis toegang. Daarna ben je niet verplicht te betalen voor het programma, maar als je dat niet doet, zul je verder moeten kijken. Je krijgt het hele boekhoudprogramma inclusief alle functies en je kunt cursussen volgen, online en offline. 

Ontdek e-Boekhouden boekhoudsoftware


3. Rompslomp.nl facturatie

Zolang je alleen de facturatie module 'aanschaft' betaal je voor dit programma helemaal niks. Je kunt voor precies 0 euro onbeperkt facturen versturen, betalingen bijhouden en zelfs of offertes maken. Ook kun je dit programma koppelen met je iDEAL-betalingen. Rompslomp kent bovendien een handige bonnetjes en facturen scan app. Hier is het hoe het werkt:

Ontdek Rompslomp


4. Jortt

Het factuurprogramma Jortt is ook gratis. Je kunt met dit programma onbeperkt facturen en offertes maken en onbeperkt klanten toevoegen. Dit mag je doen voor 3 gebruikers en je krijgt geen reclame tussendoor te zien.

Ontdek Jort software


Het fijne is dat je terwijl je aan het uitzoeken bent wat jouw favoriete werkwijze is je jouw klanten gewoon mooie facturen blijft sturen. Zij hebben dus niet in de gaten dat jij niet in het bezit bent van een gratis facturatieprogramma, boekhoudprogramma of anders. En wanneer jij eenmaal je draai hebt gevonden zal je merken dat facturatie een stuk makkelijker wordt met software.

Hieronder volgen de 5 opties


Gratis facturen maken? Dit zijn je opties1. Hoe Gratis Facturen Maken met Excel

Bijna iedereen heeft het al op zijn computer staan: Excel. Het bekende programma is een prima manier om gratis facturen in te maken en er zitten een hoop voordelen aan. Zo is het berekenen van alle getallen een fluitje van een cent. De rekenmachine kan in de la blijven liggen want Excel telt alles automatisch voor je op en het berekenen van de BTW gaat altijd goed. Ook al vul je steeds andere getallen in, de layout van je document verschuift niet. Door te werken in Excel bouw je ook nog eens een mooie database op met al je relaties.


Optie is: Bobbie, gratis Excel template waarmee je ook facturen kan maken. Aangeboden door een samenwerkingspartner.


2. Gratis Facturen Maken met Word

Gratis facturen maken in Word geeft je een hoop vrijheden. Je bepaald zelf hoe je factuur eruit komt te zien. Als je factuur eenmaal naar wens is maak je er heel makkelijk een PDF van en je hoeft geen enveloppen te kopen postzegels te plakken want een Word nota verstuur je heel makkelijk per e-mail.


Voorbeelden: Ga naar artikel facturen maken in Word


3. Facturen maken met mini webshop

Het is ook een mogelijkheid om een webshop te gebruiken om gratis facturen te versturen. Bijvoorbeeld via bol.com en via populaire webwinkel systemen als een Shopify, maar er bestaan ook kleine webshops voor niche markten (bijvoorbeeld voor breiartikelen of speelgoed om maar eens wat te noemen).


Wanneer een product gekocht wordt komt de koper op een betaalpagina terecht waar alle persoonlijke- of bedrijfsgegevens ingevuld dienen te worden, hierna kan er betaald worden. Meestal via iDeal of SEPA incasso. Deze mini-webshops zijn handig omdat de gegevens door middel van boekhoudsoftware makkelijk te automatiseren is. Zo stuur je bijvoorbeeld heel makkelijk een bevestigingsmail met alle gegevens naar je klant en bouw je zelf verder aan je klantenbestand. Een heel groot voordeel van het werken via een webshop is dat je niet hoeft te wachten voordat je klant betaalt. Het geld is direct binnen.

Advies: Verdiep je verder in facturatie en webshop of betaalpagina via een kennisartikel: boekhoudprogramma en webshop.


4. Facturen maken in boekhoudsoftware op je computer

Boekhoudsoftware kan ook een boekhoudprogramma zijn dat je download en dan op je computer zet. Heb je dit eenmaal gedaan dan kun je er dus ook mee werken als je geen internet in de buurt hebt. Veel boekhoudsoftware kost geld maar wie beter kijkt ontdekt dat er ook gratis varianten te vinden zijn voor facturen maken. Rompslomp  bijvoorbeeld of de DigiBTW gratis facturen module en  fENNA.

Deze programma’s zijn beschikbaar in het Nederlands en kennen ook een app voor iPad, iPhone, Android. Het voordeel van het maken van nota’s in boekhoudsoftware is dat dit niet het enige in de administratie is wat vanaf nu makkelijker gaat. De facturen werken als een fundatie voor de rest van je boekhouding. Er wordt allerlei informatie in je boekhoudsoftware opgeslagen die later weer opgeroepen kan worden. Zo worden bijvoorbeeld BTW aangiftes een stuk makkelijker en bouw je automatisch aan je klantenbestand.

Een aantal opties zijn:

 


5. Facturen online maken - gratis

Er zijn van veel betaalde boekhoudprogramma’s proefversies op de markt die je gratis kunt gebruiken. Zo’n proefversie is vaak een bepaalde tijd geldig en behelst niet alle functies van het programma wanneer je het zou kopen, maar je kunt er voor het sturen van facturen vaak prima gebruik van maken. En als de proefversie je bevalt dan kun je later altijd nog besluiten het hele product aan te schaffen. I

Is het toch niet helemaal jouw manier van werken dan zoek je online gewoon naar een proefversie van andere boekhoudprogramma’s. Je kunt zo meerdere programma’s leren kennen zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Je zit nergens aan vast dus je kunt alle kanten nog op. En je hebt meteen al je facturen de deur uit. Een win/win situatie dus. Mocht je facturen willen sturen naar overheden en gemeenten, dan is het handig om te weten dat ubl facturen verplicht zijn sinds april 2019. Bij een partij als Storecove kun je (tijdelijk) kosteloos werken met ubl.