Wat is Activa op de balans? Belangrijk voor financien

Wat is Activa ? | Balans input voor financiële grip op je bedrijf

Activa zijn je bezittingen van je bedrijf en is een van de elementen uit je financiële boekhouding. Uit de weg lopen van inzichten in je Activa, wat ik begrijp voor een leek, zorgt regelmatig voor onnodige stressmomenten en geldzorgen. Activa voorspelt namelijk of je voldoende geld gaat verdienen en/of je (binnenkort) alle rekeningen en belastingaanslagen kunt betalen. Ik leg je eerst uit waarom het belangrijk is voor jou als ondernemer. Vervolgens wat Activa is en hoe je het kan registeren.

Laatste update: 22 April 2022

Zelf boekhouden met minder administratie door online boekhoudprogramma


  1. Waarom is Activa belangrijk?
  2. Wat is Activa?
  3. Waar kom je het boekhoudbegrip tegen?
  4. Wanneer afschrijven op Activa volgens de Belastingdienst?
  5. Welke Activa zijn er?
  6. Hoe vaak moet je actie nemen?
  7. Voorbeelden waarmee Activa registreren?
  8. Wat is de samenhang met andere begrippen?

Waarom is Activa belangrijk?



Het is nog belangrijker voor je bedrijf, dan voor de Belastingdienst! Je hebt het nodig in gesprek met je boekhouder/accountant. Ik merk het aan de ondernemers die van mij hebben geleerd wat de jaarrekening precies betekent. Ze stellen betere vragen en begrijpen beter welke acties te nemen. Daarnaast, het is een essentieel onderdeel van de jaarrekening dat gemaakt wordt in boekhoudsoftware. Tip: Hoe meer geautomatiseerd wordt door eenvoudige software, hoe sneller jij en de boekhouder of accountant klaar zijn. Gevolg: lagere boekhoudkosten!

 Ontdek boekhoudsoftware met Activa

Tenslotte, inzichten in je activa zorgt dat je niet alleen geld ontvangt, maar ook behoudt, want  ...

Geld is van belang om te blijven ondernemen.

Je weet nu waarom het zo belangrijk voor je. Tijd voor de uitleg van het begrip.

Wat is Activa?

Activa zijn je bezittingen op de balans in je jaarrekening


De activa op balans is een term van de balans (onderdeel van de jaarrekening). Het saldo geeft weer de waarde van de bedrijfsbezittingen. Het is onderverdeeld in vaste activa en vlottende activa. Het eerste geeft het saldo weer van de bezittingen in de vorm van gebouwen en speciale machines. Bijvoorbeeld een laptop is ook een 'machine'. Deze bezittingen blijven meestal onveranderd in een korte periode. Vandaar de naam vaste activa/bezitting. De vlottende activa verandert meestal dagelijks van waarde.

Voorbeeld: De voorraad, een onderdeel van de vlottende activa, verandert als je een product verkoopt of inkoopt. En je liquide middelen (banksaldo of kassaldo) in zo'n situatie ook.

Waar kom je het boekhoud-begrip tegen?

Het is een belangrijke term in de jaarrekening. Deze heb je nodig voor de jaarlijkse belastingaangifte. De Belastingdienst zegt ook dat je de balans nodig hebt voor de winst-berekening, namelijk: Houd bij het berekenen van de winst uit uw onderneming rekening met onder andere:

Wanneer afschrijven op activa volgens de Belastingdienst?

ALERT Btw aangiften Boekhouden en de jaarrekening maken is dus niet alleen een kwestie van facturen verzamelen. Daarna inkloppen in een Excel boekhouding en btw-belasting betalen. En als schijnbaar laatste stap, de berekening van de winst: een optel- en aftreksom van de facturen. Nee dus, de jaarrekening  heb je nodig, ook in je eigen voordeel. Voorbeeld: volgens de Belastingdienst schrijf je per 31 december je activa af. Maar het is goed voor je bedrijf om elke maand geld te reserveren, dus de afschrijving. Hierdoor heb je geld om over een paar jaar weer dat bedrijfsmiddel te kunnen kopen. Dat is de rol van die afschrijvingen voor jou als ondernemer. Een jaarrekening maak je dus ook voor een financieel gezond bedrijf. Deze maak maak je meestal in een boekhoudprogramma,  zoals je ziet in onderstaande voorbeeld.

