Waarom uitstellen van een ondernemersdroom ?
Uitstellen van een ondernemersdroom
Boekhouder
Elma de Bruijn
Boekhouder
4 min

Uitstellen van een ondernemersdroom

4 min

“Eindelijk rust in het hoofd!”

Nooit meer uitstellen van een ondernemersdroom, want we hebben een plek gevonden waar het mooi is, waar we ons bijzonder prettig voelen, waar we genieten en waar we tot rust komen. Een plek waar veel jongeren vertrekken en ouderen achterblijven.

Een gebied met een toename van natuurgebieden waar vele vogels naartoe vluchten. Weg van de zeven vierkante kilometer waar de (dikke) toeristen op een kluitje zitten. En toch een paar bruisende steden in de buurt.

Zeeuws-Vlaanderen is het, waar we zojuist vandaan komen. We willen daar wel wonen, vooral in de buurt van het stadje Aardenburg. Later als we groot zijn, want nu kan het nog niet!

Wanneer dan wel?

Waarom stellen we het uit om de rust te ervaren?

Mooie vraag, terwijl ik in de verte het lawaai van een vliegtuig hoor :-).

Het zijn levensvragen en ik vraag me af wat ik als ondernemer kan doen om invulling te geven aan onze droom. Ondernemer en mens zijn ligt namelijk niet zo ver van elkaar.

Uiteraard kan ik vanuit diverse perspectieven deze vraag bekijken, maar ik doe het deze keer eens vanuit een totaal vreemde kant: mijn boekhouding.

Que? Yip. Het is echt waar.

Een van de weerstanden om niet te verhuizen is onvoldoende financiën. Ik vind het een terechte reden, maar ik weet diep in mijn hart ook dat het een beetje flauwe smoes is. Financiën zijn vaak een voorwaarde om ergens voor te gaan en een van mijn inzichten is dat je je nooit sterk op een voorwaarde moet richten.

Geld hebben moet een vanzelfsprekend resultaat zijn van je acties. In mijn geval: geïntegreerd in mijn ondernemerslifestyle, want hier hebben we het over.

Waarom uitstellen van een ondernemersdroom?

Als ik kijk naar mijn winst- en verliesrekening (W&V-rekening), dan kan ik uitstekend beredeneren waarom we voorlopig niet kunnen verhuizen.
De eerste reden is dat we van mijn online opbrengsten niet kunnen leven. Sterker nog: als ik alle investeringen alleen koppel aan deze opbrengsten dan lijd ik verlies. 1/3 deel van mijn klanten komt uit de buurt en zullen mogelijk geen klant meer zijn als ik verhuis naar bijna België.

Ik laat deze ondernemers in de steek!

Daarnaast zal onze lifestyle anders worden, omdat het salaris van mijn partner weg zal vallen en ik het verschil niet geheel kan opvangen – althans, daar ben ik onzeker over. Ik kan het pensioengat van mijn partner niet opvangen – althans, niet snel.

Een gevoel van frustratie duikt op uit mijn diepe innerlijk gevoel. Tijd voor een ander inzicht, want ik weet inmiddels dat ik bijna bij de oplossing ben als het frustratieniveau hoog wordt  :-).Ik weet dan dat er iets is wat niet in lijn is met wat we willen.

Hoe ga ik met deze frustratie om?

De vraag die ik me dan eerst stel: is de “droom” wel wat we tot nu toe ook wilde en/of past het in het geheel wat we van de toekomst verwachte?
Mijn antwoord hierop is: ja en nee.

Recentelijk kwam ik tot de conclusie dat ik al in mijn werkdroom liep zonder dat ik het echt in de gaten had, en dat mijn nieuwe droom van een online business in strijd is met de oude droom. En dan komt Zeeuws-Vlaanderen er ook nog bij als vernieuwde droom.

Deze innerlijke strijd had wel enige gevolgen. Mijn hoofd bleef maar malen. Gedachten kwamen en gingen. Het kostte me bakken met energie.

Het was tijd om daar mee te stoppen.

Jammer dat ik het paradoxale in mijn dromen niet eerder kon omarmen. Een break kan dus wonderen doen. De heerlijke rust in Zeeuws-Vlaanderen heeft me dat laten zien!

Kan de droom ook anders vervuld worden?

Moet ik dan wel verhuizen? Want als ik de paradox in mijn dromen oplos, dan is mijn hoofd toch ook rustiger?

Daar zit wat in.

Stel dat ik dat oplos, dan komt er altijd wel weer een nieuw probleempje c.q. uitdaging opdraven. Zo gaat dat in het leven, want als je denkt dat ik mijn eerste droom maar recentelijk heb vervuld, dan ga ik je teleurstellen.  Er zijn er al vele gemanifesteerd en daar ben ik blij mee en dankbaar voor.

Dus stel dat ik de paradox van oude en nieuwe droom oplos … en meer rust in mijn hoofd heb … en dus hiervoor niet naar Zeeuws-Vlaanderen hoef te verhuizen … wat is mijn/onze volgende uitdaging?

Omgaan met de toenemende drukte in onze omgeving.

En dit is wel een dingetje voor ons, dat grote aandacht heeft.

Graag verneem ik ideeën van je over hoe wij hier beter mee kunnen dealen:-)

Ondertussen ga ik bedenken waarom mijn W&V-rekening zegt dat de definitieve trektocht naar Zeeuws-Vlaanderen een hele grote financiële impact heeft.

Terug naar mijn boekhouding en de relatie met het realiseren van mijn droom

De bottleneck om de droom nu te realiseren is geld. Maar in feite heb ik geen controle over mijn winst. Klinkt een beetje raar uit mijn mond, maar het is echt waar. De resultaten, dus winst, zijn een gevolg van de acties die ik heb genomen.

Ik heb keurig netjes de natuurwet ‘actie geeft reactie’ gevolgd. Hoef je trouwens geen deskundige in te zijn, want ook al weet je niets van natuurwetten: je volgt ze altijd keurig netjes op.

En weet je wat zo leuk is: over de acties heb ik wel controle!

Tot op heden heb ik dan ook de juiste acties genomen om de droom te realiseren waarin ik nu leef. Kwestie van bijsturen en zorgen dat de nieuwe acties de nieuwe dromen gaan vervullen. Het leven is zo simpel, ofschoon het niet altijd eenvoudig is om het na te leven!

Kortom, als ik opnieuw ga bijsturen en andere acties ga nemen, dan realiseer ik onze nieuwe Zeeuwse droom.

Het start met het beseffen dat je je resultaten niet onder controle hebt, maar je acties wel!

En dat betekent: Zeeland, we komen er aan!

Wens je veel succes met jouw ondernemersdroom.

P.S. Mmm, of toch maar even een tussenstop maken en eerst jou helpen met zelf boekhouden en je belasting- en financiële zaken in orde te maken?!Categorieën