Welke activa zijn er?


[caption id="attachment_13641" align="aligncenter" width="534"] Wat is de activa op de balansVoorbeeld van een Activa - de bezittingen die vermeld staan op de balans[/caption]   Het gaat dus over:

  • Investeringen in bedrijfsmiddelen
  • Goodwill, is ook investering
  • Voorraden
  • Debiteuren
  • Overige activa (meestal niet van toepassing voor kleine bedrijven)
  • Btw nog te ontvangen van de Belastingdienst
  • Saldi van je geld op je bankrekeningen en kas

Door de uitleg begrijp je hopelijk ook sneller wat de jaarrekening voor jou gaat betekenen. De hoeveelheid bezittingen laat je zien hoe goed je instaat bent je schulden te betalen. Denk aan: kosten, bedrijfsmiddelen, investeringen, omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Als je regelmatig voelt dat je geld te kort hebt, dan geeft de jaarrekening exact aan waarom.

Je wilt dus veel activa hebben, in de juiste verhoudingen. Hiermee bedoel ik: je kan veel voorraad of investeringen hebben, maar daar betaal je je omzetbelasting niet mee.

Hoe vaak moet je actie nemen op Activa?

Voor het inzichtelijk krijgen van de Activa is essentieel om de balans te maken. Meestal besteed je het uit. Het kan ook zijn  dat je door de instellingen van je boekhoudprogrammaje het rapport zelf maakt. Keurig netjes makkelijk voor jou persoonlijk geproduceerd! Hoe beter je online boekhouding organiseert, hoe beter je jaarrekening is. Vervolgens hoe beter je belastingaangiften kloppen.

Mijn motto is dan ook: doe het in 1x goed!

Een paar voorbeelden hoe je goed aan de slag gaat met online boekhouden voor zowel een zzp'er als een mkb'er.

Voorbeelden beste boekhoudprogramma's voor zzp:

Wil jij ook je administratie skippen in plaats van met de Belastingdienst bezig te zijn?

En wil je meer online boekhoudprogramma's inzien? Start met software vergelijken die je daarmee helpt. Speciaal voor ZZP

 


 Ontdek meer boekhoudsoftware | zzp

Mocht je ambitieuzer zijn, dan heb hier een paar voorbeelden van software voor jou:


Voorbeelden populaire online boekhoudsoftware voor MKB:

 

Wil je meer online boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken?

Speciaal voor MKB , om de administratie sterk te reduceren.


 Ontdek meer boekhoudsoftware | mkb

Wat is de samenhang met andere boekhouding begrippen?

Als eerste het verschil tussen vaste en vlottende activa:


Deze video is gemaakt door samenwerkingspartner e-Boekhouden.nl - (gratis) online boekhouden voor kleine ondernemingen. Zij stimuleren stressvrij online boekhouden en nemen je zorgen weg rondom complexe financiële taken. Ontdek hier hoe e-Boekhouden.nl je boekhoudkosten helpt verlagen >>

Het tegenovergestelde van ervan is de Passiva dat aan de rechterkant van de balans staat. Deze is ook weer verdeeld in onderdelen. De volgende termen zijn sterk verbonden met Activa:

Voor een startende ondernemer zijn het verwarrende termen. Vandaar mijn begrippen-uitleg. De balans is bijvoorbeeld belangrijk als je een hypotheek aanvraagt of wijzigt. Dus ... ga op ontdekkingsreis! Laat je inspireren door mijn inspiratie-blog 'Wil je kijken naar je cijferballenbak?' Vooral ook leuk als je cijfervrees hebt.